Szerző: Koi Tamás

2011. október 3. 09:52

Eladták a legnagyobb kelet-európai műholdas céget

Egy kézbe kerül Kelet-Európa két nagy műholdas műsorszóró platformja, a Skylink és a CS Link, miután a luxemburgi M7 csoport a múlt héten bejelentette, felvásárolja a Csehországban és Szlovákiában több millió háztartást ellátó Skylinket.

HIRDETÉS

Korábban még csak kósza híreszteléseknek számítottak a Csehországban és Szlovákiában rendkívül sikeres műholdas platform, a Skylink eladásával kapcsolatos értesülések, a hétvégén azonban bizonyossá vált, hogy megveszik a társaságot. A vevő az a luxemburgi székhelyű M7 csoport, mely áttételesen a rivális műholdas céget, a CS Linket is megvette idén. A tranzakció anyagi hátteréről semmit nem hoztak nyilvánosságra, de kiszivárgott pletykák szerint nagyjából 80 millió euró volt a vételár.

A két kelet-európai országban összesen több mint 2,1 millió háztartást elérő Skylink a régió legnépszerűbb, legnagyobb műholdas platformjának számít, sikerét jól jelzi, hogy a Liberty Global nemrég bejelentette, új márkát indít az országban (Freesat) - bár ezt a cég soha nem kommunikálta, az új, feltöltőkártyás rendszert kifejezetten a Skylink ellen pozicionálta a társaság.

A Skylink sikerét a jól összeállított csatornakínálat mellett az egyelőre kevés országban fellelhető feltöltőkártyás rendszer adja: a műholdas társaság előfizetői rendszere hasonlóan működik, mint a mobiltelefonos feltöltőkártyás modell. Az ügyfeleknek maguknak kell gondoskodni a vevőberendezések - set-top box, antenna - beszerzéséről és felszereléséről, a Skylinktől csak egy előfizetői kártyát kapnak, mely három, hat vagy tizenkét hónapig teszi lehetővé a műholdas csatornák vételét.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

Ilyen rendszerben működik egyébként a CS Link is, ráadásul a két szolgáltatás ugyanazon a műholdon, ugyanabból a pozícióból (23,5° kelet) sugározza az adásokat. A felvásárlás után a több országban is (többek közt a Benelux-államokban és Ausztriában) jelen lévő M7 csoport összesen tizenhárom transzpondernyi kapacitást bérel az SES két műholdján.

A jelenleg még a cseh TradeTec és a szlovák TowerCom vegyesvállalataként működő Skylink kapcsán korábban felmerült, hogy a társaság esetleg Magyarországon is indítana műholdas műsorszóró szolgáltatást, végül azonban a tulajdonosok nemet mondtak a terjeszkedésre. A magyarországi műholdas szolgáltatói piac szakértők szerint így is túlszegmentált, négy műsorszóró négy műholdas társaságon keresztül ér el nagyjából 850 ezer magyarországi háztartásba.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 1. 22:12

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.