Szerző: Koi Tamás

2011. december 8. 10:46

Legfeljebb virtuális mobilszolgáltató lesz a BTel

Lassan felsorakoznak a versenyzők a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 900 MHz-es frekvencialicitjének rajtjához. A licitálók kiléte még nem ismert, az viszont biztos, hogy a feltörekvő kecskeméti cég, a BTel nem lesz köztük.

Rövidesen kiderülhet, mely cégek, illetve konzorciumok indulnak harcba a 900 MHz-es E-GSM sáv szabad blokkjaira kiírt frekvencialiciten. A hatóság ma 14 órakor zárja a jelentkezést, holnap pedig a a résztvevő cégek képviselői előtt kibontja azokat a borítékokat, melyekben egyebek mellett a jelentkezési lapok találhatók. Az NMHH vélhetően ezt követően a nyilvánossággal is megosztja a résztvevők számát és nevét, így lezárulhat az a több hónapon keresztül tartó spekulációs sorozat, melynek egyetlen fix pontja, hogy az állam valamilyen módon részt vesz majd az aukción, vagyis létrejöhet egy többségi állami tulajdonban lévő mobilszolgáltató.

Az ugyanakkor már ma biztosra vehető, hogy a korábban állami konzorciumi tagként vizionált BTel nem lesz ott az aukción: a kecskeméti székhelyű cég ma bejelentette, 2012-ben virtuális mobilszolgáltatóként szeretne belépni a magyar mobilpiacra. A cég első embere, Takács Krisztián kifejtette, a frekvenciatender meghirdetését követően realitásként merült fel, hogy a vállalat frekvenciát szerezve konzorciumi tagként negyedik szereplőként belépjen a mobilpiacra, a cég azonban mégis az MVNO modellt választotta.

Takács az IT cafénak adott nyilatkozatában elmondta, a BTel két konzorciummal folytatott komoly tárgyalásokat a mobilpiaci belépésről, ezek tagjait ugyanakkor nem nevezte meg. Korábban iparági bennfentesek úgy spekuláltak, hogy a BTel egy állami cégekből, így a Magyar Villamos Művek Zrt-ből és a Magyar Postából esetlegesen felálló konzorcium tagja lehet - ez a forgatókönyv azonban már biztosan nem valósul meg, ezzel együtt a kérdés továbbra is nyitva áll azzal kapcsolatban, hogy az MVM és a Posta mellett (már ha egyáltalán elindul a két állami cég a liciten) milyen cég biztosítja majd a jelentkezéshez elengedhetetlen további feltételeket.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az aukció jelentkezési határidejéhez közeledve a jelentkezők kilétével kapcsolatos pletykák újra felélénkültek, így a Napi Gazdaság tegnapi számában szóba került a Magyar Fejlesztési Bank, mint konzorciumi tag, sőt a lap azt is tudni véli, hogy az állami konzorcium pedig 2017-re állítólag már 11 százalékos részesedésre számít a lakossági piacon. A Népszabadság ezzel párhuzamosan úgy spekulál, hogy piaci érdeklődők is jelentkezhettek az aukcióra, elsősorban távol-keleti szereplőkre utalva.

A legtöbb még nyitva maradt kérdésre holnap várhatóan választ kaphat a közvélemény, a licit pedig már idén bevételt termelhet a költségvetésnek, hiszen a jelentkezés 40 millió forintba kerül, igaz, ez az összeg eltörpül a legnagyobb, "A" jelű frekvenciablokk 4 milliárd forintos kikiáltási árához képest. Az első forduló licitálási szakasza 2012. január 5-én kezdődik, az árverést lezáró határozat 2012. január 31-én születhet meg. Az új mobilszolgáltatónak - ha lesz ilyen - egy éven belül kell megkezdenie a szolgáltatást, részben az inkumbens operátorok hálózatait felhasználva.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról