Szerző: Gálffy Csaba

2011. szeptember 21. 12:29

Öt magot kap a Tegra 3

Innovatív megoldást dolgozott ki az NVIDIA a négymagos Tegra fogyasztásának kordában tartására: a nagy teljesítményű és nagy fogyasztású magok mellé csomagol egy ötödiket, amely a kisebb feladatokon dolgozik.

Ötmagos felépítésben érkezik az NVIDIA következő generációs mobilprocesszora - jelentette be a gyártó. A korábban bemutatott négymagos processzort egy ötödik, alacsony fogyasztású feldolgozóegység egészíti ki, amely önmagában képes ellátni az egyszerűbb feladatokat, a gyorsabb (ám magasabb fogyasztású) magok felébresztése nélkül. A 40 nanométeres csíkszélességgel készülő Tegra 3 az NVIDIA szerint mintegy 60 százalékkal nagyobb területű mint a Tegra 2. A 80 négyzetmilliméteres chip még mindig nem éri el az Apple iPad 2-ben található A5 kódnevű processzor méretét, amely 122 négyzetmilliméteres alapterületű - bár 45 nanométeres csíkszélességgel készül.

Még több mag

A Kal-El fejlesztése során az NVIDIA prioritása a teljesítmény drámai növelése volt, úgy, hogy közben a lapka fogyasztása ne ugorjon meg számottevően. Mivel a Tegra 2 és a Tegra 3 ugyanúgy 40 nanométeres csíkszélességgel készül, ezt csak chiptervezési trükkökkel lehetett megoldani. Az NVIDIA ennek megfelelően agresszív áramkapuzást vezetett be, amelynek segítségével a nem dolgozó magok egyenként teljesen kikapcsolhatóak, fogyasztásuk ilyenkor nullára esik. Ezzel szemben a Tegra 2 csupán egyszerre tudja lekapcsolni a két processzormagot, ami magasabb minimális energiafelvételt jelent dolgozó processzor esetében.

Az áramkapuzás mellett megjelenik egy Turbo Boost-szerű funkció is az új Tegrában: a bekapcsolva maradt magok teljesítménye felfelé skálázható, így az egy vagy két magra optimalizált alkalmazások gyorsabban futhatnak. Egyelőre sem a névleges, sem a turbózott frekvenciákról nem beszél az NVIDIA, csupán annyi biztos, hogy azok a Tegra 2-nél magasabbak lesznek.

(forrás: Anandtech.com)

Az architektúra nagy újdonsága azonban az ötödik mag, amely a négy hagyományos magtól eltérő, alacsony fogyasztású (LP) tranzisztorokból épül fel. Az LP tranzisztorokat kifejezetten alacsony órajelhez és alacsony fogyasztáshoz optimalizálják, ennek megfelelően az ötödik mag csupán 500 MHz-es frekvenciát képes elérni - cserébe nagyon alacsony fogyasztás mellett végzi el az olyan feladatokat, amelyek nem igényelik a "nagy" magok felébresztését. Az NVIDIA bejelentése is ezt hangsúlyozza, a gyártó szerint az LP-mag tipikusan a standby módban zajló folyamatok során kap szerepet, így a Twitter- és Facebook-értesítések vagy az e-mailek letöltése lehet a szerepe.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Az integráció fokára jellemző, hogy az ötödik mag is hozzáfér a négy hagyományos mag megosztott 1 megabájtos gyorsítótárához, így a felébresztés és kontextusváltás 2 ezredmásodperc alatt lezajlik. A processzor felépítése az operációs rendszer számára amúgy teljesen transzparens, az alkalmazások és a rendszer csak a négy magot látják, az ötödik mag aktiválásáról, illetve az egységek kapcsolgatásáról maga a processzor dönt. Az NVIDIA szerint a váltásról fejlett algoritmus hoz döntést, ami kizárja, hogy az LP és a hagyományos magok között túl sokszor kapcsoljon át - egy határ fölött ugyanis ez már a teljesítmény rovására menne.

Gyorsuló grafika

Ahogy korábban már írtuk, a Tegra 3 új grafikus feldolgozóegységet is kap. A GPU-ban található "magok" száma 8-ról 12-re nő, az architektúra finomhangolásának köszönhetően azonban a teljesítmény ennél nagyobb arányban, akár háromszorosan nő a Tegra 2-höz viszonyítva. Érdekes módon az NVIDIA nem érezte szükségét a kétcsatornás memóriavezérlő beépítésének, így a négy processzormag és a GPU egyetlen 32 bites LPDDR2 memóriaelérésen osztozik, amely maximum 800 MT/s sebességre képes.

Ugyan az első bejelentések szerint a Kal-El hajtotta termékeknek már augusztusban a boltok polcaira kellett volna kerülniük, különböző problémák miatt a megjelenés néhány hónapot csúszik - az NVIDIA azonban biztos benne, hogy a Tegra 3-alapú tabletek és okostelefonok még az idén elérhetővé válnak. Ezzel együtt az év elején bemutatott, rendkívül ambíciós termékterv is átalakul, a Kal-El és a Wayne közé ékelődik a jövő nyáron érkező Kal-El+, ezzel a Wayne 2012 közepéről 2013-ra csúszik. A Kal-El+-ről egyelőre nem árult el semmit az NVIDIA, a lapka ennek megfelelően lehet a Tegra 3 kisebb csíkszélességgel gyártott változata, de egyéb innovációt is hordozhat. Újdonság, hogy 2013 első negyedévében érkezik a Grey kódnevű lapka is, amely az Icera-felvásárlás első gyümölcseként integrált baseband-et is tartalmaz majd.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról