Szerző: Koi Tamás

2012. január 9. 09:54

Kihalásuk ellen küzdenek a kompakt fényképezőgépek

Az okostelefonok a hordozható videojátékok, a diktafonok és a navigációs készülékek piaca mellett egyre komolyabb veszélyt jelentenek a kompakt digitális fényképezőgépek egykor virágzó szegmensére is. A legtöbb gyártó ezért az idei CES-re időzítve különféle extrákkal felvértezett fényképezőgépekkel jelentkezik.

Egyre nehezebb helyzetben van a digitális kompakt kamerák piaca, miután az okostelefonok jelentette veszély a mind fejlettebb képérzékelőknek és képfeldolgozó algoritmusoknak köszönhetően nagyobb mint valaha. Bár a zsebben is elférő digitális kompakt fényképezőgépek optikája és elektronikája egyaránt ma még műszakilag túlmutat az okostelefonok képalkotó eszközén, a kompakt kamerák így is a perifériára sodródhatnak, hasonlóan a navigációs eszközökhöz, diktafonokhoz, vagy a hordozható videojátékokhoz.

A nagy kompaktkamera-gyártók (melyek közt egyébként ott van az okostelefon-piac legnagyobb szereplője, a Samsung is) ezért igyekeznek olyan funkciókkal ellátni már az alacsonyabb árszegmensben versengő termékeiket is, melyek vonzóbb alternatívát jelentenek az okostelefonokkal szemben. Mivel az optikai fejlesztések láthatóan kevéssé hatják meg a vásárlókat, illetve a fizika jól meghatározott kereteket szab a mozgástérnek, ezért itt is elsősorban az új, mindentudó elektronika, esetleg a vízálló készülékház lehet a megkülönböztető erő.


Samsung DV300F: Wi-Fi-vel az okostelefonok ellen

Az NPD elemzése szerint nem elég, hogy az okostelefonokkal ma egyre jobb minőségű fotók készíthetők, a készülékek már HD-ben tudnak videót rögzíteni, ráadásul a velük készült felvételek gyakorlatilag azonnal közzétehetők az interneten a különböző képmegosztó, illetve közösségi hálózatokon. A digitális kompaktokat fenyegető problémát csak tetézi, hogy a felhasználók ma már azzal az eszközzel fényképeznek, mely éppen a kezük ügyébe akad, márpedig sokkal nagyobb valószínűséggel található bárkinek a zsebében okostelefon, mint digitális kompakt fényképezőgép.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Ezt egyébként az eladási számok is hűen tükrözik: Az Egyesült Államokban a digitális kompaktfényképezők piaca 17 százalékponttal, 12 millió darabra esett vissza a tavaly novemberig tartó időszakban, míg ugyanezen idő alatt 95 millió okostelefont adtak el. Az alkalmi fotósok 27 százaléka használta tavaly az okostelefonját felvételek készítésére, szemben az egy évvel korábbi 17 százalékkal, miközben a digitális kompaktoknál ugyanez az arány 52-ről 44 százalékra esett vissza.

A gyártók különböző módszerekkel küzdenek a digitális kompakt kategória életben tartásáért, így (újra) fókuszba került a 3D-s képrögzítés, a fejlettebb arcfelismerő autófókusz, egyre több fényképezőbe kerül Wi-Fi modul, valamint szakértők szerint az egyelőre meglehetősen szokatlannak tűnő televíziózási funkció is megjelenhet a kompakt digitális fényképezőgépek repertoárjában.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról