Szerző: Bodnár Ádám

2011. október 26. 13:15

Megjelentek az első windowsos Nokiák

Bemutatkozott az első Windows Phone operációs rendszert futtató Nokia okostelefon, a Lumia 800 és olcsóbb kisöccse a Lumia 710. Ezek sikerén áll vagy bukik a vállalat és talán a Windows Phone platform jövője.

Az új készülékek: Lumia 800 és 710

Nehéz lenne a Nokia legnagyobb durranásáról izgalmasat írni, mivel a készülékkel kapcsolatos szinte összes információ kiszivárgott már, beleértve a fotókat és reklámfilmeket is. A mai bemutató résztvevői meggyőződhettek róla, hogy a készülék formaterve majdnem teljesen megegyezik az N9-ével: a polikarbonát "unibody" ház azonos, az előlapból kidomborodó 3,7 hüvelykes AMOLED kijelző azonban némileg kisebb, mivel a megjelenítő alatt el kell férnie a Windows Phone-t futtató telefonokon kötelező három gombnak. A Lumia 800 kijelzőjén 800x480 pixel jelenik meg.

A gépházban 1,4 GHz-es Qualcomm Snapdragon MSM8255T processzor dolgozik 512 megabájt RAM társaságában, a háttértár pedig 16 gigabájtos, ezt 25 gigabájtos SkyDrive online tárhely egészíti ki - memóriabővítési lehetőségről vagy nagyobb kapacitású modell megjelenéséről nem beszélt a Nokia. A Lumia 800 egy 8 megapixeles Carl Zeiss optikás autofókuszos fényképezőt kapott, amelyhez dupla LED-es vaku tartozik. A készülék természetesen tartalmazza a felső kategóriás okostelefonoktól elvárható vezeték nélküli vezérlőket (Wi-Fi, Bluetooth) és szenzorokat (GPS, giroszkóp, stb.).

A Lumia 800-at idén csak hat európai országban (Egyesült Királyság, Németország, Franciaország, Spanyolország, Olaszország, Hollandia) forgalmazza a Nokia, az első szállítmányok novemberben érkeznek meg az üzletekbe és a mobilszolgáltatókhoz 420 eurós kiskereskedelmi áron. Emellett ázsiai országokban vezeti be még a terméket a Nokia, az Egyesült Államok már csak jövőre kap belőle, mint ahogy további országok is, így nekünk magyaroknak is 2012-ig kell várnunk rá.

A Nokia Worldön bemutatkozott a Lumia 800 olcsóbb kistestvére, a Lumia 710 is, amely AMOLED helyett TFT LCD kijelzővel és más formatervvel rendelkezik, kamerája 5 megapixeles, a háttértárja pedig csak 8 gigabájtos. A Lumia 710 csak feketében és fehérben jelenik meg, de a Windows Phone színes témáihoz passzoló hátlapokat is lehet hozzá vásárolni. A telefon először Hong Kongban, Indiában, Oroszországban, Szingapúrban és Tajvanon kerül a boltokba még idén, 2012-ben pedig további országokban is kapható lesz, ajánlott kiskereskedelmi ára 270 euró.

Mire lesz ez elég?

Ahhoz képest, hogy a Nokiának a jövője a Lumia sorozaton múlik, a felsorakoztatott újdonságok és főleg differenciáló tényezők nem látszanak jelentősnek. Ahogy korábban már írtuk, a saját platformot feladó vállalatok csekély mozgástérrel rendelkeznek, hogy megkülönböztessék magukat a "platformtársaktól". Ebben a versenyben a Nokia kitörési pontja a hagyományos erősségének számító formaterv, fényképezés és képkezelés lehet, illetve azok az egyedi alkalmazások, amelyek a Marketplace nokiás szegletéből érhetők el, és amikhez más gyártók vásárlói nem férhetnek hozzá. A fényképezés terén a Lumia 800-nak valószínűleg nem lesz oka szégyenkezni, és a design is elsőrangú - azonban a Nokia-exkluzív szoftverek kínálata egyelőre nem tűnik meggyőzőnek.

A vállalat szoftverfejlesztői egyelőre nem sok mindent tettek annak érdekében, hogy a Nokia meg tudja különböztetni magát a Windows Phone-ra építő versenytársaktól, mint az LG, a Samsung, a HTC, vagy éppen a tajvani ASUS és Acer. A Lumia 800-zal ingyen érkezik a Nokia Drive navigációs szoftver, a Nokia Music zenestreaming-alkalmazás, amely egyelőre csak ingyenes tematikus webrádiók gyűjteményét jelenti, valamint az ESPN Sports Hub, amely a sportrajongókat látja el percrekész információkkal, hírekkel, meccseredményekkel. A cég azt ígéri, a Nokia Music még idén frissítést kap és alkalmas lesz koncertjegyek megvásárlására, valamint egy több millió dalt tartalmazó kínálatból mindenki magának állíthatja össze személyes rádióadóját - feltehetően a Last.fm-hez hasonló módon.

Hogyan akadályoz meg egy fejlesztő 14 karakterrel egy hackertámadást (x)

Sokszor gondoljuk, hatalmas erőfeszítés ellehetetleníteni egy támadást, pedig nem feltétlenül.

Hogyan akadályoz meg egy fejlesztő 14 karakterrel egy hackertámadást (x) Sokszor gondoljuk, hatalmas erőfeszítés ellehetetleníteni egy támadást, pedig nem feltétlenül.

A bejelentésen semmi nyoma nem látszott a Microsofttal megkötött megállapodás olyan eredményeinek, amelyek a két cég szoros együttműködését igényelnék, a Nokia egyelőre csak beállt a Windows Phone támogatóinak sorába. Amint arról a HWSW is beszámolt, februárban a két vállalat azt ígérte, a Nokia Mapset integrálni fogják a Bing-alapú lokációs szolgáltatásokkal, a szövetség pedig kihasználja a Nokia mobilszolgáltatókkal kötött számlázási egyezségeit is, így számos országban lehet majd szolgáltatásokért és tartalmakért közvetlenül a mobil-előfizetésen keresztül, utólag fizetni. A Nokia World nyitóelőadásán ezekről nem esett szó.

A Strategy Analytics héten közzétett előrejelzése szerint Nyugat-Európában 105 millió okostelefon fogy idén, a Windows Phone platform részesedése ebből 6 százalékos lesz. Jövőre a 117 millió készülékből 12 százalékos részesedést hasít ki a Microsoft, amit elsősorban a Nokiának köszönhet. Amíg a Microsofttal kötött megállapodás további gyümölcsei nem érnek be, és a Nokia szoftverkínálata a lenyűgöző designjára és kamerájára kell támaszkodnia a Lumia 800-nak - a sokmilliárd eurós kérdés, hogy ez elég lesz-e.

4 alkalmas, 12 órás biztonságos szoftverfejlesztés alapjai és Scrum otthonról képzésekkel köszönünk el 2020-tól.

a címlapról