Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Masszív veszteség a Sony Ericssonnál

Bodnár Ádám, 2012. január 19. 11:24
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Tetemes veszteségbe futott a negyedik negyedévben a Sony Ericsson, a hamarosan teljesen japán kézbe kerülő mobilgyártó az éleződő piaci versennyel és az átszervezési költségeivel magyarázza a számokat.

hirdetés

Továbbra sem tud lépést tartani a mobilpiaccal a Sony Ericsson: a vállalat a negyedik negyedévben csökkenő bevételről és értékesítési darabszámokról számolt be, miközben az átszervezési költségei hatalmas veszteséget okoztak. Az androidos Xperia modellek sikeresek voltak, de ez se volt elég.

Sikeres Xperia vonal

A tavalyelőtti 11,2 millió után csak 9 millió mobiltelefont tudott eladni 2011 negyedik negyedévében a Sony Ericsson, a vállalat árbevétele pedig 1,528 milliárd euróról 1,288 milliárd euróra esett vissza. A vállalat az intenzív versennyel magyarázza a készülékeladások csökkenését, ugyanakkor a közlemény kiemeli, hogy az androidos Xperia modellek terén éves szinten 65 százalékos bővülés jelentkezett, vagyis több mint másfélszer annyi okostelefont adott el a Sony Ericsson mint 2010 végén. A vállalat még 2011 őszén jelentette be, hogy hagyományos mobilgyártását teljesen leépíti és kizárólag az okostelefonokra koncentrál.

Az Xperia modellek terén elért sikerek ellenére jelentősen romlott a Sony Ericsson eredményessége. a bruttó eredményhányad 24 százalékra esett vissza a 2010-es 30 százalékról, az üzemi eredményhányad pedig még az átszervezésekre fordított 93 millió eurós költséget figyelmen kívül hagyva is -10 százalékos, a Sony Ericsson negyedéves üzemi vesztesége 134 millió eurót tett ki, nettó vesztesége pedig elérte a 207 millió eurót. Egy évvel korábban a cég még jelképes, 8 millió eurós profitot tudott felmutatni. A cég éves szinten 5,2 milliárd eurós bevételről és 247 milliós veszteségről számolt be.

Viszlát Ericsson, hello Sony!

Feltehetően ez volt a Sony Ericsson utolsó negyedéve önálló vállalatként  - az Ericsson még októberben közölte, hogy nem hajlandó tovább finanszírozni a készülékgyártó vegyesvállalat veszteségeit és eladja tulajdonrészét a Sonynak. A Sony 1,05 milliárd eurót fizetett az Ericssonnak a mobiltelefonokat gyártó vegyesvállalat 50 százalékos tulajdonrészéért, ezzel a Sony Ericsson a japán cég 100 százalékos tulajdonába kerül és a PlayStationökkel és VAIO PC-kkel is foglalkozó Networked Products részlegbe integrálódik. A januári CES-en bemutatott új Xperia mobilok már a Sony márkanevét viselték.

Noha ezzel kapcsolatban hivatalos információ nem látott napvilágot, szinte biztosra vehető, hogy a Sony továbbra is az Androidra fogja alapozni az okostelefonjait, a platformot pedig exkluzív saját szolgáltatásokkal próbálja meg egyedivé tenni, amelyek más androidos gyártóknál nem érhetők el. Ilyenek lehetnek a PlayStation játékok, különféle filmek és zenék, amelyek a cég érdekeltségébe tartozó filmstúdióktól és lemezkiadóktól és a játékfejlesztő részlegről, valamint partnerektől származnak.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.