Szerző: Gálffy Csaba

2012. január 4. 11:40

Idén érkezik a Linux a Microsoft felhőjébe

A hosszas tesztelés lassan beérik, microsoftos források szerint hamarosan elérhetővé válik linuxos gépek futtatása is az Azure-ben. A rendszer használhatóságát nagyban javítja, hogy elérhetővé válik az állandó, perzisztens VM-ek futtatása is, így tipikus szerveres feladatok is futtathatóak majd az Azure-ön.

HIRDETÉS

A versenytársakhoz hasonlóan a Microsoft is rohamléptekkel fejleszti felhős szolgáltatását, így hamarosan, még az év első negyedévében megjelenhet a Linux virtuális gépek támogatása, illetve elérhető lesz a folyamatos, az állapotát megtartó instance-ek futtatása is - tudta meg All About Microsoft blog. Az információt a Microsoft egyelőre csak közvetetten, egy tweetben erősítette meg.

Állandó állapot

A különböző instance-szerepkörök között a Microsoft ma is az Azure képességei közé sorolja a (béta állapotú) VM-et, ennek haszna azonban meglehetősen korlátozott. Az instance-eket ugyanis a rendszer nem futtatja folyamatosan, hanem terheléstől és egyéb tényezőktől függően leállítja illetve újraindítja, ilyenkor a VM-ben tárolt adatok megsemmisülnek - a külső tárolókra írt adatok természetesen megmaradnak. Emiatt ez a megközelítés nem alkalmas a tipikus vállalati szerveres feladatokra, amelyek magas rendelkezésre állást és folyamatos, perzisztens környezetet igényelnek.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

Az állandó VM-ek mellett megjelenik majd a Linux vendégek támogatása is az Azure-ön. A források szerint erre rendkívül erős igény mutatkozott a vállalatok részéről, sőt, egyes szervezetek az Azure használatának feltételéül szabták meg a Linux támogatását. Érdemes megjegyezni, hogy a Microsoft támogatása csupán a műszaki tényezőkre szorítkozik, szakmai segítségnyújtást, illetve előre elkészített rendszert a szoftvercég nem biztosít. Ennek megfelelően a felhasználó szervezetek saját rendszerképeiket tölthetik majd fel az Azure-re és annak karbantartásáért is ők felelnek. A két technológia összekapcsolódik, így a linuxos VM-ek esetében is elérhető lesz a folyamatos állapot. A frissítés nyomán elérhetővé válik a SharePoint Server és az SQL Server virtuális gépen történő használata is.

Mindegy kié az OS, ha miénk a felhő

A Microsoft stratégiájának már kezdetektől része volt a változatos operációs rendszerek támogatása - az Azure-ben ugyanis a versenytársak már inkább számítanak partnernek, mint valódi konkurensnek. A vállalati szerverrendszerekért futott verseny helyébe már korábban a virtualizációs környezetek léptek, ma pedig a felhős szolgáltatások közt folyik a csata. Az Amazon ebben korábban lépett, az EC2 infrastruktúraszolgáltatás már egy ideje támogatja a Windows, SQL Server és Linux telepítését is.

A változások egy, még a tavasszal megjelenő Community Technology Preview keretében mutatkoznak majd be, a végleges, éles használatra ajánlott változat pedig az év későbbi szakaszában esedékes.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. november 29. 16:42

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.