Szerző: Gálffy Csaba

2011. október 20. 15:29

Csökkenő bevétel mellett nyereség a Nokiánál

Egy héttel az új időszámítás, a Windows Phone-t futtató Nokiák megjelenése előtt tette közzé harmadik negyedéves eredményeit a Nokia. A számok szerint továbbra is kritikus a finnek pénzügyi helyzete, a robbanásszerűen növekvő piacon is képesek voltak csökkenteni bevételeiket - a mélypontot azonban úgy néz ki, már elérték.

A mobilpiac egykor nagymenőjének számító Nokia tovább folytatja pénzügyi vesszőfutását, ahogy termékkínálata egyre kevésbé van összhangban a fogyasztók elvárásaival és pénztárcájával - így foglalhatjuk össze a finn illetőségű vállalat negyedéves eredményeit. Ugyan a megmentőnek kikiáltott Windows Phone operációs rendszert futtató telefonokat néhány nap múlva bemutatja a Nokia, az azok felfuttatásához kapcsolódó marketingköltségek és egyéb járulékos terhek még sokáig szorításban tartják a vállalatot.

Le, le, le

A harmadik negyedévben szekvenciálisan 1 százalékkal, az előző év hasonló időszakához képest pedig 25 százalékkal 9 milliárd euróra csökkent a vállalat bevétele. Az elbocsátások és az átszervezések költségei nélkül az üzemi eredményhányad 4,1 százalékot tett ki, ami jelentős, 2,6 százalékpontos csökkenést jelent. A negyedév során a szervezeti átalakítások költsége 89 millió eurót tett ki - ezzel már 661 millió eurónál tart a Nokia átalakításának összköltsége.

A befektetők és a márka rajongói számára jó hír, hogy az átalakítások költségeit leszámítva a Nokia telefongyártó üzletága nyereséges volt a negyedév során, az üzemi eredmény 132 millió euróra jött ki. A jó hírre a cég már eltemetett papírjai 8,8 százalékot emelkedtek az amerikai tőzsdén, ezzel három hónap alatt 19 százalékkal növelték értéküket. Ugyan a mai növekedéssel együtt is eltűnt a cég értékének 35 százaléka az elmúlt 12 hónapban, a trend azonban egyértelműen befektetői optimizmust mutat. Erre utal az is, hogy a Nokia készpénzállománya stabil, a műveletek nem égetik a pénzt.

A telefonpiacon egyre gyengébben szerepel a cég: a harmadik negyedévben értékesített készülékek száma 3 százalékkal 106,6 millió darabra csökkent, ennél jelentősebben, 38 százalékkal esett vissza az okostelefonok értékesítése. Három hónap alatt a Nokia 16,8 millió okostelefont értékesített mindössze, amivel valószínűleg csak a harmadik legnagyobb gyártó a Samsung és az Apple mögött. Ahogy arról már beszámoltunk, az Apple 17,1 millió iPhone-t adott el a harmadik naptári negyedévben - a Samsung számait egyelőre nem ismerjük. Az egy telefonra jutó átlagos eladási ár 22 százalékkal 51 euróra csökkent, a készülékértékesítés árbevétele 5,4 milliárd eurót tett ki.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A német-finn Nokia-Siemens Networks bevétele 3,4 milliárd eurót tett ki a negyedév során, ez 16 százalékos csökkenést jelent az előző évhez képest. A közös vállalat a negyedév során 400 millió eurónyi készpénzébe került a Nokiának, köszönhetően a korábban végrehajtott jelentős, összesen egymilliárd eurós tőkeinjekciónak. A Nokia másik alvállalata, a NavTeq bevétele szintén csökkent, 4 százalékkal az előző évhez képest. Pozitív hír, hogy a térképes részleg üzemi eredményhányada 28,2 százalékra jött ki, ami 6,7 százalékkal magasabb, mint a megelőző negyedévben.

Józan kilátások

A vállalat pénzügyi jelentése szerint a következő negyedévre 1-5 százalékos üzemi eredményhányad elérését tűzte ki célul - vagyis legalább üzemi szinten nyereséget kívánnak termelni. A negyedik negyedévre a Nokia a korábbi piaci dinamika fennmaradását jósolja, eget rengető bejelentésre tehát egyik versenytárstól sem számítanak. A várakozások szerint az ünnepi negyedévben az ünnepi szezonnak megfelelő bevételnövekedést várnak, amelyhez valamivel magasabb költségek is társulnak. A finnek jelentős termékbevezetéseket is terveznek a folyó negyedévben, amelyek költségei visszafogják a vállalat várható eredményeit. Az évi egymillárd eurós költségcsökkentési terv továbbra is napirenden van, amelynek hatására a 2010-es 5,65 millió eurós működési költségeket 4,5 milliárd dollárra mérséklik.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról