:

Szerző: Koi Tamás

2011. október 3. 09:52

Eladták a legnagyobb kelet-európai műholdas céget

Egy kézbe kerül Kelet-Európa két nagy műholdas műsorszóró platformja, a Skylink és a CS Link, miután a luxemburgi M7 csoport a múlt héten bejelentette, felvásárolja a Csehországban és Szlovákiában több millió háztartást ellátó Skylinket.

Korábban még csak kósza híreszteléseknek számítottak a Csehországban és Szlovákiában rendkívül sikeres műholdas platform, a Skylink eladásával kapcsolatos értesülések, a hétvégén azonban bizonyossá vált, hogy megveszik a társaságot. A vevő az a luxemburgi székhelyű M7 csoport, mely áttételesen a rivális műholdas céget, a CS Linket is megvette idén. A tranzakció anyagi hátteréről semmit nem hoztak nyilvánosságra, de kiszivárgott pletykák szerint nagyjából 80 millió euró volt a vételár.

A két kelet-európai országban összesen több mint 2,1 millió háztartást elérő Skylink a régió legnépszerűbb, legnagyobb műholdas platformjának számít, sikerét jól jelzi, hogy a Liberty Global nemrég bejelentette, új márkát indít az országban (Freesat) - bár ezt a cég soha nem kommunikálta, az új, feltöltőkártyás rendszert kifejezetten a Skylink ellen pozicionálta a társaság.

A Skylink sikerét a jól összeállított csatornakínálat mellett az egyelőre kevés országban fellelhető feltöltőkártyás rendszer adja: a műholdas társaság előfizetői rendszere hasonlóan működik, mint a mobiltelefonos feltöltőkártyás modell. Az ügyfeleknek maguknak kell gondoskodni a vevőberendezések - set-top box, antenna - beszerzéséről és felszereléséről, a Skylinktől csak egy előfizetői kártyát kapnak, mely három, hat vagy tizenkét hónapig teszi lehetővé a műholdas csatornák vételét.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Ilyen rendszerben működik egyébként a CS Link is, ráadásul a két szolgáltatás ugyanazon a műholdon, ugyanabból a pozícióból (23,5° kelet) sugározza az adásokat. A felvásárlás után a több országban is (többek közt a Benelux-államokban és Ausztriában) jelen lévő M7 csoport összesen tizenhárom transzpondernyi kapacitást bérel az SES két műholdján.

A jelenleg még a cseh TradeTec és a szlovák TowerCom vegyesvállalataként működő Skylink kapcsán korábban felmerült, hogy a társaság esetleg Magyarországon is indítana műholdas műsorszóró szolgáltatást, végül azonban a tulajdonosok nemet mondtak a terjeszkedésre. A magyarországi műholdas szolgáltatói piac szakértők szerint így is túlszegmentált, négy műsorszóró négy műholdas társaságon keresztül ér el nagyjából 850 ezer magyarországi háztartásba.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 08:39

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.