Szerző: Gálffy Csaba

2011. november 29. 11:26

Frissült a Seagate Momentus XT hibrid HDD

Frissítette Momentus XT hibrid meghajtóját a Seagate, ennek nyomán magasabb kapacitást és nagyobb gyorsítótárat kapott. A működési elv azonban változatlan, a beépített SSD továbbra is csak az olvasást gyorsítja - ez azonban később változhat.

Megújította több mint másfél éve bemutatott Momentus XT meghajtócsaládját a Seagate. A várva várt utód nagyobb, 750 gigabájtos mechanikus merevlemezt kapott, szemben az előd 500 gigabájtos egységével. Megduplázódott viszont a beépített NAND flash-alapú gyorsítótár mérete, így 4 gigabájt helyett 8 gigabájt segíti a gyorsabb adatátvitelt. Az chipek továbbra is SLC rendszerű, ami magasabb sebességet és nagyobb élettartamot ígér az MLC chipekhez képest.

A korábbi Momentus XT beváltotta a hibrid meghajtókhoz fűzött elvárásokat, valós felhasználás alatt teljesítménye megközelítette az SSD-ket, miközben kapacitása és ára közelebb volt a hagyományos mechanikus meghajtókhoz. Bár az asztali számítógép esetében ma már rugalmasabb megoldások is elérhetőek, például az Intel Z68-as lapkakészlete tetszőleges SSD-HDD-párost képes kombinálni a kapacitás és a teljesítmény maximalizálása érdekében. A 2,5 hüvelykes Momentus XT azonban noteszgépeket célozza, ahol tipikusan egyetlen meghajtó beszerelésére van lehetőség.

A Seagate bejelentése szerint a Momentus XT működési elve továbbra sem változik, a 8 gigabájtos flash cache-ben gyűjti össze a leggyakrabban kiolvasott adatokat. Ez az operációs rendszer felállását és a programok betöltődését nagymértékben képes felgyorsítani, a cache ugyanis nagyságrendekkel magasabb átviteli sebességgel bír véletlenszerű elérés esetén, mint a pörgő tányérok. Az előző generációval végzett tesztek szerint a Seagate szoftvere elsősorban a kis, gyakran használt fájlokat próbálja gyorsítótárban tartani - ezek olvasása tipikusan a leglassabb mechanikus lemezről.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Az új modell egyelőre minimális változást hoz a hibrid megközelítésben, gyorsulást csupán a nagyobb kapacitású gyorsítótártól várhatunk - az algoritmus egyelőre nem változott. A Seagate bejelentése szerint azonban aktívan dolgoznak egy új firmware-en, amely végre megengedi majd az olvasások mellett az írások gyorsítótárazását is, ami további sebességnövekedést hozhat. A gyártó elmondása szerint az írás gyorsítótárazása rendkívül komplex probléma, az olvasással ellentétben ugyanis "idegen" adattal kell dolgozni, míg az olvasásnál a szoftver pontosan tudja kontrollálni, hogy mi kerül a gyorsítótárba. A Seagate álláspontja szerint a használat során a műveletek elsöprő többségét az olvasás adja, a prioritást továbbra is ennek gyorsítása kapja.

A Momentus XT SATA 3 kompatibilis, így az SSD teljesítményét nem korlátozza az interfész. A meghajtó mechanikus részét egy 7200 fordulat/perces merevlemez adja, 4,2 ezredmásodperces késleltetéssel - az írási sebesség az új firmware érkezéséig tehát a hagyományos merevlemezek sebességét hozza majd. A bejelentés szerint a 750 gigabájtos Momentus XT ajánlott nettó végfelhasználói ára 245 dollár lesz, ami több mint 70 ezer forintot jelent Magyarországon.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.