Szerző: Bodnár Ádám

2011. május 9. 16:09

Az NVIDIA nem viccel, ha a Tegráról van szó

Az NVIDIA 367 millió dollárért megvásárolja a brit Icera vállalatot, amely mobil rádiófrekvenciás chipekre és platformokra szakosodott. A tranzakció eredményeképp az NVIDIA bekerül azok közé a cégek közé, amelyek komplett mobil platformot tudnak kínálni.

HIRDETÉS

A Tegra révén mobil alkalmazásprocesszora és integrált grafikus vezérlője már van az NVIDIA-nak, de egy mobilhoz szükséges legfontosabb komponenst, a vezeték nélküli hálózati vezérlőt nem tudta kínálni a cég - egészen eddig. A kaliforniai vállalat ma közölte, felvásárolja a brit Icera vállalatot, amely 2G, 3G és 4G hálózati vezérlőket fejleszt - a cég megoldásainak érdekessége, hogy az alapsáv-vezérlő szoftveres, vagyis azonos hardverplatform köré olcsón építhető többféle hálózathoz csatlakozni képes mobil eszköz. Az Icerának több mint 500 szabadalma van a területen és nemrégiben, a 2011-es Mobile World Congressen mutatta be a világ legkisebb, mindössze 700 mm2-es HSPA+ platformját, amely négysávos 2G/3g átvitelre is képes.

"Ez kulcslépés az NVIDIA számára, hogy a mobil számítástechnika forradalmának meghatározó vállalata legyen" - mondta Jen-Hsun Huang elnök-vezérigazgató. "Az Icera technológiáját a Tegrával kombinálva kiváló platformot kapunk, amelyre az ipar legjobb telefonjai és tabletjei épülhetnek. Az Icera tökéletes társ az NVIDIA számára, a tevékenységeink kiegészítik egymást." Stan Boland, az Icera vezetője szerint "az NVIDIA Tegra processzoroknak van a legerősebb roadmapje az iparban és ideális párost jelentenek az Icera számára. A csapataink már évek óta szorosan együttműködnek több projekten, örömmel egyesítjük velük az erőinket."

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

Ahogy a PC-piacon, a mobil eszközök piacán is egyre nagyobb jelentőséggel bírnak a platformok - ennek jegyében a Qualcomm januárban 3,2 milliárd dollárért vette meg az Atherost, hogy komplett platformot kínálhasson a készülékgyártóknak ARM alkalmazásprocesszorral, grafikus vezérlővel, hang- és 3G- vagy LTE adatkapcsolattal, valamint Wi-Fi- és Bluetooth-adóvevővel, illetve GPS-szel.

Az NVIDIA februárban egy igen impresszív Tegra terméktervvel állt elő, amely szerint már idén nyáron megérkezik az elődjénél ötször gyorsabb Tegra 3, amit minden évben új generáció követhet. Az cég kifejezett célja, hogy néhány éven belül a Tegra legyen a legnagyobb üzletága, felülmúlva a GeForce-okért felelős részleget is. A piaci siker bebiztosítása érdekében pedig ugyanazt a taktikát veti be, amely a PC-kbe szánt grafikus gyorsítók terén egyszer már bevált: őrületes tempót diktál a technológiai fejlesztések terén, hogy leszakítsa magáról riválisait. Az Icera megvásárlásával az NVIDIA is saját platformra tesz szert, ami nagy terhet vesz le az okostelefon- és tabletgyártók válláról, hiszen nekik már nem kell a különféle szállítóktól származó alkatrészek integrációjával foglalkozni, hanem a termék egyéb jellemzőire koncentrálhatnak mint amilyen a szoftver vagy a formaterv.

Az Icera világszerte mintegy 300 főt foglalkoztat. A felvásárlás a hatósági jóváhagyások megérkezése esetén a következő 30 napban lezárulhat.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 2. 23:49

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.