:

Szerző: Gálffy Csaba

2011. október 19. 16:03

Lazulóban a HTC androidos elkötelezettsége?

Meglepően visszafogott közleményt adott ki a HTC az Android 4.0 verziójának megjelenése alkalmából. A tajvani okostelefon-gyártó semmitmondó nyilatkozata legalábbis megkérdőjelezi a gyártó androidos elkötelezettségét.

"Izgatottságát" fejezte ki a HTC az Android 4.0 bejelentése kapcsán, amely "vizsgálja" az operációs rendszer használhatóságát a jövőbeni frissítésekre nézve. A nyilatkozatban azonban egyelőre szó sincs arról, hogy az operációs rendszert új készülékekben használná fel a cég. A roppant visszafogott reakció találgatásokra adhat okot a HTC jövőbeni androidos terveit illetően.

Klausztrofóbia

A HTC korábban többször nemtetszését fejezte ki a Google egységesítő politikájával szemben, az ugyanis messze a tajvani gyártónak ártott a legtöbbet. A legtöbb nagy gyártó igyekezett egyéni arcot faragni az Androidhoz, de a HTC vette ezt a feladatot a legkomolyabban, amelynek eredménye a valóban egyedi és különleges funkciókat hordozó Sense felület. A HTC az operációs rendszert gyakorlatilag teljesen saját képére faragta, újabban pedig egyedi online szolgáltatásokat is kínált termékeihez. Az érem másik oldala, hogy a HTC nagy igyekezetében hatalmas backdoort is hagyott a potenciális támadók számára - az egyéni szoftverért azonban felelősséget vállaltak és már dolgoznak a javításon.

A közlemény szövege

"Izgatottak vagyunk az Android legújabb frissítését, az Ice Cream Sandwich kiadását illetően és jelenleg a rendszer képességeit és szolgáltatásait vizsgáljuk, majd ennek fényében döntünk a frissítési tervekről. A [készülékeink] frissítésénél célunk, hogy minden fogyasztónk számára jobb felhasználói élményt nyújtsunk, ami minden telefon egyedi hardverének, a HTC Sense élménynek és az Android kernelnek egyensúlyát jelenti. Míg az a célunk, hogy minden arra képes telefonunkat frissítsünk, kötelességünknek érezzük a teljesítmény és a használhatóság megőrzését."

A Google eltökélt szándéka azonban kiirtani az elfajzott és töredezettséget indukáló egyéni szoftveres megoldásokat. A Honeycomb operációs rendszert például csak az a gyártó kaphatta meg, amelyik megígérte, hogy a gyári felületet érintetlenül hagyja és maximum előtelepített alkalmazásokkal módosítja a szoftverkörnyezetet. A HTC ennek megfelelően nem is Honeycomb-alapokon, hanem Gingerbreadre építve hozta ki saját tabletjét, a Flyert. Az okostelefonos és tabletes kódbázis összevonása azonban azt fogja jelenteni, hogy a HTC nem fogja tudni megtartani saját felületét a telefonokon sem. A Google ráadásul rendkívül szigorú politikát vezetett be az előretelepített programokra is, az Ice Cream Sandwich ugyanis lehetővé teszi minden egyes alkalmazás tiszta eltávolítását - beleértve a gyári böngészőt, naptárat és email-klienst is.

Kitörési kísérletek jöhetnek

A HTC már korábban sem fogadta el a hardvergyártói pozíciót, várhatóan a jövőben is meg fog minden tenni az egyedi imázs fenntartása érdekében. A tajvaniak küzdelme érthető: a PC-piacon a profit elsöprő többsége az operációs rendszer gyártójánál illetve a processzorgyártónál csapódik le, míg a gyártó számára rendkívül szűk mozgástér és profit marad. Az okostelefonos piac is hasonló irányba sodródik fokozatosan, a saját szoftverplatformmal nem rendelkező gyártó pusztán a hardverrel különböztethetik meg magukat, miközben a szoftver (és a kritikus szolgáltatások) illetve a fontosabb alkatrészek külső forrásból érkeznek. A trendet egyelőre csak az Apple sikeres, a HP-Palm és a Nokia sikertelen kísérlete törte meg, a szereplők nagy része már a leírt modellben dolgozik.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A HTC küzdelme a Google ellen valószínűleg útkereszteződéshez érkezett. A tajvaniak elnöke korábban bejelentette, hogy megfontolják saját operációs rendszer beszerzését, illetve szóba jöhet az Android forkolása (elágaztatása) is. Ez utóbbi nem ördögtől való ötlet, az Amazon rendkívül sikeresnek ígérkező készüléket épített az Android nyílt forráskódjára, amely teljesen mentes mindenféle Google-szolgáltatástól. A Sense felület és az Android kernel kombinációjával a HTC is létrehozhatja a saját Android-változatát. Az egyetlen problémát az Android Markethez való hozzáférés elvesztése jelentené - amelyre a gyártó saját alkalmazásboltja, vagy az Amazon boltjának "befogadása" adhatna gyógyírt.

Hűvösödő viszony

A tajvaniak korábban a Google kedvenc gyártójának számítottak, a HTC készítette az első androidos mobilt, a T-mobile G1-et, majd a legelső referencia-telefont, a Nexus One-t a Google számára. Nexus-gyártónak lenni nagy szó az Android-ökoszisztémában, a kiválasztott gyártó hamarabb kap hozzáférést az új generációs operációs rendszer kódjához, és ez általában néhány hetes-hónapos exkluzivitást jelent az új rendszerre. Az együttműködés eredménye a HTC számára akkor a nagy sikerű Desire lett, amely lényegében ugyanaz a készülék, saját márkanéven, Sense felülettel.

Ezt követően azonban a Samsung kapta meg a Nexus-gyártó szerepet - feltételezhetően mert ők akarták leginkább. A jövőben azonban várhatóan a többi gyártó is szót kér majd, így a kizárólat Androidot forgalmazó Sony Ericsson és a Google-tulajdon Motorola is szóba jöhet. Utóbbi gyártott már két fél-referencia készüléket, az eredeti Droid és a Xoom tablet is szoros Google-együttműködés eredményeként jött létre, a japán-svéd vállalat azonban eddig nem lépett be a versenybe.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 04:46

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.