Szerző: Koi Tamás

2011. december 2. 10:29

Ütemesen halad az LTE-hálózat fejlesztése a T-Mobile-nál

Az eredeti ütemnek megfelelően halad a Magyar Telekom ősszel elkezdett, mobil bázisállomás komponensek cseréjével járó infrastruktúra-modernizációja. A cég év végére Budapest jelentős részén kész lesz az LTE-szolgáltatás bevezetésére.

Jól haladnak az ősszel elkezdett hálózatmodernizációs munkálatok a T-Mobile-nál, a cég új generációs rádiós infrastruktúrája egyre több budapesti kerületben, illetve vidéki régióban lép a régi helyére. A szolgáltató számára az új bázisállomások bekapcsolásával jelentősen egyszerűbbé és rugalmasabbá válik az új, a jelenlegi átlagnál jóval gyorsabb adatátviteli sebességet biztosító mobiladat-szolgáltatások nyújtása - a T-Mobile ennek köszönhetően indíthatja el január 1-jén a kereskedelmi LTE-szolgáltatást, elsőként Budapesten.

Januártól élesben

A magenta szolgáltató október elején jelentette be, hogy az újévtől kereskedelmi üzemben is elindítja az ország első LTE-hálózatát, melyet a rajtig több száz budapesti tesztelő próbálhat ki. A társaság régi partnereivel, az Ericssonnal és a Ciscóval karöltve építi ki új, a korábbinál lényegesen gyorsabb hálózatát. Az LTE működését lehetővé tevő maghálózat a Cisco EPC (Evolved Packet Core) megoldására épül, valamint a cég által gyártott aggregációs és szolgáltató routerekkel fejleszti tovább országos IPNGN (IP Next Generation) hálózatát.

A bázisállomások cseréje és bővítése a szolgáltató weboldalán található tájékoztató anyagok alapján jó ütemben halad, így Budapesten már nem csak a belső, hanem a külső kerületekben is zajlanak, illetve helyenként be is fejeződtek a munkálatok, melyek révén a mobilhálózat sebessége a többszörösére nőhet. A szolgáltató sajtóosztályától kapott tájékoztatás szerint ugyanakkor nem magától értetődő, hogy már most bekapcsolják az LTE-technológiát minden budapesti állomáson, az LTE- és HSPA+ fejlesztési munkálatok ugyanis párhuzamosan zajlanak a cégnél, tehát a bázisállomások elméleti letöltési sávszélesség-kapacitása legrosszabb esetben 21 Mbps-re nő azokon az állomásokon, ahol már megtörtént a csere. A vidéki régiókban a szolgáltató egyelőre HSPA+ szintre fejleszti a bázisállomásokat.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A T-Mobile az LTE-szolgáltatást bejelentő sajtótájékoztatóján közölte, a kezdeti 80 budapesti LTE-állomás számát az év végére közel megháromszorozza, ehhez a jelek szerint tartani is fogja magát a szolgáltató. A vállalat weboldalán található, a tesztüzem felhasználóinak készített lefedettségi térkép már rég aktualitását vesztette, a tesztben résztvevők - így köztük a HWSW - tapasztalatai szerint olyan területeken is talál LTE-jelet a modem, ami nincs is jelezve a térképen.

Ez még nem 4G

A szolgáltató a teszthez egy Huawei gyártmányú USB-s modemet biztosít, mely az 1800 MHz-es frekvenciasávban forgalmaz LTE rendszerben. A HWSW úgy tudja, a cég egy 10 MHz-es frekvenciablokkban biztosítja a szolgáltatást, így az elérhető maximális sávszélesség elméletileg 60-65 Mbps lehet letöltési irányba. A szolgáltató egyébként az LTE kapcsán feltűnően nem említ sávszélesség-értékeket, emellett a marketinganyagokban következetesen 4G-s szolgáltatásként aposztrofálja az LTE-t, tévesen, a technológia ugyanis éppúgy a 3G-s szabványcsalád része, mint a HSxPA vagy a HSPA+.

Az új szolgáltatáshoz új díjcsomagot is kínál majd a Telekom január elsejétől ügyfeleinek: a Net&Roll 4G díjcsomag havi díja 12 ezer forint lesz, 40 gigabájt benne foglalt adatforgalommal, és 4 Mbps garantált letöltési sebességgel.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról