Szerző: Dojcsák Dániel

2011. október 7. 16:40

Érkezik a fizetős μTorrent kliens

A μTorrnet Plus a klasszikus funkciókon kívül, sok apró extrát kínál a felhasználóknak, de a jövőben a sok jót nem kívánja teljesen ingyen szolgáltatni a népnek. 25 dollárért lehet hozzájutni a kliens extra változatához, amiben vírusvédelem, távoli fájlműveletek, mobileszközökre való konvertálás és dedikált ügyfélszolgálat is jár.

A torrent fájlok letöltése és a többi alapfunkció továbbra is elérhető marad ingyenesen, de a most tesztelőként elérhető értéknövelt szolgáltatások már pénzbe kerülnek majd. A BitTorrent az új Plus verziót még év elején jelentette be, de az új képességek listáját csak mostanság kezdte kiszivárogtatni és megmutatni a cég.

Az új klienst, illetve az extra képességet egy korlátozott számú ember próbálhatja ki elsőként, akik a jövőben hozzáférnek majd minden alfa, béta verzióhoz is idő előtt, illetve a stabil μTorrent Plust is élvezhetik egy éven keresztül ingyenesen. Aki nem volt olyan szerencsés, hogy bekerüljön, azoknak a végleges verzió évente 25 dollárba fog kerülni, ami nem olyan vészes összeg ahhoz képest, hogy mennyi könnyítést hoz a program.

Kényelmes extrák

A fejlesztések közül az első fontos kényelmi megoldás az azonnali fájlkonvertálás. A programban hozzáadhatjuk mobileszközeinket egy listához, a letöltött filmeket pedig csak egyszerűen át kell húzni (drag’n’drop) és már indul is a fájlkonverzió. Sőt, akár automatikusan is meg tudja csinálni a kliens, ha még ennyit sem szeretnénk vele foglalkozni. Ha valaki rendszeresen néz okostelefonon vagy tableten filmeket, az bizonyára tudja, hogy a konvertálás mennyi időt vesz el és milyen kényelmetlen mindig szöszmötölni vele.

A letöltéseket már eddig is vezérelhettük távolról, a webes elérésen keresztül sok mindent el lehetett érni egy másik gépről is, a Plusban viszont lehetséges lesz a letöltött fájlok másolása, kezelése is, még több időt meg lehet spórolni, illetve aki otthon egy HTPC-t vagy valamilyen Home Servert üzemeltet, annak is egyszerűbb lesz az élete.

A biztonságra is odafigyel a μTorrent Plus, ugyanis beépített víruskereső kerül a kliensbe, ahol a szolgáltatást a BitDefender adja. Ezzel kiszűrhetőek a torrent fájlokban található kártevők, nyugodtabban lehet a multimédia formátumokon túl is használni a fájlcserélő hálózatokat. A most bemutatott lista utolsó eleme, hogy a Plus használók dedikált ügyfélszolgálatot kapnak, ami jól jöhet akkor is ha az alkalmazás rosszalkodik, de nyilván egy router beállításnál vagy a fájlok kezelésénél is számítani lehet a BitTorrent segítségére.

Nagyra nőtt a mikrotorrent

Az egykor éppen egyszerűségéről híres μTorrent kliens egyébként támogat külső fejlesztők által készített kiegészítőket, alkalmazásokat, amiket a programon belüli menüből lehet elérni. A program kinézetét vagy működését megváltoztató plug-ineken túl a leggyakrabban alternatív tartalomszolgáltatói kiegészítőket találunk a listában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Videótartalmak, zenék és podcastok terjesztésére kiváló platform a BitTorrent, és ezzel amellett, hogy segítenek a nagy disztribúciós hálózattal nem rendelkezőknek, kihúzzák a talajt azok alól, akik azzal vádolják a platformot, hogy kizárólag a warez táptalajként létezik. Igaz ez akkor is, ha a BitTorrent valóban az illegális letöltések alfája és omegája napjainkban. Az alkalmazások közt nagynevű forrást egyelőre egyetlen egyet találunk, a TED konferenciát, aminek előadásait lehet a fájlcserélőn keresztül beszerezni.

Az alfa verzióhoz hozzáférést itt lehet igényelni, a siker azonban nem garantált, a felhívás szerint is a helyek limitáltak. A Plus piacralépése érdekes fordulat lehet, bár egy korábbi CNET-es felmérés szerint a felhasználók 82 százaléka nem fizetne torrentkliensért, a maradék 18 százalék is jó indulótőke lehet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról