Szerző: Bodnár Ádám

2011. december 16. 12:04

Történelmi rekord és borús kilátások a félvezetőpiacon

A félvezetők világpiaca 2011-ben a történelem során először foga átlépni a 300 milliárd dolláros álomhatárt a Gartner szerint. Jövőre azonban a gazdasági bizonytalanság miatt csak alig lesz növekedés, ami leginkább a félvezetőiparban használt berendezések gyártói éreznek meg.

PC-k helyett tabletek és okostelefonok a meghatározók

2011-ben 302 milliárd dollárt tesz ki a félvezetőpiac, ez csak minimális előrelépés a tavalyi 299 milliárd dollárhoz képest, jövőre pedig mindössze 2,2 százalékos lesz a bővülés és 309 milliárd dollárra nő a forgalom. A Gartner korábban úgy számolt, 2011-ben félvezetőeladások növekedése 8 százalék is lehet, azonban szeptemberben már jelentősen visszafogta a kilátásokat a bizonytalan makrogazdasági környezet és a PC-piacon tapasztalható gyengeségre hivatkozva. Néhány napja pedig a 2012-re jelzett 4,6 százalékos növekedést 2,2 százalékra vette vissza.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

"A rövid távú előrejelzést nem csak a gazdasági erők hanem a készletkorrekció, túltermelés és természeti katasztrófák is befolyásolják" - mondta Bryan Lewis, a Gartner kutatási vezetője. A PC-piacon mindössze 5 százalékos növekedést vár jövőre a Gartner, egyrészt a PC-k érdektelenségéból adódó lanyha kereslet, másrészt a thaiföldi áradásokból okozta HDD-hiány miatt. A PC-piac gyengélkedése pedig a félvezetőpiacot domináló processzor- és DRAM-eladásokat is befolyásolja..

A helyzetet az okostelefonok és a tabletek menthetik meg - ezek iránt a kereslet továbbra is rendkívül erőteljes marad a Gartner szerint. Ugyan ezek az ultramobil eszközök a PC-knél jóval kevesebb DRAM-ot tartalmaznak, ugyanakkor jellemzően több gigabájtnyi NAND flash kerül beléjük - a memóriagyártók így összességében jobban járnak az okostelefonokkal és tabletekkel mint a PC-kkel. 2011-ben a DRAM-piacon mélyrepülést produkáltak az árak, amelyek bőven beestek a termelési költségek alá. A Gartner szerint az idei DRAM-forgalom több mint 26 százalékkal múlja alul a tavalyit, miközben a NAND-eladások 20 százalékkal bővülnek és jövőre is 16 százalék feletti emelkedés várható.

Hullámvasúton a félvezetőipari berendezések gyártói

A félvezetőipar gyenge kilátásai miatt a félvezetőipari berendezések piaca be fog szakadni jövőre - a Gartner közel 20 százalékos visszaesést prognosztizál, az idei 64,2 milliárd dollár helyett csupán 51,7 milliárdos forgalommal. A chipgyárakban használt eszközök terén lesz a legnagybb visszaesés, több mint 22 százalékos, a költések az új generációs (20-30 nanométeres csíkszélességű) technológiák bevezetésére koncentrálódnak majd.

Az elemzőcég szerint a félvezetőiparban valamikor 2012 második felében áll be a kereslet és a kínálat egyensúlya, ekkor a gyártóknak megint el kell majd kezdeniük költeni hogy ki tudják szolgálni a növekedő igényeket, de a félvezetőipari berendezések piaca 2013-ban is csak 60 milliárd dollárt, 2014-ben pedig 63 milliárd dollárt tesznek ki, aztán 2015-ben egy újabb, enyhe visszaesés vár a szekrorra.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról