Szerző: Gálffy Csaba

2011. október 7. 14:52

Precise Pangolin lesz a következő Ubuntu neve

Magyar fordításban Precíz Tobzoska néven érkezik majd az Ubuntu következő, várhatóan április folyamán megérkező verziója. A műszaki újdonságokról egyelőre keveset tudni, Mark Shuttleworth egyelőre csupán az ARM-támogatás kibővítését említette meg.

Fontos mérföldkőhöz érkezik az Ubuntu áprilisban, érkezik ugyanis az új, hosszútávú támogatással rendelkező 12.04 jelű kiadás. Mark Shuttleworth blogposztja szerint az új jövevény kódneve Precise Pangolin (magyarul Precíz Tobzoska) lesz, amely a robusztus, biztonságos és jól összecsiszolt operációs rendszerre utal majd.

A bejelentés szerint a Precise Pangolin lesz az első, amely egyszerre lesz képes majd elfutni felhő-kiszolgálókon és -klienseken, illetve x86 és ARM-architektúrán. Az igazi csemegét itt a kiszolgálók és az ARM kombinációja jelentheti, a hosszútávon támogatott verzió ugyanis támogatja ezt az elrendezést is. Az ARM-alapú kiszolgálók egyelőre újdonságnak számítanak a piacon, a teljesítmény növelésével azonban egyre komolyabb szereplők lehetnek az ilyen, nagyon sok magot tartalmazó, de alacsony fogyasztású kiszolgálók.

Fontos megemlíteni, hogy a Precise Pangolin lesz az első LTS-kiadás, amely alapértelmezett felületként az Unity-t használhat majd - ennek megfelelően a fejlesztői erőforrásokat most a szoftver stabilitásának javítására csoportosították át. Ezzel szemben az Onieric és Natty fejlesztésekor a funkcionalitás bővítése és a kinézet véglegesítése volt a legfontosabb, a jövőben azonban a használhatóság és az apróbb problémák kiküszöbölése lesz napirenden.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Az Ubuntuból hagyományosan április és október folyamán érkezik friss változat, ezt az ütemtervet már 2004 óta megközelítőleg tartja a fejlesztői közösség. A gyors tempóban érkező változatokat tipikusan 18 hónapig támogatja az Ubuntu, a kétévenként érkező úgynevezett LTS (long term support - hosszútávon támogatott) verziók asztali változatát 3, szerveres változatát pedig 5 évig támogatják. Az LTS-változatokra elsősorban a nagyobb szervezetek vevőek, akik több száz vagy több ezer asztali gépen, illetve fontos munkát végző szervereken használják az operációs rendszert - ezek frissítése nem kifizetődő félévenként.

A Precise Pangolin összes technikai újdonságát az október 31-én kezdődő Ubuntu Developer Summit-en ismerheti meg a nagyközönség, az eseményre várhatóan készül néhány meglepetéssel a Canonical és Mark Shuttleworth.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról