Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Láttál már VR bankot? Tudod mi történik, amikor két állami hátterű kiberfegyver találkozik? Válaszok meetupjainkon, április 24-25-én!

Idén újból erőre kap az OLED

Koi Tamás, 2012. január 12. 10:23
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Noha a 3D-t láthatóan továbbra sem akarják feladni, a tévépiac nagyágyúi idén olyan 2D-s kijelzőket ígérnek, melyek a hagyományos LCD- vagy LED-tévékhez képest sokkal telítettebb és kontrasztosabb képet nyújtanak. 2012-ben újra erőre kaphat a már majdnem elfeledett OLED.

A Las Vegas-i CES-en a tévépiac két meghatározó gyártója is bemutatta legújabb, szerves alapú fénykibocsátó diódákból felépülő tévékészülékeit, vagyis OLED-tévéit. A koreai Samsung és az LG egyaránt pengeéles képet, rendkívül vékony kijelzőt és tévéknél addig soha nem látott kontrasztot, valamint színeket ígér - egyelőre 55 hüvelykes képátlóval.


LG OLED-tévé: papírvékony panel, ragyogó képpel

Az LG már a CES előtt közölte, hogy a kiállításon demózza azt az idén megjelenő nagy felbontású kijelzőjét, mely az első, tömegtermelésben gyártott OLED televízió lehet a világon, ráadásul minden addiginál nagyobb, 55 hüvelykes képátlóval. Az LG szerves technológiára épülő kijelzője további legeket is megdönthet, így jó eséllyel ebben a méretkategóriában a világ egyik legvékonyabb tévéje lehet, mindössze 4 milliméteres kávavastagságával.


Bemutatkozik a Samsung Super OLED

A koreai gyártó legnagyobb riválisa, a tévé- és kijelzőpiac legnagyobb szereplőjének számító Samsung Electronics szintén elvitte a CES-re az első tömeggyártásba kerülő OLED, pontosabban Super OLED kijelzőjét, mely az LG készülékéhez szinte megszólalásig hasonló paraméterekkel rendelkezik, már ami a káva vastagságát és a képátlót illeti. A Samsung szerint természetesen a Super OLED technológia minden más gyártó megoldásánál élethűbb képet nyújt, mivel nem használ színszűrőt. A két készülék - melyekről egyelőre vajmi kevés konkrétumot tudni - még idén a boltokba kerülhet, fogyasztói árakat egyelőre egyik gyártó sem közölt.

A Samsung és az LG mellett a Sony is egy új, a LED-tévéket felülmúló minőségű képet prezentáló kijelzőprototípust vitt el a CES-re, jóllehet a Crystal LED névre keresztelt megoldás nem szerves alapú technológiára épül. Az új technológiával ugyanakkor - éppúgy, mint az OLED-nél - mindegyik pixel fényereje külön vezérelhető, ezzel hasonlóképpen javul a kontraszt és a színvisszaadás. Összességében a Crystal LED esetében a legjobb Sony modellekkel összehasonlítva 3,5-szer nagyobb kontrasztot, gazdagabb színeket és tízszer gyorsabb válaszidőt ígér a japán gyártó. A CES-en bemutatott prototípus egyébként szintén 55 hüvelykes, a piacra kerülés idejéről és a várható árról egyelőre nincs információ.


Sony Crystal LED kijelző: majdnem OLED

Néhány évvel ezelőtt éppen a Sony volt az első, mely a kereskedelmi forgalomba bevezette az OLED kijelzőtechnológiát, a mindössze 11 hüvelykes képátlójú panellel ellátott XEL-1 azonban inkább volt tekinthető egyfajta technológiai demónak, vagy erődemonstrációnak, a több ezer dolláros fogyasztói ár eleve predesztinálta a termék sorsát. A tévépiac gyártói 2008-ban még komoly terveket szövögettek az OLED-kapcsán, végül azonban az olcsóbb LED-technológia, valamint az eleinte drága, és több sebből vérző 3D-vel próbáltak sikereket elérni a prémiumkategóriában.

Az OLED-ek fejlesztése közben nem állt meg, ám a gyártási nehézségek és a technológiai sajátosságok elsősorban kisebb kijelzők gazdaságos építését tették lehetővé. A kijelzőtechnológia egy változata, az aktív mátrixos OLED, vagyis az AMOLED ma számos prémium kategóriás okostelefonban megtalálható.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
Április 24-i fintech fejlesztői meetupunkon bemutatkozik a világ első ilyen jellegű szolgáltatása. Lesz Hellobike és Autokassza is, két izgalmas hazai fejlesztés banki és biztosítós partnerek bevonásával.