Szerző: Bodnár Ádám

2012. január 18. 14:17

VFCache néven kerülnek piacra az EMC flashmemória-kártyái

Az EMC egyik fórumára a múlt héten felkerült bejegyzés szerit VFCache néven érkezik piacra a vállalat 2011-ben bemutatott újdonsága, a szerverekbe PCI Express felületű flashmemóriát és okos szoftvert építő technológiája.

Tavaly májusban lebbentette fel a fátylat Project Lightning nevű fejlesztéséről az EMC, amelynek az akkori ígéret szerint 2011 őszére kellett volna piaci elérhető termék formájában testet öltenie. Az októberi Oracle OpenWorld eseményen az EMC technológiai főnöke, Pat Gelsinger bemutatott egy 320 gigabájtos mintadarabot és még mindig 2011-es piaci rajtot ígért. Ez azonban nem történt meg, a Project Lightning azonban nem tűnt el nyomtalanul, feltehetően a közeljövőben megjelenik.

A múlt héten felkerült az EMC egyik fórumára egy bejegyzés, amely szerint a Project Lightning a kereskedelmi forgalomban VFCache néven fog megjelenni. A vállalat január elején jegyeztette be a VFCache márkanevet az Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegyhivatalánál (USPTO), a kérelem szerint a VFCache egy flash memóriából és szoftverből álló, adattárolásra és adatkezelésre szolgáló számítógépes eszköz.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A tavaly májusi EMC World konferencia egyik legnagyobb durranása volt a Project Lightning, azaz VFCache, amelynek alapja egy Intel (más források szerint Micron) által gyártott, PCI Express felületű flashmemória-kártya. A  Project Lightning szoftveres oldalát és egyben piaci megkülönböztető jegyeit a FAST, vagyis az EMC-féle automatikus tárolórétegezési technológia, illetve a tároló és a szerver között elosztható cache-elés adja. A vállalat elgondolása szerint a jövőben a szerverek és a tárolók egyaránt tartalmaznak flash memóriát, amelyek között az adatok akár ide-oda helyezhetők a futtatott alkalmazás preferenciái alapján.

A késleltetésre érzékeny feladatok, például tranzakciókezelés esetén az adatok jó, ha a lehető legközelebb vannak feldolgozásuk helyéhez, a processzorhoz, az adatbányászathoz hasonló, nagy adattömeget megmozgató, masszív párhuzamos feldolgozást igénybe vevő, sávszélesség-kritikus alkalmazások esetén pedig a feldolgozási teljesítményt érdemes az adatokhoz közelíteni. A VFCache hiába van a szerverben, a vezérlését a tároló végzi, vagyis annak mintegy kinyújtott "csápjaként" kapaszkodik a szerverbe.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról