Szerző: Gálffy Csaba

2011. november 3. 16:43

Javítja az iPhone üzemidejét csökkentő hibát az Apple

Elismerte az iOS 5-ben található hibát az Apple és már el is készült a megfelelő javítás. Az egyelőre beta állapotú iOS 5.0.1 rövid tesztelés után a nagyközönség számára is elérhető lesz.

Az iPhone 4S piaci debütálását követően számos felhasználó arra panaszkodott, hogy az új telefonjának akkumulátora drámai sebességgel, mindössze néhány óra alatt lemerül. Bár az operációs rendszer új lokációs szolgáltatásai valamint az elődnél jóval erősebb hardver felelős az akkus üzemidő bizonyos csökkenéséért, a panaszkodó felhasználók szerint teljesen letiltott szolgáltatások mellett is megmagyarázhatatlanul gyorsan merül le telefonjuk.

Az Apple mérnökei több panaszossal felvették a kapcsolatot és arra kérték őket, hogy bizonyos speciális telemetriás alkalmazásokat telepítsenek készülékeikre. Az iPhone tulajdonosok nagy megkönnyebbülésére az Apple ezután rögtön elismerte a hiba létezését - ez sokszor jóval hosszabb ideig tart az almás vállalatnál. A bejelentés szerint "találtak néhány hibát, ami [negatívan] befolyásolja az akkus üzemidőt és néhány héten belül kiadnak egy szoftverfrissítést, ami megoldja ezeket".

Az Apple bejelentése szerint tehát az egyes esetekben rendkívül alacsony akkus üzemidőért szoftveres hiba felelős - gyanúnk szerint a fejlett lokációs szolgáltatások kikapcsolás után is használták a hardvert, ami megnövekedett fogyasztáshoz vezetett. A bejelentés után nem sokkal megjelent az iOS 5.0.1 beta állapotú verziója, amelyet széleskörű tesztelés után bocsátanak a felhasználók elé. A beta státuszú operációs rendszer egyelőre csak a fejlesztői fiókkal rendelkezők számára érhető el.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az iOS frissítése a fogyasztási problémákon kívül számos hibát javít, így biztonsági javításokat is tartalmaz. A frissítés telepítése után az eredeti, 2010-es iPaden is elérhetőek válnak a multitasking kézmozdulatok, illetve az összes eszközön javul a Documents in the Cloud szolgáltatás megbízhatósága, illetve a hangfelismerés jobban kezeli az ausztrál akcentust.

Az Anandtech szerint az iOS 5.0.1-t az iPhone 4S-re telepítve eggyel növekszik a baseband szoftver verziószáma is, valószínűleg ott is találtak energiaoptimalizálási vagy kompatibilitási problémákat a mérnökök, amit a frissítés javít. Ahogy az Apple bejelentette, a frissítés "néhány héten belül" elérhetővé válik a felhasználók számára is.

a címlapról