:

Szerző: Bodnár Ádám

2011. szeptember 29. 09:51

Visszavágta előrejelzését az AMD

A GlobalFoundries gyártástechnológiai problémái miatt a vártnál kisebb lesz az AMD bevétele a harmadik negyedévben. A hírre a befektetők menekülőre fogták a dolgot.

Gondok a GlobalFoundriesnál

Az AMD tegnap közölte, hogy a GlobalFoundries 32 nanométeres csíkszélességű chipgyártási technológiájának kihozatala gyenge, ezért a vártnál csak jóval kevesebb Llano asztali és mobil processzort tudott értékesíteni a harmadik negyedévben és a Bulldozer architektúrára épülő szerverchipek premierjét is el kellett halasztani. A vállalat úgy tervezte, még a harmadik negyedévben elrajtolnak a Bulldozerek, de ma már tudjuk, erre csak a negyedik negyedévben kerülhet sor.

Hiába rendelkeznek versenyképes műszaki paraméterekkel a Llano chipek, az AMD chipgyártási tevékenységének leválasztásából létrejött GlobalFoundries nem tudja azokat megfelelő mennyiségben előállítani, így hiány van a piacon. Ez tükröződik az IHS iSuppli által nyilvánosságra hozott számokban is, amelyek szerint az Intel tavalyhoz képest 1,1 százalékponttal 81,1 százalékra növelte bevételarányos részesedését a processzorpiacon a második negyedévben, miközben az AMD-é ugyanennyivel 10,4 százalékra csökkent.

Az Intelt segítette a második negyedévben, hogy a PC-eladások a lakossági gépek felől a vállalati modellek felé tolódtak el, ahol a kék logós félvezetőgyártó jóval nagyobb jelenléttel bír - jelentette az iSuppli. Az első negyedévhez képest nőtt az AMD részesedése 0,3 százalékponttal, ahogy elrajtoltak a Llanók de a bővülés nagyobb is lehetett volna, ha nem sújtják a céget gyártási problémák. Az AMD számára a legégetőbb kérdés, mikor oldódnak meg a GlobalFoundries gondjai - versenyképes gyártástechnológia hiányában akármilyen ütőképes processzort is tervez a cég, azok nem tudják megfelelő mennyiségben elérni a piacot, a keresletet pedig az Intel fogja kielégíteni.

1-3 százalékos éves növekedés mindössze

A legfrissebb előrejelzés szerint a szeptemberben záruló harmadik negyedévben az AMD bevétele  4-6 százalékkal fog bővülni a második negyedévhez képest a korábban várt 8-12 százalék helyett. Az idei második negyedévben az AMD forgalma 1,57 milliárd dollárt tett ki, így a harmadik negyedévben 1,63-1,66 milliárd dolláros forgalomra van kilátás. A tavalyi harmadik negyedévet 1,61 milliárdos forgalommal zárta a társaság, vagyis az éves növekedés 1-3 százalék lehet mindössze.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A hírre az AMD befektetői menekülni kezdtek a papíroktól. A vállalat részvényeinek árfolyama tegnap a tőzsdei kereskedés során több mint 5 százalékot gyengült, majd a tőzsde zárása után további 8 százalékot vesztettek értékükből a papírok. Az AMD idén piaci értékének mintegy negyedét elvesztette - a legnagyobb versenytárs Intel árfolyama január óta 6 százalékot erősödött, felülmúlva a Dow Jones Index 4,8 százalékos esését az időszakban.

Az AMD a napokban azt is közölte, idén nem rendezi meg az ősszel szokásos pénzügyi elemzői konferenciáját, az eseményt február elejére halasztja. A lépést feltehetően az indokolja, hogy a céghez csak nemrég érkezett Rory Read elnök-vezérigazgatónak több időre van szüksége, hogy kialakítsa elképzeléseit a cég jövőjével kapcsolatban. Szintén az AMD-vel kapcsolatos hír, hogy a múlt héten távozott termékfejlesztési vezető, Rick Bergman a Synaptics elnök-vezérigazgatója lett.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 11:06

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.