Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Chipgyárakat zár be a Toshiba

Gálffy Csaba, 2011. december 02. 11:51
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Három félvezetőgyárát zárja be a Toshiba a következő 10 hónap folyamán, mivel a japán jen magas árfolyama lerontotta a hazai termelés versenyképességét.

hirdetés

Három hazai félvezetőgyárát zárja be a Toshiba - jelentette be a japán óriásvállalat. A gyárak bezárása nyomán mintegy 1700 alkalmazott számára más munkahelyet keresnek a cégen belül. A bejelentés szerint az átszervezést 2012 szeptemberéig zárják le, a bezárásokra azonban még a nyárig sor kerül.

A gyárbezárások nyomán a Toshiba mai hat félvezetőgyárából három marad Japánban, a Himedzsi, a Kaga és a Buzen, míg a Kitakjúsú, a Hamaoka illetve a Toshiba Components nevű, mobai gyár megszűnik. Az átszervezések után a Himedzsi végzi az áramszabályozó félvezetők és kis jeladók gyártását, a Kaga ugyanezeket az optikai érzékelők gyártásával valamint összeszerelési munkákkal egészíti ki. A Buzen gyárban félvezetőmegmunkálás nem folyik majd, csupán a jeladók és az optikai érzékelők összeszerelése folyik majd itt. A gyártási folyamat optimalizálása nyomán így megmunkálás két gyárban, back-end típusú munka pedig további két gyárban folyik majd - szemben a korábbi négy-három aránnyal.

Az átszervezést követően a Toshiba félvezetőkkel kapcsolatos kutatás-fejlesztéssel kapcsolatos tevékenységei a Himedzsi egységben koncentrálódnak, itt folyik majd az áramszabályozók és jeladók fejlesztése. Ezzel párhuzamosan a Kaga üzem megnöveli kivitelét a 20 centiméteres átmérőjű szilíciumostyák megmunkálásában. Az érintett gyárakon kívül szigorú költségoptimalizációba kezdenek a többi félvezetőgyárban is, így drámai mértékben csökkentik majd a kevésbé gazdaságos 15 centiméteres ostyák feldolgozását.

A negatív makrogazdasági kilátásoknak megfelelően a legtöbb gyárban (nem csak a félvezetőiparágban) csökkentik a munkanapok hosszát és csökkentik a kivitelt. A vállalat bejelentése szerint erre a csökkenő végfelhasználói kereslet miatt van szükség. A Toshiba átszervezését elsősorban a japán jen rendkívül magas árfolyama indokolja, amely az amúgy is kevéssé jövedelmező félvezetőgyártást veszteségessé tette. A gyártás átszervezésével és a mozgatható kapacitások külföldre mozgatásával a meglévő üzemek gazdaságossága nő, másrészt a költségek nagyobb hányada keletkezik egyéb pénznemben, így a Toshiba jen-kitettsége csökkenhet.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.