Szerző: Bodnár Ádám

2012. január 19. 11:24

Masszív veszteség a Sony Ericssonnál

Tetemes veszteségbe futott a negyedik negyedévben a Sony Ericsson, a hamarosan teljesen japán kézbe kerülő mobilgyártó az éleződő piaci versennyel és az átszervezési költségeivel magyarázza a számokat.

Továbbra sem tud lépést tartani a mobilpiaccal a Sony Ericsson: a vállalat a negyedik negyedévben csökkenő bevételről és értékesítési darabszámokról számolt be, miközben az átszervezési költségei hatalmas veszteséget okoztak. Az androidos Xperia modellek sikeresek voltak, de ez se volt elég.

Sikeres Xperia vonal

A tavalyelőtti 11,2 millió után csak 9 millió mobiltelefont tudott eladni 2011 negyedik negyedévében a Sony Ericsson, a vállalat árbevétele pedig 1,528 milliárd euróról 1,288 milliárd euróra esett vissza. A vállalat az intenzív versennyel magyarázza a készülékeladások csökkenését, ugyanakkor a közlemény kiemeli, hogy az androidos Xperia modellek terén éves szinten 65 százalékos bővülés jelentkezett, vagyis több mint másfélszer annyi okostelefont adott el a Sony Ericsson mint 2010 végén. A vállalat még 2011 őszén jelentette be, hogy hagyományos mobilgyártását teljesen leépíti és kizárólag az okostelefonokra koncentrál.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Az Xperia modellek terén elért sikerek ellenére jelentősen romlott a Sony Ericsson eredményessége. a bruttó eredményhányad 24 százalékra esett vissza a 2010-es 30 százalékról, az üzemi eredményhányad pedig még az átszervezésekre fordított 93 millió eurós költséget figyelmen kívül hagyva is -10 százalékos, a Sony Ericsson negyedéves üzemi vesztesége 134 millió eurót tett ki, nettó vesztesége pedig elérte a 207 millió eurót. Egy évvel korábban a cég még jelképes, 8 millió eurós profitot tudott felmutatni. A cég éves szinten 5,2 milliárd eurós bevételről és 247 milliós veszteségről számolt be.

Viszlát Ericsson, hello Sony!

Feltehetően ez volt a Sony Ericsson utolsó negyedéve önálló vállalatként  - az Ericsson még októberben közölte, hogy nem hajlandó tovább finanszírozni a készülékgyártó vegyesvállalat veszteségeit és eladja tulajdonrészét a Sonynak. A Sony 1,05 milliárd eurót fizetett az Ericssonnak a mobiltelefonokat gyártó vegyesvállalat 50 százalékos tulajdonrészéért, ezzel a Sony Ericsson a japán cég 100 százalékos tulajdonába kerül és a PlayStationökkel és VAIO PC-kkel is foglalkozó Networked Products részlegbe integrálódik. A januári CES-en bemutatott új Xperia mobilok már a Sony márkanevét viselték.

Noha ezzel kapcsolatban hivatalos információ nem látott napvilágot, szinte biztosra vehető, hogy a Sony továbbra is az Androidra fogja alapozni az okostelefonjait, a platformot pedig exkluzív saját szolgáltatásokkal próbálja meg egyedivé tenni, amelyek más androidos gyártóknál nem érhetők el. Ilyenek lehetnek a PlayStation játékok, különféle filmek és zenék, amelyek a cég érdekeltségébe tartozó filmstúdióktól és lemezkiadóktól és a játékfejlesztő részlegről, valamint partnerektől származnak.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról