Szerző: Gálffy Csaba

2011. november 22. 15:24

Jövőre alig frissül az AMD Brazos platformja

Belső információk szerint törölte a Deccan kódnéven fejlesztett termékcsaládját az AMD, helyette annak utódjára, az egy év múlva érkező családra fókuszál. Ennek megfelelően a Brazos csupán minimális reszelgetésen esik át tavasszal, alapos vérfrissítés nem jön 2012 vége előtt.

Törölte az AMD a Brazos közvetlen utódjául szánt Deccan/Wichita/Krishna platform, így elmarad a jövő nyárra ütemezett vérfrissítés. A törölt termékek helyett a Brazos platform frissített kiadásával kell beérniük a fogyasztóknak a jövő év végén érkező nagyobb újításig. Az eredetileg 2012 negyedik negyedévére tervezett sorozat az AMD reményei szerint az erőforrások átstrukturálásával korábban csatasorba állhat, így akár már ősszel a boltokban lehet. A Brazost véglegesen leváltó generációról egyelőre semmit nem tudni, csupán hogy a törölt Deccanhoz hasonlóan 28 nanométeren készül majd.

Ez lesz

A "Brazos 2.0" a jelenleg elérhető terméktervek szerint február körül lesz elérhető. A család az előző verzióhoz hasonlóan egy vagy két Bobcat processzormagot használ, amelyekhez Radeon HD 7000 sorozatú GPU kapcsolódik. A lapka továbbra is csupán egycsatornás, DDR3-as szabványú memóriavezérlőt tartalmaz. A processzorhoz az A68 jelű FCH (Fusion Controller Hub) és a Hudson D3L jelű IO-vezérlő csatlakozik, amely már rendelkezik beépített USB 3.0 és SATA 3.0 támogatással is. Bár a Brazos 2.0 által használt FT1 foglalat megegyezik a ma kapható generációéval, az új chipset más csomagolást használ (656 lábú BGA a korábbi 605 lábbal szemben), így a teljes platform implementációjához a gyártóknak újra kell tervezniük az alaplapokat. Cserébe a nettopokat illetve médiadobozokat használó fogyasztók akár saját kezűleg is cserélhetik a processzort eszközeikben.

A kiszivárgó termékinformációk szerint az új család tagja lesz az E1-1200 jelű modell, amely kétmagos kivitelben jön, 1,4 GHz-es órajellel, 1 megabájt másodszintű gyorsítótárral és Radeon HD 7310 GPU-val. Ez utóbbi 80 feldolgozóegységet tartalmaz 500 MHz-es órajel mellett. A lapka maximális hőkerete 18 watt. A "nagy testvér" E2-1800 szintén kétmagos, 1,7 GHz-es órajelű, azonban valamivel gyorsabb, 7340 jelű GPU-t kap, amely 680/523 MHz-en ketyeg - a TDP azonban marad 18 watt. Ahogy korábban említettük, a chipek gyártása február közepén indulhat, termékekben legkésőbb a második negyedév folyamán meg kell jelennie.

Ez nem lesz

A Deccan platform lelke a Wichita APU, illetve a Krishna SoC lett volna, amelyet a Yuba kódnevű FCH egészít ki. A család a 28 nanométeres gyártástechnológiára váltáson kívül maximum négymagos elrendezést és DirectX 11-es GPU-t ígért, feltételezhetően kétcsatornás DDR3 memóriavezérlővel és FT2 foglalattal. A nagyobb processzorokhoz hasonlóan a Deccan-generáció megkapta volna a Turbo Core 3.0 technológiát, amely a névleges sebesség mellett is futtathatja a processzort alacsony hőtermeléssel járó feladatok alatt. A gyártó ígérete szerint a Wichita az előző generációs Brazoshoz képest lényegesen alacsonyabb átlagos fogyasztással érkezett volna - köszönhetően a fejlettebb energiagazdálkodásnak és a frissebb gyártástechnológiának.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A Deccan platform csúszásának oka vélhetően a gyártóként kiválasztott Globalfoundries 28 nanométeres gyártástechnológiájának kései indulása. A szerződéses félvezetőgyártó terméktervei szerint ugyanis a 28 nanométeres csíkszélességű SHP (super high performance) technológia csak következő év második negyedévében áll tömegtermelésbe, a gyártás felfutására pedig a harmadik negyedévében lehet számítani.

Belső információk szerint az AMD döntésének hátterében az áll, hogy a Deccan csúszása miatt teljesen rátolódott volna a 2012 negyedik negyedévére tervezett harmadik generációs Brazos-kategóriás termékcsaládra. Ez azt jelentette volna, hogy a Deccan rövid sorozatban, mindössze néhány hónapig állt volna gyártás alatt - ennyi időre pedig nem volt érdemes beizzítani a szalagokat. Ebben nagy szerepe van abban is, hogy a lapkák mobil számítógépekbe kerülnek, a gyártópartnerek pedig valószínűleg nem voltak hajlandóak ilyen kis szériás noteszgépeket tervezni a Deccan köré.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.