Szerző: Bodnár Ádám

2011. október 28. 09:12

A Globalfoundries fogja vissza az AMD-t

A Globalfoundries gyártástechnológiai problémái ellenére jobb negyedévet zárt a vártnál az AMD - igaz, a cégnek még szeptember végén le kellett szállítania előrejelzését. Rory Read, a társaság két hónapja kinevezett elnök-vezérigazgatója nagyon fogadkozik, hogy a dolgok lassan de biztosan javulni fognak.

A harmadik negyedévben 1,69 milliárd dolláros bevételt ért el az AMD, ami az előrejelzett tartomány tetejét jelenti és éves szinten 4 százalékos növekedést. Ehhez 97 millió dolláros nettó profit társult, szemben az egy évvel korábban elért 118 milliós veszteséggel. Az elemzők által figyelt bruttó eredményhányad a tavalyi 46 százalékról 45 százalékra romlott, mivel a termeléssel kapcsolatos költségek a bevételnél gyorsabban növekedtek. A negyedév során a vállalat 4 millió dollár készpénzt vesztett.

Továbbra is szenved a Globalfoundries

Az AMD üzletmenetét komolyan hátráltatja a Globalfoundries 32 nanométeres chipgyártási technológiával kapcsolatos problémája, amely továbbra is alacsony kihozatalt képes elérni, így a chipek eladásait a kínálat korlátozza. A Globalfoundries 32 nanométeres eljárásának problémái az AMD 45 nanométeres termékeire is kihatnak - annak érdekében, hogy megfelelő mennyiségű 32 nanométeres Llano és Bulldozer chip álljon az AMD rendelkezésére, a 45 nanométeres termékektől kellett kapacitást elvenni, így a 45 nanométeres lapkákból sincs jelenleg elég, hangzott el a konferenciahíváson.

Az AMD korábban egy különleges megállapodást kötött a Globalfoundries-zal, amelynek értelmében csak a jól működő 32 nanométeres chipeket fizeti ki, így az alacsony kihozatal költségeit mérsékelni tudja. Ez a megállapodás azonban a naptári év végeztével lejár, így az AMD számára kulcsfontosságú, hogy a Globalfoundries elfogadható szintre emelje a 32 nanométeres lapkák kihozatalát. "Továbbra is nagy erőfeszítésekkel dolgozunk a chipgyártó partnerünkkel együtt hogy javítsuk a gyártás teljesítményét a 32 nanométeres technológián, és napról napra, hétről hétre egyre jobban állunk, de még nem vagyunk kint a sűrűjéből" - mondta Read.

Rekordmennyiségű mobil chip fogyott

A problémák ellenére az őszi negyedévben rekordmennyiségű mobil processzort értékesített az AMD, ezek elsősorban olcsó, 200-600 dolláros laptopokba kerültek, amelyek a cég szerint a világpiac közel felét teszik ki - ebben a szegmensben a cég 28 százalékos részesedést tudott elérni, mondta el a negyedéves eredménybejelentő konferenciahíváson Rory Read elnök-vezérigazgató. Az AMD mobil chipek értékesítéséből származó bevétele 20 százalékkal nőtt egy év alatt, a leszállított chipek 90 százaléka Fusion APU volt, vagyis Llano és Brazos.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam?

Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam? Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

A szerverek szegmensében a Bulldozer lapkák szállításának megkezdése 27 százalékos bevételnövekedést okozott a második negyedévhez képest - éves összehasonlítással az AMD vezetői nem szolgáltak. A konferenciahíváson elhangzott, hogy a nagy szervergyártók közül a HP és a Dell is a negyedik negyedévben fogja bemutatni a Bulldozer-alapú Opteronokra épülő új gépeit. A Bulldozer csúcskategóriás desktopokba szánt változata október közepén debütált, de egyáltalán nem hozta a teljesítmény terén vele kapcsolatban táplált várakozásokat.

Az AMD processzorgyártó részlege, a Computing Products divízió 1,29 milliárd dolláros bevételt ért el a harmadik negyedévben, ami közel 5 százalékos éves növekedésnek felel meg. A részleg üzemi eredmény 149 millió dollár volt, ami 10 százalékos visszaesés tavalyhoz képest. Nem brillírozott a grafikus üzletág sem, a Radeonokkal foglalkozó részleg 3 százalékkal 403 millió dollárra növelte forgalmát, üzemi eredménye 1 millió dollárról 12 millióra emelkedett. "Nem kétséges, hogy javítanunk kell a végrehajtáson és megtesszük a szükséges lépéseket annak érdekében hogy a termékeink időre a piacra kerüljenek. Még sokat kell dolgoznunk, de jó úton haladunk és látszik hogy fejlődünk" - mondta Rory Read.

Év elején jöhet a Trinity

Jövőbeli terveiről keveset árult el a bejelentés során az AMD. A Llano utóda, a Bulldozer-leszármazott Piledriver magokkal és elődjénél erősebb grafikus maggal ellátott Trinity 2012 elején érkezik, hangzott el a konferenciahíváson, azonban a Brazos utódai, a 28 nanométeres Krishna és a Wichita érkezésével kapcsolatban nem hangzottak el részletek. A lapkákat gyártó TSMC a héten jelentette be, hogy beindította 28 nanométeres termékeinek tömeggyártását.

a címlapról