Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Eladták a legnagyobb kelet-európai műholdas céget

Koi Tamás, 2011. október 03. 09:52
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Egy kézbe kerül Kelet-Európa két nagy műholdas műsorszóró platformja, a Skylink és a CS Link, miután a luxemburgi M7 csoport a múlt héten bejelentette, felvásárolja a Csehországban és Szlovákiában több millió háztartást ellátó Skylinket.

hirdetés

Korábban még csak kósza híreszteléseknek számítottak a Csehországban és Szlovákiában rendkívül sikeres műholdas platform, a Skylink eladásával kapcsolatos értesülések, a hétvégén azonban bizonyossá vált, hogy megveszik a társaságot. A vevő az a luxemburgi székhelyű M7 csoport, mely áttételesen a rivális műholdas céget, a CS Linket is megvette idén. A tranzakció anyagi hátteréről semmit nem hoztak nyilvánosságra, de kiszivárgott pletykák szerint nagyjából 80 millió euró volt a vételár.

A két kelet-európai országban összesen több mint 2,1 millió háztartást elérő Skylink a régió legnépszerűbb, legnagyobb műholdas platformjának számít, sikerét jól jelzi, hogy a Liberty Global nemrég bejelentette, új márkát indít az országban (Freesat) - bár ezt a cég soha nem kommunikálta, az új, feltöltőkártyás rendszert kifejezetten a Skylink ellen pozicionálta a társaság.

A Skylink sikerét a jól összeállított csatornakínálat mellett az egyelőre kevés országban fellelhető feltöltőkártyás rendszer adja: a műholdas társaság előfizetői rendszere hasonlóan működik, mint a mobiltelefonos feltöltőkártyás modell. Az ügyfeleknek maguknak kell gondoskodni a vevőberendezések - set-top box, antenna - beszerzéséről és felszereléséről, a Skylinktől csak egy előfizetői kártyát kapnak, mely három, hat vagy tizenkét hónapig teszi lehetővé a műholdas csatornák vételét.

Ilyen rendszerben működik egyébként a CS Link is, ráadásul a két szolgáltatás ugyanazon a műholdon, ugyanabból a pozícióból (23,5° kelet) sugározza az adásokat. A felvásárlás után a több országban is (többek közt a Benelux-államokban és Ausztriában) jelen lévő M7 csoport összesen tizenhárom transzpondernyi kapacitást bérel az SES két műholdján.

A jelenleg még a cseh TradeTec és a szlovák TowerCom vegyesvállalataként működő Skylink kapcsán korábban felmerült, hogy a társaság esetleg Magyarországon is indítana műholdas műsorszóró szolgáltatást, végül azonban a tulajdonosok nemet mondtak a terjeszkedésre. A magyarországi műholdas szolgáltatói piac szakértők szerint így is túlszegmentált, négy műsorszóró négy műholdas társaságon keresztül ér el nagyjából 850 ezer magyarországi háztartásba.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.