Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Idén érkezik a Linux a Microsoft felhőjébe

Gálffy Csaba, 2012. január 04. 11:40
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A hosszas tesztelés lassan beérik, microsoftos források szerint hamarosan elérhetővé válik linuxos gépek futtatása is az Azure-ben. A rendszer használhatóságát nagyban javítja, hogy elérhetővé válik az állandó, perzisztens VM-ek futtatása is, így tipikus szerveres feladatok is futtathatóak majd az Azure-ön.

A versenytársakhoz hasonlóan a Microsoft is rohamléptekkel fejleszti felhős szolgáltatását, így hamarosan, még az év első negyedévében megjelenhet a Linux virtuális gépek támogatása, illetve elérhető lesz a folyamatos, az állapotát megtartó instance-ek futtatása is - tudta meg All About Microsoft blog. Az információt a Microsoft egyelőre csak közvetetten, egy tweetben erősítette meg.

Állandó állapot

A különböző instance-szerepkörök között a Microsoft ma is az Azure képességei közé sorolja a (béta állapotú) VM-et, ennek haszna azonban meglehetősen korlátozott. Az instance-eket ugyanis a rendszer nem futtatja folyamatosan, hanem terheléstől és egyéb tényezőktől függően leállítja illetve újraindítja, ilyenkor a VM-ben tárolt adatok megsemmisülnek - a külső tárolókra írt adatok természetesen megmaradnak. Emiatt ez a megközelítés nem alkalmas a tipikus vállalati szerveres feladatokra, amelyek magas rendelkezésre állást és folyamatos, perzisztens környezetet igényelnek.

Az állandó VM-ek mellett megjelenik majd a Linux vendégek támogatása is az Azure-ön. A források szerint erre rendkívül erős igény mutatkozott a vállalatok részéről, sőt, egyes szervezetek az Azure használatának feltételéül szabták meg a Linux támogatását. Érdemes megjegyezni, hogy a Microsoft támogatása csupán a műszaki tényezőkre szorítkozik, szakmai segítségnyújtást, illetve előre elkészített rendszert a szoftvercég nem biztosít. Ennek megfelelően a felhasználó szervezetek saját rendszerképeiket tölthetik majd fel az Azure-re és annak karbantartásáért is ők felelnek. A két technológia összekapcsolódik, így a linuxos VM-ek esetében is elérhető lesz a folyamatos állapot. A frissítés nyomán elérhetővé válik a SharePoint Server és az SQL Server virtuális gépen történő használata is.

Mindegy kié az OS, ha miénk a felhő

A Microsoft stratégiájának már kezdetektől része volt a változatos operációs rendszerek támogatása - az Azure-ben ugyanis a versenytársak már inkább számítanak partnernek, mint valódi konkurensnek. A vállalati szerverrendszerekért futott verseny helyébe már korábban a virtualizációs környezetek léptek, ma pedig a felhős szolgáltatások közt folyik a csata. Az Amazon ebben korábban lépett, az EC2 infrastruktúraszolgáltatás már egy ideje támogatja a Windows, SQL Server és Linux telepítését is.

A változások egy, még a tavasszal megjelenő Community Technology Preview keretében mutatkoznak majd be, a végleges, éles használatra ajánlott változat pedig az év későbbi szakaszában esedékes.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.