Szerző: Bodnár Ádám

2011. december 19. 09:50

Elhagyja a netbookok piacát a Dell

Kiszáll a netbookok egyre zsugorodó piacáról a Dell, amely a piaci részesedés helyett a profit növelését tűzte zászlajára.

Az egykor szebb napokat látott PC-gyártó új stratégiája a piaci részesedés helyett a profit maximalizálását célozza, a vezetés feltehetően úgy gondolta, ebbe nem férnek bele a netbookok. A kicsi, olcsó laptopok szegmensében a vállalat semmiféle megkülönböztető erővel nem bír, enélkül pedig csak árban tudna versenyezni a szegmenst uraló Acerrel és Asustekkel, miközben maga a piac egyre zsugorodóban van.

A netbookok alól kirántották a talajt az iPadhez hasonló médiatabletek, miközben a szegmensben meghatározó Intel Atomnál jóval erősebb processzorral és 2 gigabájtnál nagyobb memóriával ellátott hordozható konzumer laptopok ára olyan szintre csökkent, amely mellett már jobban megéri megvenni őket mint a használhatóság terén erőteljes kompromisszumokat megkövetelő netbookokat. A "mini noteboookok" egyik elsődleges piacának számító Nyugat-Európában az eladások több mint 50 százalékkal csökkentek a második negyedévben - 2012-re a netbookpiac további 40 százalékos zsugorodását várják az elemzők.

Promptolsz-e már padawan?

Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Promptolsz-e már padawan? Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Sok más márkához hasonlóan a Dell is 2008 őszén lépett be a netbookok piacára az Inspiron Mini termékvonallal, amelyből összesen négy különféle modellt kínált különféle méretű kijelzőkkel. Az Inspiron Mini 9 és Mini 12 már kezdeti sikert sem tudott elérni, előbbit túl kicsi kijelzője, utóbbit túl magas ára miatt mellőzték a vásárlók, így a Dell végül az időközben sztenderddé vált 10 hüvelykes modellre korlátozta a kínálatát. A cég weboldaláról azonban már teljesen eltűnt az Inspiron Mini sorozat összes tagja.

A cég 2010-ben még tett egy tétova kísérletet a kategória megújítására az Inspiron Duóval, amelynek érdekessége a billentyűzetre megfordítva visszahajtható érintőkijelző. Az átalakítva tabletként is használható gép azonban semmiféle sikert nem tudott elérni, az iPadnél jóval vastagabb és nehezebb volt, akkuideje rövidebb, a rajta futó Windows 7-et pedig egyáltalán nem érintéses használatra tervezték. A vállalat weboldalának tanúsága szerint az Inspiron Duo jelenleg "sold out", vagyis a készlet elfogyott.

A vállalat kínálatában így most nincs kis méretű, olcsó konzumer laptop, a 11,6 hüvelykes kijelzővel rendelkező Alienware M11x ára 899 dollártól indul, ebben 1,3 GHz-es Core i3-2357M processzor, 4 gigabájtos memória, 320 gigabájtos merevlemez és GeForce GT540M grafikus vezérlő található. A gép tömege néhány gramm híján eléri a 2 kilót.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

MÁLNÁS

6

Tőzsdére megy a Raspberry Pi

2024. május 16. 14:00

Az elmúlt évek meghatározó áramköri lapkáit készítő technológiai cég papírjaival is lehet majd kereskedni a brit tőzsdén.