Szerző: Bodnár Ádám

2011. október 14. 10:23

Felhagy a hagyományos mobilok gyártásával a Sony Ericsson

Jövőre teljesen átáll az okostelefonok gyártására a Sony Ericsson. A vállalat tavasszal frissítette Xperia termékvonalát, amely meg is hozta a várt eredményt, a készülékeladások ismét emelkedni kezdtek. A leszállított Sony Ericsson telefonok négyötöde már most is androidos okostelefon.

Továbbra sem megy jól a Sony Ericssonnak. A cég tavasszal teljesen megújította okostelefon-kínálatát, ezek a készülékek jól is fogytak, azonban a hagyományos Sony Ericsson mobilok iránti kereslet csökkent. A harmadik negyedév során 9,5 millió készülék hagyta el a gyárat, ami 9 százalékkal kevesebb mint egy éve.

Az új Xperiák sikerét mutatja, hogy a második negyedévről a harmadikra negyedével nőtt a Sony Ericsson okostelefonok forgalma, így már az összes készülékeladás 80 százalékát tették ki. Ennek köszönhetően az egy készülékre jutó eladási ár 166 euróra emelkedett, ami éves szinten 8 százalékos növekedést jelent. A vállalat 2012-ben teljesen átáll az okostelefonok gyártására, a hagyományos készülékek kikerülnek a kínálatából, jelentette be Bert Nordberg, a Sony Ericsson elnök-vezérigazgatója.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x)

Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x) Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Hiába azonban az okostelefonok felé elmozdulás, a Sony Ericsson bruttó eredményhányada csak 27 százalék volt a harmadik negyedévben, ami éves szinten 3 százalékpontos csökkenést jelent. A társaság adózott eredménye megfeleződött és 31 millió eurót tett ki mindössze, miközben a bevétel 1,6 milliárd euróról 1,58 milliárdra apadt. Az átalakulás biztató jelei azonban már láthatóak a Sony Ericsson teljesítményén, a megelőző negyedévhez képest jelentős, 33 százalékos volt a bevételnövekedés és a 37 milliós üzemi veszteséget 38 milliós üzemi nyereség váltotta. A készülékeladások is nőttek a második negyedévvel összevetve, ami arra enged következtetni, a Sony Ericsson túlvan a mélyponton - kérdés persze, a jövőben ki tud-e törni a rétegpiaci szerepből.

Egyes hírek szerint a Sony ki akarja vásárolni a vegyesvállalatból az Ericssont, mivel a svédek jelenléte egyre inkább terhes a japánok számára. Az Ericsson ugyanis ma már nem tud semmilyen megkülönböztető piaci jellemzővel hozzájárulni az együttműködéshez, a hálózati eszközök és rádiós egységek miatt aligha vásárol bárki Sony Ericsson mobilt. Az elképzelések szerint a Sony az okostelefon-gyártást integrálná saját tabletgyártásával és a szoftverfejlesztéseket is központosítaná. Ha az Xperia mobilokat házon belülre tudná hozni, sokkal könnyebben vonhatná be őket saját tartalom-előállítási és -fogyasztási ökoszisztémájába, valamint erősíthetné a márkakapcsolatokat is az olyan brandek révén mint a PlayStation, a Cyber-Shot, a Bravia vagy a Walkman.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról