Szerző: Gálffy Csaba

2011. október 18. 09:04

Újrarajzolt Task Managert kap a Windows 8

Az operációs rendszer újrarajzolása során a veterán Task Managert sem kímélte a fejlesztőbrigád. Az új változat kezdők által is jól használható, miközben a haladó felhasználókat sem fosztja meg egyik kedvenc rendszereszközüktől.

Tizenöt év után újra rászánta magát a Microsoft a Windows Task Manager átszabására. A Windows NT 4.0-ban bemutatkozott feladatkezelő gyakorlatilag változatlan módon élte túl az operációs rendszer iterációit, a Windows 8-ban azonban alaposan újraírják. Az új feladatkezelő gyakorlatilag magába olvasztotta a Resource Monitor eszköztárát és használhatóbb vizualizációt nyújt a számítógép működéséről.

Nem marad ki semmi

Az eszközkezelő újratervezésénél fontos célkitűzés volt, hogy az előző generáció funkcionalitásából semmi ne vesszen el. A kihívás így a felület optimalizálása és modernizálása lett úgy, hogy közben a kis alkalmazás ne váljon kezelhetetlenül bonyolulttá. A megoldás már nyilvános, a Task Manager legújabb változata már benne van a Windows Developer Preview-ben - bár a Windows 8 jövőre valószínű végső kiadásáig még sok minden változhat.

A legfontosabb újdonság, hogy a Task Manager alapállapotban csupán a futó programokat mutatja, erről a felületről egyetlen gombnyomással kilőhető a problémás alkalmazás - ezeket a Windows saját hatáskörben ki is emeli piros "Not responding" címkével. Ez a nézet az azonos alkalmazáshoz tartozó ablakokat is összevonja, így a lista tipikusan áttekinthetően rövid marad. A Microsoft adatai szerint a felhasználói műveletek mintegy 35 százaléka egy folyamat vagy alkalmazás bezárására irányult a Task Manager korábbi felületén, ez most egyszerűbben, vizuálisan egyértelműbben végrehajtható, még a műszakilag kevésbé fogékonyak számára is. A "hagyományos" nézetet a több részlet gomb megnyomásával lehet elérni, ez kibontja az ablakot annak korábban ismert teljes nézetére. Ezzel a kettősséggel sikerült elérni, hogy a haladók számára látható legyen az adatok gazdag választéka, miközben az egységsugarú felhasználó se riadjon meg a panel átláthatatlanságától.

Az átláthatóság és az adatok megfelelő tálalása a második megoldandó probléma volt, ezt az Excelből már ismerős, a kirívó adatokat színekkel kiemelő vizualizációval oldotta meg a Microsoft. Így egyetlen pillantásra kitűnik az a mező, amely az átlagosnál számottevően nagyobb értéket tartalmaz, így könnyedén megállapítható, hogy melyik alkalmazás foglalja el a számítógép erőforrásait. Alapnézetben a processzor-, a memória, a háttértár- és a hálózathasználatot láthatjuk, a hőtérképen pedig rendezés nélkül is azonnal kiszúrható a beragadt folyamat, amely így a szokásos módon leállítható.

A bővített nézetben a feladatkezelő csoportosítja a folyamatokat alkalmazásokra, háttérben futó folyamatokra és rendszerfolyamatokra. A meglehetősen titokzatos fájlnevek helyett cégre a folyamatok, illetve alkalmazások neve szerepel, így sokkal könnyebben megállapítható, hogy az adott elem leállítása hogyan fogja befolyásolni a számítógép működését. A Microsoft példája szerint a splwow64.exe helyett a listán Print driver host for applications felirat szerepel - ez pedig megspórol egy internetes keresést. A bővebb nevet nem támogató folyamatok esetében egyszerű jobbklikkel rákereshetünk a névre az interneten. A funkciók megtartásának filozófiája szerint ugyanakkor a fájlnevek is megmaradnak, kérésre hozzáadható oszlop formájában.

A feladatkezelő hasznossá tétele során végre sikerült elkerülni az svchost.exe többszörös listázását is. A Windows 8 esztétikus módon, név szerint lebontva mutatja a Service Host-on futó folyamatokat, amelyekről így már megállapítható, hogy pontosan milyen feladatot látnak el.

A Microsoft az új Google?

A Microsoft blogjában közzétett érvelés és megközelítés szerint a Windows 8 tervezésénél kritikus fontosságú, és sok esetben perdöntő a telemetriás rendszer által nyújtott adatmennyiség. A Microsoft Customer Experience Improvement Program keretében gyűjtött hatalmas mennyiségű információt ugyanis a redmondiak módszeresen feldolgozzák, és az interfész egyes elemeit ezen adatok alapján alakítják ki. Ebben a tekintetben szorosan a Google nyomába lépett a Microsoft, korábban a keresőóriás is hasonló módon, a felhasználói viselkedésre vonatkozó adatok alapján alakította ki szolgáltatásainak felületét, majd csiszolta tovább úgy, hogy a legtöbbször használt funkciókat minél egyszerűbb legyen elérni.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A Microsoft megközelítése pontosan erre a módszerre rímel. A blogposztokból lassan kibontakozó metodológia szerint a felhasználói felületet tervező csapat fokozatosan átrágja magát az összegyűjtött adatokon, és annak megfelelően tervezik újra a rendszer egyes elemeit. Hasonló gondolatmenet során állt össze korábban a Windows Explorer eszköztáráról elérhető parancsok listája és elrendezése is - a leggyakrabban használt utasítások extra nagy ikonokat kaptak, míg a korábban értékesnek gondolt, a felhasználók által azonban ritkán kattintott gombok kisebbek lettek, vagy áthelyezték őket.

A megközelítés haszna, hogy a felhasználók tömegei - több százmillió emberről beszélünk - számára könnyebb lesz használni az operációs rendszert. A gyakran használt funkciók előtérbe kerülésével, illetve a leggyakoribb problémák megoldásával a Windows 8 használata intuitívabb lesz. A Google-lal szemben gyakran kritikaként hangzik el, hogy a hatalmas adatmennyiségre támaszkodva próbálja előre jelezni a felhasználói igényeket - az innovatív víziók rovására. Ezzel szerencsére a Microsoft nem vádolható, a Windows 8 és a Windows Phone Metro felülete ugyanis mindennek nevezhető, csak óvatos tapogatózásnak nem.

a címlapról