:

Szerző: Koi Tamás

2011. november 7. 11:50

Kelet-Európa húzza le a Deutsche Telekomot

Az eurozóna válsága bár a legkevésbé érinti Németországot, Európa legnagyobb távközlési cége a multinacionális jelenlét miatt alapjaiban remegett meg az elmúlt hónapokban. Racionalizálásra és költségcsökkentésre készül a Deutsche Telekom.

A belpiacokon erősödő verseny és a kisebb, jellemzően kelet-európai leányvállalatok gyenge teljesítménye miatt komoly kihívásokkal küzd Európa legnagyobb távközlési vállalata, a Deutsche Telekom. A cég a héten számol be harmadik negyedéves pénzügyi eredményeiről - az előzetes elemzői várakozások szerint a társaság árbevétele és adózás utáni eredménye egyaránt csökkent az előző év hasonló időszakához képest.

A Bloomberg által megszólaltatott pénzügyi elemzők szerint a Deutsche Telekom csoport (leszámítva az amerikai T-Mobile érdekeltséget) harmadik negyedéves EBIDTA-ja 3,9 százalékkal, 3,8 milliárd euróra csökkent a legutóbbi negyedévben, az árbevétel 3,5 százalékos csökkenésével párhuzamosan. A cég teljes bevételének 55 százaléka származik a honi piacról, a németországi  árbevétel pedig 4,9 százalékkal, 6 milliárd euróra esett vissza az elemzői várakozások alapján.

A Deutsche Telekom gyengülő teljesítménye alapvetően két tényező együtthatójának köszönhető. A csoport eredményeit egyrészt lehúzzák a kelet-európai érdekeltségek, a Bloomberg elemzői külön kiemelik a román, magyar és görög leányvállalatokat, melyeknek a társaság második negyedéves, 3,3 százalékos árbevétel-csökkenése köszönhető. Másrészt a telkót a német piacon a kábeltársaságok, köztük a Kabel Deutschland Holding AG és a Liberty Global egyre kiélezettebb versenyre késztetik, a vezetékes szélessávú kapcsolatok növekedési tempója ennek köszönhetően érezhetően lelassult.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Deutsche Telekomnak a tévészolgáltatások piacán sem megy olyan jól a szekere, a második negyedévben az egy évvel korábbi állapotokhoz képest szintén lassuló növekedésről számolt be, az elemzői konszenzus szerint ugyanez lesz a helyzet a harmadik negyedévben is. A DT-csoport konszolidációval, valamint egyes üzletrészek összevonásával próbálja ellensúlyozni a kedvezőtlen folyamatokat: a cég az angol T-Mobile után a lengyel érdekeltségét is vegyesvállalatba vonja össze a France Telecommal, emellett a pletykák szerint a német anyacégnél az IT-rendszerekkel foglalkozó összes területet egy üzletág alá vonnák össze 2012-ben - mindez része annak a 4,2 milliárd eurós költségcsökkentési csomagnak, mely 2010-től 2012-ig lép életbe.

Az egyelőre továbbra is kérdéses, hogy a multi számíthat-e arra, hogy megveszi az amerikai T-Mobile-t az AT&T. A Deutsche Telekom az üzlettől egyszeri, 39 milliárd dolláros bevételhez juthatna, de ha az amerikai hatóságok végül elkaszálják az üzletet, csak 6 milliárd dolláros vigaszdíjjal lesz gazdagabb.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 14:03

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.