:

Szerző: Gálffy Csaba

2011. október 18. 15:33

Közel járt a megállapodáshoz a Sun és a Google

Már a Java körüli szabadalmi per kezdeti szakaszában is az alkudozásra játszik a Google, ezért minél alacsonyabb összegeket próbál bedobni. A legújabb információ szerint a Sun már 28 millió dollárért is hajlandó lett volna licencelni a Javához kötődő kétezer szabadalmat.

Az Androidra valóságos jogi össztűz zúdul, a Google ellen azonban közvetlenül csak az Oracle indított szabadalmi pert. A Sunt felvásárló Oracle szerint a Javára épülő Android sérti szabadalmait és szerzői jogait, ezért kártérítést követel a Google-től.

A legújabb információk szerint a Google Android-kalandjának nem feltétlenül kellett ilyen bajba kerülnie, a két cég ugyanis rendkívül közel járt a licencelési megállapodáshoz - derül ki az ügy bírósági dokumentumaiból. A Google által benyújtott irat szerint a Sun mintegy 28 millió dollárért kész lett volna licencelni a Javához köthető több mint kétezer szabadalmat a keresőóriás számára, amely így legálisan használhatta volna a nyelvet és a keretrendszert Android operációs rendszerében. Az egyezség azonban végül nem jött létre, a két cég ugyanis nem tudott megegyezni a platform irányításáról.

A 28 millió dolláros összeget a Google hozta fel egy, a bíróságnak írt beadványban, válaszul az Oracle által követelt 2,3 milliárd dollárra. Az Oracle szakértője, Iain Cockburn ugyanis korábban ekkora összegre becsülte a vállalatot ért kárt, amelyben benne foglaltatik a Java ökoszisztéma egységét ért veszteség, illetve a Google által jogtalanul megszerzett nyereség is. A Google álláspontja szerint azonban ez az összeg túlzó, a Sun korábban nem értékelte ilyen magasra saját szellemi tulajdonát, az említett esetben mindössze 28 millióért hajlandó lett volna lemondani róla.

Nem számítottak perre

A folyamatban lévő ügy során fokozatosan derülnek ki a Google és a Sun között az Android születésekor lefolyó tárgyalások körülményei. Egyre biztosabb, hogy a Google tudatosan megsértette a Sun szabadalmait és szerzői jogait, azonban a Sun akkori politikája miatt nem érezték sürgetőnek a licenctárgyalások lezárását. Jonathan Schwartz alatt ugyanis a Sun egyértelmű álláspontja volt, hogy a Javával kapcsolatban csak és kizárólag védekezésül indít pert a cég, támadni senkit nem fognak a nyelv használatáért. A Google ennek tudatában rendkívül komótosan, alacsony prioritással kezelte a licencek problémáját - egészen addig, amíg az Oracle meglepetésszerűen fel nem vásárolta a Sunt és pert nem indított a Google ellen.

Bár a Google váltig tagadja, hogy bármi törvénytelent követett volna el, a szakértők már bizonyított tényként kezelik, hogy a keresőóriás tudatosan megsértette az Oracle szellemi tulajdonhoz fűződő jogait. A tudatosság azért különösen fontos, mert ilyen esetben a bíróság által megállapított kártérítés automatikusan megháromszorozódik. Ennek megfelelően az Oracle által követelt 2,3 milliárd dollár háromszorosát, több mint 7 milliárd dollárt kellene fizetnie a Google-nak - összehasonlításképpen az Oracle 7,4 milliárdot adott a teljes Sunért.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A per igazi tétje mára a Google által fizetendő kártérítés pontos értéke maradt, a keresőóriás az összeg lealkudása érdekében korábban bedobott egy százmillió dolláros értéket, állítólag korábban ennyiért adta volna a Java-licenceket a Sun. A most felemlegetett 28 milliós összeg is csupán ilyen szempontból érdekes, a Google próbálja bemutatni, hogy mennyire értékelte a az Android felfutása előtt a Java licencek értékét.

Kiegyezésre kényszerítve

A per érdekességét adja, hogy az azt vezető bíró eltökélt szándéka, hogy kiegyezésre bírja a két céget, mielőtt a rendkívül költséges és hosszadalmas, esküdtszékes tárgyalások elkezdődnének. Ugyanis amennyiben hamarosan nem sikerül kiegyezni, ilyen tárgyalás indul előbb a Google bűnösségének megállapítása érdekében, utána pedig egy újabb tárgyalás a kártérítés megállapítása miatt.

Az időhúzás és a bírósági erőforrások megkímélése érdekében a pert lefolytató bíró arra kötelezte a két felet, hogy legfelsőbb szinten tárgyaljanak és próbáljanak meg kiegyezni. A Google többször is Andy Rubint, az Android fejlesztéséért felelős alelnököt küldte volna ringbe, szemben az Oracle által delegált legfelsőbb vezetőkkel. A bíró többszöri felszólítására azonban sor került a két csúcsvezető, Larry Ellison és Larry Page találkozójára, azonban egyelőre eredménytelenül. A felek puhítása érdekében a bíróság további találkozókat rendelt el a két csúcsvezető között, bár kérdéses, hogy ezek eredményre vezetnek-e majd.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 12:44

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.