Szerző: Bodnár Ádám

2011. szeptember 7. 15:44

Megkezdte a Bulldozerek szállítását az AMD

A negyedik negyedévre csúszik az AMD új generációs szerverprocesszorainak rajtja, a vállalat csak a közelmúltban kezdte meg a szállításokat a szervergyártók felé. Közben törölték a terméktervből a jövőre ígért Komodo kódnevű chipet.

Láthatóan semmi sem jön össze az AMD-nek a vadonatúj generációs mikroarchitektúrára, a Bulldozerre épülő szerverprocesszorok bevezetésével. A tervek szerint a chipeknek már a nyáron meg kellett volna érkeznie a piacra, azonban ahogy közeledett az ősz, egyre inkább világossá vált, hogy az AMD által biztosra ígért harmadik negyedéves rajt sem lesz tartható.

Először az Interlagos

A Bulldozerek kapcsán több külföldi lap is arról ír, amit a HWSW egy bennfentes forrása is megerősített: a lapkák megjelenése biztosan kicsúszik a harmadik negyedévről és a negyedik negyedévre tolódik át. Elsőként az Interlagos kódnevű lapkák szállítása kezdődött meg, ezek a legnagyobb, akár 16 magot tartalmazó változatok szerverek számára - amint az ismert, az AMD új processzoraiban a helytakarékosság érdekében két mag osztozik egy erőteljes lebegőpontos egységen

Hogy miért a két nyolcmagos Valencia egybetokozásával előállított Interlagos kerül piacra először, arról csak sejtéseink lehetnek. Az AMD feltehetően azért döntött így, mert a nagyobb magszám miatt az Interlagos órajelét egyébként is alacsonyabbra kell vennie a Valenciánál, ha bele akar férni a fogyasztási keretbe. Korábbi hírek szerint a Bulldozer chipek nem teljesítenek az elvárt órajeleken, az Interlagos esetében viszont alacsonyabban vannak az órajel-specifikációk - a gyártósorról lekerülő chipek közül az alacsonyabb órajel-specifikációt valószínűleg elegendően teljesítik ahhoz, hogy kereskedelmi mennyiséget lehessen belőlük gyártani.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A korábban kiszivárgott terméktervek alapján a nyolcmagos chipek órajele kiviteltől függően 2,8-3,9 GHz lesz, a tizenkét- és  tizenhatmagos Interlagosok frekvenciája azonban csak 2,1 és 3 GHz között alakul. A csúcsváltozat Opteron 6276-ban 16 Bulldozer processzormag, 8 megabájt másodszintű és 16 megabájt harmadszintű cache dolgozik alapesetben 2,3 GHz-en, Turbo Core módban ez 2,8 GHz-es is növekedhet.

A lapkák a GlobalFoundries 32 nanométeres csíkszélességű eljárásán készülnek, amivel állítólag szintén problémák vannak - a vállalat a Llano esetében csak 50 százalék körüli kihozatalt ért el, vagyis minden második legyártott processzor selejtes. A selejtekkel kapcsolatos költséget viszont legkönnyebben a nagy értékű, nagy nyereségtartalmú, drága chipeken lehet "beszedni", ebből a szempontból is logikus az Interlagos priorizálása a Valenciával szemben. A nyolcmagos Valencia és a csúcskategóriás asztali gépekbe, munkaállomásokba szánt Zambezi ha meg is jelenik idén, feltehetően csak kisebb mennyiségben lesz hozzáférhető a termelés 2012-es felfutásáig.

Komodo a kukában

Az xbit-labs információi szerint eközben a cég kevesebb mint egy évvel azt követően, hogy feltűnt a termékterveken, törölte a 2012-re tervezett csúcskategóriás desktop chipjét, a Komodót, amely a tervek szerint 10 Bulldozer magot és chipre integrált PCI Express 3.0 vezérlőt tartalmazott volna, valamint a hozzá passzoló Corona rendszerplatform is süllyesztőbe került. Helyette egy Vishera kódnevű nyolcmagos processzorral jelentkezik az AMD, amely továbbra is AM3+ foglalatba illeszkedik. A Vishera megjelenését 2012 harmadik negyedévére ígéri az AMD.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról