:

Szerző: Koi Tamás

2011. október 7. 10:09

Rekord mennyiségű okostelefon fogy a Samsungnál

Minden előzetes várakozást felülmúlóan alakult a Samsung harmadik negyedéves eredménye, bár a trendek egyelőre változatlanok, vagyis a továbbra is a mobilrészleg húzta a szekeret, míg az elektronikai és a chipgyártó részleg egyaránt visszaesett.

Az előzetes elemzői várakozásokon felül teljesített a Samsung a harmadik pénzügyi negyedévben, jóllehet a cég profitja visszaesett az egy évvel ezelőtti állapothoz képest. A szuvoni székhelyű dél-koreai multi profitja a szeptember végén véget érő harmadik negyedévben 4,2 billió won nyereséget termelt (ez nagyjából 3,6 milliárd dollárnak felel meg), ami 0,5 billió wonnal teljesíti túl az előzetes elemzői várakozásokat. A cég profitja éves szinten ugyanakkor 0,66 billió wonnal esett vissza.

Az előzetes számokban egyelőre nem szerepelnek ennél részletesebb adatok, elemzői várakozások szerint azonban továbbra is egyértelmű, hogy a telekommunikációs részleg adja a Samsung növekedési potenciálját. A mobiltelefonokat is gyártó részleg profitja a várakozások szerint csaknem eléri a 2 billió wont, ami éves szinten 76 százalékos növekedést jelent, miközben az eladások utáni árbevétel 28 százalékkal, 14,21 billió wonra nőtt.

Koreai elemzők szerint a Samsung mind az okostelefonok, mind a hagyományos mobiltelefonok eladását tekintve el fogja érni az éves célkitűzését - a cég előbbiekből 60 millió, utóbbiakból 300 millió eladásával számol idén. A Samsung a becslések szerint csak a harmadik negyedévben az éves okostelefon-mennyiség felét eladhatta (a vállalat az előző negyedév óta nem közli, pontosan hány telefont értékesített). A növekedés elsősorban az április óta kapható androidos Galaxy S II-nek köszönhető, mely az iPhone legütőképesebb kihívójává nőtte ki magát az elmúlt hónapokban.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A telekommunikációs részleg mellett a Samsung többi részlegének jóval kevesebb oka van a büszkeségre, így a chipgyártó divízió profitja elemzői becslések szerint 63 százalékkal, 1,26 billió wonra esett vissza, miközben az eladásokból származó bevétel nem érte el a 9 billió wont, szemben az egy évvel korábbi 10,66 billió wonnal. A visszaesést elsősorban a DRAM-chipek iránti kereslet, valamint az árak folyamatos csökkenése okozta a részlegnél.

Szintén visszaesést volt kénytelen elkönyvelni a kijelzőket gyártó részleg, ahol a világgazdasági helyzetnek köszönhetően csökkentek az eladások. A részleg vesztesége a harmadik negyedévben elérheti a 200 milliárd wont, miközben a cég egy évvel korábban még 520 milliárdos profitot termelt ezen az ágon. A tévé üzletág ennek ellenére meg tudta fordítani a tavalyi trendeket, és elsősorban a prémium szolgáltatásoknak (3D, okostévék) a tavalyi 230 milliárd wonos veszteség után a harmadik negyedévben 360 milliárd wonos nyereséget tudott termelni.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 12:10

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.