Szerző: Bodnár Ádám

2012. január 10. 15:11

Felére-kétharmadára csökken az SSD-k ára idén

Az év végére a PC-kbe szánt SSD-k ára beesik a gigabájtonkénti 1 dolláros lélektani határ alá, jövendöli az IDC piackutató vállalat. Az áresésnek tovagyűrűző hatása lehet fogyasztói szokásokra.

A flashmemóriás háttértárak elterjedésének legfőbb gátját továbbra is a kapacitásra vetített magas áruk gátolja, ám ez az ár a növekedő keresletnek és az azt követő kínálatnak köszönhetően egyre csökken, miközben a gyártástechnológiai fejlesztéseknek hála az egységesk kapacitása is nő. Arra egyelőre nincs esély, hogy az SSD-k elérhető kapacitásban rövid távon beérjék a mágneses elven működő merevlemezeket, de a flash technológiával már ésszerű áron gyárthatók akkora meghajtók, amelyek a legtöbb vásárló számára elegendő kapacitást biztosítanak.

Egyre több PC-felhasználó ismeri fel az SSD-k által nyújtott sebességtöbblet hasznát, de a vállalatok oldalán is erőteljessé válik a kereslet a flash meghajtók iránt az olyan teljesítménykritikus feladatok kiszolgálásához, mint az online tranzakciófeldolgozás vagy a naplófájlok gyűjtése, elemzése. A nagy I/O teljesítményt igénylő alkalmazások által igénybe vett háttértár-kapacitás viszonylag kis részét SSD-re cserélve is nagy gyorsulás érhető el az (automatikus) rétegezés vagy cache-elés révén, ami vállalati szinten is egyre inkább megfizethetővé teszi az SSD-ket.

Az SSD-k térnyerését több piaci trend is meghatározza: a vékony és könnyű noteszgépek "ultrabookok" térnyerése, amelyet várhatóan felerősít a Windows 8 idén esedékes érkezése. A noteszgépeknél a teljesítmény és akkumulátoros üzemidő növelése szempontjából is kívánatosak az SSD-k és egyre több olyan modell kerül piacra, amelyek alapáron flashmemóriás háttértárat tartalmaznak. A thaiföldi áradás merevlemez-piacra gyakorolt hatásai is az SSD-k felé mozdíthatják a keresletet rövid távon, mivel a megemelkedett HDD-árak mellett az SSD-k vonzóbb ajánlatnak tűnnek.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A memóriagyártók számára is örömhír a flash chipek terjedése - a lapkákért ugyanis magasabb árat kérhetnek mint a DRAM-okért, amelyek értékesítése jelenleg a túlkínálat miatt veszteséges. Így a chipgyártók számára a termelési kapacitásuk átállítása NAND lapkákra kimondottan kívánatos, ami jó hír a vásárlóknak. Számos eszköz van a piacon jelenleg is, amely NAND flash lapkákat használ háttértárként (okostelefonok, tabletek, memóriakártyák, stb.), de az SSD-k messze a legnagyobb kapacitásúak, így a legtöbb és legfejlettebb, legdrágább flash chipet ezek szívják fel arányaiban.

Az IDC szerint a PC-kben használt SSD-k ára 2012 második felében el fogja érni a gigabájtonkénti 1 dolláros lélektani határt, így egyre szélesebb közönség számára válnak megfizethetővé - jelenleg a márkás modellek (pl. Intel, OCZ, esetén 1,5-1,8 dollár körül mozog a gigabájtonkénti ár. A gyakorlatban tehát ez annyit tesz, hogy év végén azonos kapacitású SSD-ért a jelenlegi ár felét-kétharmadát kell majd fizetni, jövendöli az IDC. A hazai árakat az árfolyamváltozások miatt megtippelni nehéz lenne, de a tendencia bizonyára itthon is hasonló lesz.

2011-ben mintegy 5 milliárd dollárt tett ki az SSD-k forgalma, ami több mint kétszerese a 2010-es szintnek. az elemzőcég idén és a közeljövőben is további lendületes növekedésre számít - 2015-ig a piac átlagos éves növekedése meg fogja haladni az 50 százalékot is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról