Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Felhőből visszaköltözéstől egészen egy banki malware evolúciójáig. Üzemeltetői és IT-biztonsági meetupokkal érkezünk!

Jön a hatvan dolláros táblagép Indiába

Gálffy Csaba, 2011. október 06. 17:33
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Mintegy 60 dollárnak megfelelő rúpiáért vásárolhatják meg a fogyasztók az indiai kormány tabletjét. Az eredetileg oktatáshoz fejlesztett modellhez a diákok kedvezményesen, 35 dollárért juthatnak hozzá.

hirdetés

Indiai kormánymegbízásra rakta össze az elérhető legolcsóbb táblagépet az angliai Datawind. Az oktatási célokra fejlesztett termék a fogyasztói piacon is elérhető lesz majd, 61 dollárnak megfelelő végfelhasználói áron.

Az indiai diákok mintegy 35 dollárnak megfelelő rúpiáért juthatnak hozzá a táblagép olcsóbb, Aakash néven futó változatához. Ez a modell nem tartalmaz mobilinetrnethez használható modemet és SIM kártyafoglalatot, így csak a beépített WiFi-n keresztül képes adatkapcsolatra. A drágább, Ubislate 7 névre keresztelt változat 3000 rúpiáért, vagyis 61 dollárért lesz elérhető a fogyasztói piacon. A magasabb árért többletszolgáltatás is jár, a készülékben helyet kap a SIM-foglalat és így képes GPRS sebességű internetelérésre is.

A tabletek a Google Android 2.2-es (Froyo kódnevű) változatát futtatják, egyelőre ismeretlen, 366 MHz-en ketyegő processzoron, 256 megabájt RAM társaságában. A gépeket 7 hüvelykes, 800 x 480 pixel felbontású rezisztív érintőképernyővel szerelik fel, az információk szerint az egység tömege 350 gramm lesz.

A felszereltség része még 2 gigabájt beépített háttértár és egy, maximum 32 gigabájtos memóriakártyát fogadni képes olvasó is - az árba azonban egyetlen kamera sem fért bele. Ehhez hozzájárul a meglehetősen alacsony kapacitású, mindössze 2100 mAh-s akku, amely a gyártó szerint 2-3 órán keresztül hajtja a tabletet. A gyártó szerint a készülék minimális szoftveres körítést is kap, így képes lesz megnyitani a Microsoft Office illetve a PDF állományokat. A tablet nem támogatja a hivatalos Android Marketet, a felhasználók azonban letölthetnek alkalmazásokat a GetJar vagy a SlideMe oldaláról is.

Az indiai kormány már dolgozik az eszközök tartalommal történő ellátásán, egyelőre a Sakshat oktatási portál anyagai érhetőek el rajtuk. A későbbiekben tervezik az elérhető tartalmak körének bővítését, ennek érdekében felkérték a helyi oktatással kapcsolatos tevékenységeket végző kormányügynökségeket a szükséges alkalmazások kifejlesztésére.

Az Aakash és az Ubislate 7 helyben, Indiában készül majd, a képernyőt egy meg nem nevezett dél-koreai gyártó szállítja, a processzor pedig Amerikából érkezik. A mintegy 800 összetevő alkatrész közül a kijelző panelje a legdrágább, ez az egy alkatrész 10 dollárral járul hozzá a költségekhez.

A kormány által hirdetett pályázaton győztes Datawind állítása szerint a készülék India-szerte elérhető lesz, és a fogyasztói ár mellett egészséges profitot is termel majd a gyártó számára. A pályázatot feladó cégek szerint azonban ez kizárt a 35 dolláros ár és az ismeretlen összegű kormányzati szubvenció összege nem eléggé magas az értelmes méretű profit eléréséhez.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
4-4 klassz téma a HWSW júniusi üzemeltetői és IT-biztonsági meetupjain. Nézz meg a programot!