Szerző: Koi Tamás

2011. november 7. 11:50

Kelet-Európa húzza le a Deutsche Telekomot

Az eurozóna válsága bár a legkevésbé érinti Németországot, Európa legnagyobb távközlési cége a multinacionális jelenlét miatt alapjaiban remegett meg az elmúlt hónapokban. Racionalizálásra és költségcsökkentésre készül a Deutsche Telekom.

A belpiacokon erősödő verseny és a kisebb, jellemzően kelet-európai leányvállalatok gyenge teljesítménye miatt komoly kihívásokkal küzd Európa legnagyobb távközlési vállalata, a Deutsche Telekom. A cég a héten számol be harmadik negyedéves pénzügyi eredményeiről - az előzetes elemzői várakozások szerint a társaság árbevétele és adózás utáni eredménye egyaránt csökkent az előző év hasonló időszakához képest.

A Bloomberg által megszólaltatott pénzügyi elemzők szerint a Deutsche Telekom csoport (leszámítva az amerikai T-Mobile érdekeltséget) harmadik negyedéves EBIDTA-ja 3,9 százalékkal, 3,8 milliárd euróra csökkent a legutóbbi negyedévben, az árbevétel 3,5 százalékos csökkenésével párhuzamosan. A cég teljes bevételének 55 százaléka származik a honi piacról, a németországi  árbevétel pedig 4,9 százalékkal, 6 milliárd euróra esett vissza az elemzői várakozások alapján.

A Deutsche Telekom gyengülő teljesítménye alapvetően két tényező együtthatójának köszönhető. A csoport eredményeit egyrészt lehúzzák a kelet-európai érdekeltségek, a Bloomberg elemzői külön kiemelik a román, magyar és görög leányvállalatokat, melyeknek a társaság második negyedéves, 3,3 százalékos árbevétel-csökkenése köszönhető. Másrészt a telkót a német piacon a kábeltársaságok, köztük a Kabel Deutschland Holding AG és a Liberty Global egyre kiélezettebb versenyre késztetik, a vezetékes szélessávú kapcsolatok növekedési tempója ennek köszönhetően érezhetően lelassult.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A Deutsche Telekomnak a tévészolgáltatások piacán sem megy olyan jól a szekere, a második negyedévben az egy évvel korábbi állapotokhoz képest szintén lassuló növekedésről számolt be, az elemzői konszenzus szerint ugyanez lesz a helyzet a harmadik negyedévben is. A DT-csoport konszolidációval, valamint egyes üzletrészek összevonásával próbálja ellensúlyozni a kedvezőtlen folyamatokat: a cég az angol T-Mobile után a lengyel érdekeltségét is vegyesvállalatba vonja össze a France Telecommal, emellett a pletykák szerint a német anyacégnél az IT-rendszerekkel foglalkozó összes területet egy üzletág alá vonnák össze 2012-ben - mindez része annak a 4,2 milliárd eurós költségcsökkentési csomagnak, mely 2010-től 2012-ig lép életbe.

Az egyelőre továbbra is kérdéses, hogy a multi számíthat-e arra, hogy megveszi az amerikai T-Mobile-t az AT&T. A Deutsche Telekom az üzlettől egyszeri, 39 milliárd dolláros bevételhez juthatna, de ha az amerikai hatóságok végül elkaszálják az üzletet, csak 6 milliárd dolláros vigaszdíjjal lesz gazdagabb.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról