Szerző: Gálffy Csaba

2011. október 20. 15:29

Csökkenő bevétel mellett nyereség a Nokiánál

Egy héttel az új időszámítás, a Windows Phone-t futtató Nokiák megjelenése előtt tette közzé harmadik negyedéves eredményeit a Nokia. A számok szerint továbbra is kritikus a finnek pénzügyi helyzete, a robbanásszerűen növekvő piacon is képesek voltak csökkenteni bevételeiket - a mélypontot azonban úgy néz ki, már elérték.

A mobilpiac egykor nagymenőjének számító Nokia tovább folytatja pénzügyi vesszőfutását, ahogy termékkínálata egyre kevésbé van összhangban a fogyasztók elvárásaival és pénztárcájával - így foglalhatjuk össze a finn illetőségű vállalat negyedéves eredményeit. Ugyan a megmentőnek kikiáltott Windows Phone operációs rendszert futtató telefonokat néhány nap múlva bemutatja a Nokia, az azok felfuttatásához kapcsolódó marketingköltségek és egyéb járulékos terhek még sokáig szorításban tartják a vállalatot.

Le, le, le

A harmadik negyedévben szekvenciálisan 1 százalékkal, az előző év hasonló időszakához képest pedig 25 százalékkal 9 milliárd euróra csökkent a vállalat bevétele. Az elbocsátások és az átszervezések költségei nélkül az üzemi eredményhányad 4,1 százalékot tett ki, ami jelentős, 2,6 százalékpontos csökkenést jelent. A negyedév során a szervezeti átalakítások költsége 89 millió eurót tett ki - ezzel már 661 millió eurónál tart a Nokia átalakításának összköltsége.

A befektetők és a márka rajongói számára jó hír, hogy az átalakítások költségeit leszámítva a Nokia telefongyártó üzletága nyereséges volt a negyedév során, az üzemi eredmény 132 millió euróra jött ki. A jó hírre a cég már eltemetett papírjai 8,8 százalékot emelkedtek az amerikai tőzsdén, ezzel három hónap alatt 19 százalékkal növelték értéküket. Ugyan a mai növekedéssel együtt is eltűnt a cég értékének 35 százaléka az elmúlt 12 hónapban, a trend azonban egyértelműen befektetői optimizmust mutat. Erre utal az is, hogy a Nokia készpénzállománya stabil, a műveletek nem égetik a pénzt.

A telefonpiacon egyre gyengébben szerepel a cég: a harmadik negyedévben értékesített készülékek száma 3 százalékkal 106,6 millió darabra csökkent, ennél jelentősebben, 38 százalékkal esett vissza az okostelefonok értékesítése. Három hónap alatt a Nokia 16,8 millió okostelefont értékesített mindössze, amivel valószínűleg csak a harmadik legnagyobb gyártó a Samsung és az Apple mögött. Ahogy arról már beszámoltunk, az Apple 17,1 millió iPhone-t adott el a harmadik naptári negyedévben - a Samsung számait egyelőre nem ismerjük. Az egy telefonra jutó átlagos eladási ár 22 százalékkal 51 euróra csökkent, a készülékértékesítés árbevétele 5,4 milliárd eurót tett ki.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x)

Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x) Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

A német-finn Nokia-Siemens Networks bevétele 3,4 milliárd eurót tett ki a negyedév során, ez 16 százalékos csökkenést jelent az előző évhez képest. A közös vállalat a negyedév során 400 millió eurónyi készpénzébe került a Nokiának, köszönhetően a korábban végrehajtott jelentős, összesen egymilliárd eurós tőkeinjekciónak. A Nokia másik alvállalata, a NavTeq bevétele szintén csökkent, 4 százalékkal az előző évhez képest. Pozitív hír, hogy a térképes részleg üzemi eredményhányada 28,2 százalékra jött ki, ami 6,7 százalékkal magasabb, mint a megelőző negyedévben.

Józan kilátások

A vállalat pénzügyi jelentése szerint a következő negyedévre 1-5 százalékos üzemi eredményhányad elérését tűzte ki célul - vagyis legalább üzemi szinten nyereséget kívánnak termelni. A negyedik negyedévre a Nokia a korábbi piaci dinamika fennmaradását jósolja, eget rengető bejelentésre tehát egyik versenytárstól sem számítanak. A várakozások szerint az ünnepi negyedévben az ünnepi szezonnak megfelelő bevételnövekedést várnak, amelyhez valamivel magasabb költségek is társulnak. A finnek jelentős termékbevezetéseket is terveznek a folyó negyedévben, amelyek költségei visszafogják a vállalat várható eredményeit. Az évi egymillárd eurós költségcsökkentési terv továbbra is napirenden van, amelynek hatására a 2010-es 5,65 millió eurós működési költségeket 4,5 milliárd dollárra mérséklik.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról