Szerző: Gálffy Csaba

2011. november 29. 11:26

Frissült a Seagate Momentus XT hibrid HDD

Frissítette Momentus XT hibrid meghajtóját a Seagate, ennek nyomán magasabb kapacitást és nagyobb gyorsítótárat kapott. A működési elv azonban változatlan, a beépített SSD továbbra is csak az olvasást gyorsítja - ez azonban később változhat.

HIRDETÉS

Megújította több mint másfél éve bemutatott Momentus XT meghajtócsaládját a Seagate. A várva várt utód nagyobb, 750 gigabájtos mechanikus merevlemezt kapott, szemben az előd 500 gigabájtos egységével. Megduplázódott viszont a beépített NAND flash-alapú gyorsítótár mérete, így 4 gigabájt helyett 8 gigabájt segíti a gyorsabb adatátvitelt. Az chipek továbbra is SLC rendszerű, ami magasabb sebességet és nagyobb élettartamot ígér az MLC chipekhez képest.

A korábbi Momentus XT beváltotta a hibrid meghajtókhoz fűzött elvárásokat, valós felhasználás alatt teljesítménye megközelítette az SSD-ket, miközben kapacitása és ára közelebb volt a hagyományos mechanikus meghajtókhoz. Bár az asztali számítógép esetében ma már rugalmasabb megoldások is elérhetőek, például az Intel Z68-as lapkakészlete tetszőleges SSD-HDD-párost képes kombinálni a kapacitás és a teljesítmény maximalizálása érdekében. A 2,5 hüvelykes Momentus XT azonban noteszgépeket célozza, ahol tipikusan egyetlen meghajtó beszerelésére van lehetőség.

01:56
 

Momentus XT 750GB & the Dell 15Z

Még több videó

A Seagate bejelentése szerint a Momentus XT működési elve továbbra sem változik, a 8 gigabájtos flash cache-ben gyűjti össze a leggyakrabban kiolvasott adatokat. Ez az operációs rendszer felállását és a programok betöltődését nagymértékben képes felgyorsítani, a cache ugyanis nagyságrendekkel magasabb átviteli sebességgel bír véletlenszerű elérés esetén, mint a pörgő tányérok. Az előző generációval végzett tesztek szerint a Seagate szoftvere elsősorban a kis, gyakran használt fájlokat próbálja gyorsítótárban tartani - ezek olvasása tipikusan a leglassabb mechanikus lemezről.

Egészségbiztosítási program, külföldbiztos kódolás, átlátható drótváz (x)

A MediHelp költséghatékonyan, egyszerűen nyújt nemzetközi egészségbiztosítást.

Egészségbiztosítási program, külföldbiztos kódolás, átlátható drótváz (x) A MediHelp költséghatékonyan, egyszerűen nyújt nemzetközi egészségbiztosítást.

Az új modell egyelőre minimális változást hoz a hibrid megközelítésben, gyorsulást csupán a nagyobb kapacitású gyorsítótártól várhatunk - az algoritmus egyelőre nem változott. A Seagate bejelentése szerint azonban aktívan dolgoznak egy új firmware-en, amely végre megengedi majd az olvasások mellett az írások gyorsítótárazását is, ami további sebességnövekedést hozhat. A gyártó elmondása szerint az írás gyorsítótárazása rendkívül komplex probléma, az olvasással ellentétben ugyanis "idegen" adattal kell dolgozni, míg az olvasásnál a szoftver pontosan tudja kontrollálni, hogy mi kerül a gyorsítótárba. A Seagate álláspontja szerint a használat során a műveletek elsöprő többségét az olvasás adja, a prioritást továbbra is ennek gyorsítása kapja.

A Momentus XT SATA 3 kompatibilis, így az SSD teljesítményét nem korlátozza az interfész. A meghajtó mechanikus részét egy 7200 fordulat/perces merevlemez adja, 4,2 ezredmásodperces késleltetéssel - az írási sebesség az új firmware érkezéséig tehát a hagyományos merevlemezek sebességét hozza majd. A bejelentés szerint a 750 gigabájtos Momentus XT ajánlott nettó végfelhasználói ára 245 dollár lesz, ami több mint 70 ezer forintot jelent Magyarországon.

Sokan szembesülnek a cloudos számlájuk elhízásával. Mint ahogyan a test számára is lehetséges egy jó étrend kialakítása a súlyfelesleg elkerülése érdekében, úgy egy kis tervezéssel a felhő költségei optimalizálhatók. Többek között ilyen témákkal foglalkozik a december 9-i HWSW meetup.

a címlapról

Hirdetés

FinOps: a fájdalommentes diéta titka a felhőben

2021. december 7. 22:56

Sokan szembesülnek a cloudos számlájuk elhízásával. Mint ahogyan a test számára is lehetséges egy jó étrend kialakítása a súlyfelesleg elkerülése érdekében, úgy egy kis tervezéssel a felhő költségei optimalizálhatók. Többek között ilyen témákkal foglalkozik a december 9-i HWSW meetup.