Szerző: Dojcsák Dániel

2011. november 3. 12:30

Kölcsönözhető Kindle e-könyvek

Az Amazon tovább önti az olajat a tűzre az e-könyv piacon. Az új Kindle-felhozatal bemutatása, illetve a cloudszolgáltatások fejlesztése után egy korábbi ígéretét is beváltja: beindul a digitális könyvkölcsönzés.

A kölcsönzés egyelőre csak az Egyesült Államokban az Amazon Prime csomagra előfizető Kindle és Kindle Fire tulajdonosok számára érhető el. Az indulás pillanatában a lehetőségek igen korlátozottak, de ettől függetlenül a lépés mérföldkő az e-könyv kultúra történetében, s egy újabb szempontból törli el a különbségeket a papír és a digitális könyvek közt.

A kölcsönözhető könyvek száma induláskor mindössze 5 ezer, s ezek közül alig 100 ami jelenlegi vagy korábbi bestseller. Aggasztónak talán az tűnhet, hogy a listában a hat legnagyobb könyvkiadó kínálatából egyetlen egy cím sem szerepel, sőt, a kiadók vezetői egyáltalán nem örülnek ennek a fordulatnak. A cégek kereskedelmi vezetői sérelmezik, hogy a digitális könyvek kölcsönadhatósága valószínűleg rontaná a jövőbeni eladásokat, s főleg a régebbi kiadványok forgalmát csökkentené érezhetően.

Félnek a nagy kiadók

A kiadók hozzáállása azért furcsa, mert a papírkönyvek továbbadásának sem volt akadálya korábban, az e-könyvek ára pedig általában megegyezik az nyomtatott verzióéval. A külső szemlélő számára könnyen tűnhet úgy, hogy a kiadók a digitális értékesítés korlátai miatt kialakult plusz forgalmukat féltik. Ráadásul az Amazon nyilatkozatai szerint a kiadók a legtöbb esetben egy átalánydíjat kapnak a könyvforgalmazótól az e-könyvek után és csak a címek kisebbik részénél van eladásszám utáni kifizetés. Ezekben az esetekben viszont az Amazon a kölcsönadást is úgy számolná el, mint egy eladást.

Az Amazon a körülmények ellenére igyekezett keretek közé szorítani a kölcsönzés lehetőségét. Minden felhasználó havonta egy könyvet vehet kölcsön, s igaz, hogy azt korlátlan ideig tarthatja magánál, de egy időben csak egyetlen kölcsönkönyv lehet nála. Ez azt jelenti, hogy egy újabb darab kölcsönvevésekor az előző eltűnik az eszközről. A kölcsönadott könyvek kizárólag a Kindle és a Kindle Fire eszközökön érhetőek el, azaz nem tudják majd a felhasználók a többi platformon, iOS vagy Android alatt olvasni az Amazon Kindle alkalmazáson keresztül. Ez utóbbi az Amazon saját megfontolásából született, szeretnék minél jobban pörgetni a Kindle-eladásokat.

Havi egy könyv

A kölcsönzés funkció mától érhető el, megelőzve a Kindle Fire szállítások november 15-i kezdetét. Minden felhasználó, aki előfizetett az évi 79 dolláros Amazon Prime-ra, az egyrészt hozzáfér a Kindle Fire-en keresztül elérhető videóstreaming szolgáltatáshoz, ahol már most is 13 ezer film és sorozatepizód található. Ezen felül az Amazon cloud szolgáltatások is járnak és ehhez jön extraként a kölcsönzés lehetősége.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Az e-könyv kölcsönzés egyébként nem új jelenség a piacon, több amerikai közkönyvtár indított már ilyen szolgáltatást évekkel ezelőtt. A seattle-i közkönyvtár adatai szerint a digitális könyvkölcsönzések száma egy hónap alatt 32 százalékkal nőtt a Kindle megjelenése után, de azóta is havi 10-15 százalékkal növekszik. A könyvtár képviselői szerint egyáltalán nem aggasztó, hogy az Amazon maga is bevezet egy hasonló szolgáltatást, ettől a könyvtár kínálata és szolgáltatása iránt ugyanúgy megmarad a kereslet. Sőt, a kölcsönzés fogalmának közkeletűvé válása még serkentheti is az alternatív könyvtárak forgalmát.

Amíg az Amazon Prime szolgáltatáshoz van kötve a kölcsönzés, addig további előnye van a külső kölcsönzési szolgáltatóknak, hiszen nagyon sok felhasználó nem igényli a Prime extráit vagy éppen nem szeretne 79 dollárt évente erre áldozni, a könyvtárak kínálata ráadásul messze mögé megy a kereskedelmi célú könyváruház fókuszának.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.

GEMINI

3

Licencelné az Apple a Google generatív MI modelljét

2024. március 18. 10:34

A Google Gemini hozná el a generatív képességeket az iPhone-okra, legalábbis már zajlanak az erről szóló tárgyalások. A részleteket egyelőre még nem véglegesítették a felek.