Szerző: Bodnár Ádám

2011. november 10. 09:47

Lassan irányba állhat a Cisco

A vártnál jobb első negyedéves eredményekről számolt be a Cisco és a második negyedéves kilátásai is biztatóak. A cég profitja csökkent, de ez a korábban bejelentett átszervezésekkel járó egyszeri költségeknek tudható be.

2011 elején mintha falba ütközött volna a Cisco: az elmúlt évtizedben akvizíciók révén töretlenül növekedő vállalat fókuszt vesztett és nem tudott kellőképpen magpiacára, a routerekre és switchekre koncentrálni, amelynek következtében az erősödő versenytársak gyorsan teret nyertek - ennek pedig a Cisco nyereségtermelő képessége látta kárát. A Cisco piaci dominanciája továbbra is megkérdőjelezhetetlen, a hálózati eszközök mai napig a cég forgalmának közel felét adják, azonban a cég egyre kevéssé tud árprémiumot aratni ami pénzügyi eredményein is meglátszik.

Áprilisban John Chambers elnök-vezérigazgató is kénytelen volt beismerni, a vállalat kezelhetetlen méretűre nőtt. A Cisco több tucat akvizíciója közül több is sikertelenül zajlott le, egyes felvásárolt cégeknek vagy technológiáknak már nyoma sincs a portfólióban, a szerteágazó tevékenységek között pedig nem mindig van szinergia, az új termékek nem minden esetben képesek az alaptevékenységet erősíteni. Ezt felismerve a vállalat idén több terméket is megszüntetett, a racionalizálásnak estek áldozatul többek között  a Flip digitális videokamerák és a Cisco Mail is.

Elindult a heti kraftie hírlevél!

Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Elindult a heti kraftie hírlevél! Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Májusban Chambers nagyszabású átszervezést jelentett be, amely júliusra körvonalazódott. A döntés értelmében a cég 6500 alkalmazottjától válik meg, valamint eladta egy 5 ezer főt foglalkoztató gyárát a tajvani Foxconn-nak. A vállalat célja hogy éves szinten 1 milliárd dollár bérköltséget takarítson meg. A leépítés 1,3 milliárd dolláros költségeiből 550 millió dollárt a most véget ért negyedévben könyvel el a cég.

A vártnál jobb pénzügyi mutatók

Az október 29-én véget ért első negyedévben a Cisco bevétele éves szinten 4,7 százalékot növekedve 11,3 milliárd dollárt tett ki, felülmúlva az elemzők 11 milliárdos előrejelzését. A bruttó eredményhányad 62,4 százalék volt, ami komoly előrelépés az év eleji, 60 százalék körüli szinthez képest és magasabb a 61 százalékos várakozásnál.A teljes képhez azonban hozzátartozik, hogy ezt a szolgáltatási üzletág húzta fel, a termékértékesítés bruttó eredményhányada 64 százalékról 61,3 százalékra romlott tavalyhoz képest.

A switching árbevétel tavalyhoz képest változatlan maradt és 3,6 milliárd dollárt tett ki, a routing bevétel azonban 3 százalékkal 2,1 milliárd dollárra olvadt. A két terület adta a Cisco forgalmának 53 százalékát. A termékvonalak közül érdemes lehet kiemelni az adatközponti termékeket, vagyis szervereket, ahol 100 százalék feletti volt a növekedés, igaz 259 millió dolláros forgalmával a Cisco még így is kis szereplőnek számít a szerverpiacon. A cég nettó profitja éves összehasonlításban 8 százalékkal 1,78 milliárd dollárra esett, azonban ez az átszervezésekkel és elbocsátásokkal járó költségek eredménye - üzemi szinten a cég eredménye alig csökkent.

Biztató kilásátok

A vállalat rendelésállományát rendkívüli érdeklődéssel követik a pénzügyi elemzők, ezek afféle technológiai barométerként szolgálnak az IT-ipar egészére nézve, valamint következtetni lehet belőlük a nagy szervezetek költési hajlandóságára. A Cisco negyedéves számai kimondottan erősek, minden régióban 10 százalék feletti a rendelésállomány bővülése - a cég legfontosabb piaca továbbra is Amerika, innen származik a bevétel 58 százaléka. Szektorok szerinti bontásban (nagyvállalat, közszféra, lakosság, szolgáltatók) is hasonló volt a helyzet, mindenhol 10 százalék felett nőtt a rendelésállomány, a szolgáltatói szektor járt az élen 16 százalékos bővüléssel.

A vállalat előrejelzése szerint a jelenleg is tartó második pénzügyi negyedévében 7-8 százalékos lesz a bevétel növekedése éves szinten, a részvényenkénti eredmény pedig 42-44 cent körül várható, elemzők 42 centet vártak. A hírre a Cisco részvényárfolyama majdnem 3 százalékot erősödött.

Mik azok a sötét mintázatok, vagy ahogy az angol nevezi őket, dark patternek? Miért találkozunk egyre többször velük és mit tehetünk, hogy ne kerüljünk a csapdájukba?

a címlapról