Szerző: Folyó Gergely

2011. szeptember 14. 15:21

December közepén rajtol a PlayStation Vita

A Tokyo Game Show előtti sajtókonferenciáján véglegesítette a Sony a PlayStation Vita japán megjelenési dátumát, egyúttal a nyitócímekről is lehullt a lepel. A nyugati premierről továbbra sincsenek pontos információk, az biztos egyelőre, hogy Japánon kívül jövőre mutatkozhat be a kézikonzol.

HIRDETÉS

A Sony szokásához híven sajtókonferenciával nyitotta meg az idei Tokyo Game Showt, a rendezvényen a PlayStation Vita kapta a főszerepet. A japán gyártó magabiztosnak látszik, míg a Nintendo kapkodva próbálja helyrerázni a gyengélkedő 3DS eladásait, addig a Sony sorra mutatja be az újdonságokat az év végén megjelenő kézikonzolra. Decemberben 26, jövő márciusig pedig 100 játék jelenhet meg a Vitára, mondják a vállalatnál.

Decemberben generációt lépünk

A Sony Computer Entertainment Japan véglegesítette a konzol japán megjelenési dátumát, december 17-én kerül boltokba a PlayStation Vita a korábban bejelentett árszabás szerint: a kütyünek két változata lesz, a 3G-vevővel szerelt modell 29980 jenbe fog kerülni, míg a kizárólag Wi-Fi-adapterrel rendelkező típus 24980 jenért kapható majd. A Sony a szigetországban piacelső NTT Docomo mobilszolgáltatóval állapodott meg a 3G-s adathálózat használatáról, a Vita tulajdonosai 980 jenért 20 órás, 4980 jenért pedig 100 órás feltöltőkártyát vásárolhatnak.


Ez a dátum még nem az a dátum

Nintendo: menteni a menthetőt

Bár a nyárvégi árcsökkentés hatására némileg meglódultak a Nintendo 3DS eladásai, a konzolgyártó valószínűleg nem tud majd megfelelni a korábban becsült év végi számoknak. Kiotóban viszont továbbra is küzdenek, december 10-én egy új, körülbelül 20 dolláros kiegészítőt dobnak piacra Japánban, ami egy második analóg karral bővíti a konzolt - a kütyüt elsőként a Monster Hunter Tri-G használja majd ki. A Monster Hunter Japán egyik legnépszerűbb játéka, jelenleg két része is kifejezetten a 3DS-re készül: egy ilyen cím ki tudná húzni a gépet a gödörből, igaz, efelől az elemzők még nincsenek meggyőződve.

Egyre sűrűsödik a Vita játékfelhozatala is, a Sony szerint jövő márciusig 100 játék jelenik majd meg a konzolra, míg közvetlenül a debütálás után 26 cím közül válogathatnak a leendő tulajdonosok. A nyitócímek között szerepel a HD-konzolokra novemberben megjelenő Ultimate Marvel vs. Capcom 3, az F1 2011, a Katamari Damacy, a Ridge Racer, a Virtua Tennis 4, a Michael Jackson: The Experience és az Uncharted Vita-exkluzív epizódja is többek között. A kiállítás alatt több új címet is bemutattak a Vitára: a PS2-re készült Final Fantasy X felújított változata a kézikonzolra is meg fog jelenni, és az E3 előtt leleplezett Metal Gear Solid és Zone of the Enders remake-gyűjtemény is tiszteletét teszi majd a platformon.

Egészségbiztosítási program, külföldbiztos kódolás, átlátható drótváz (x)

A MediHelp költséghatékonyan, egyszerűen nyújt nemzetközi egészségbiztosítást.

Egészségbiztosítási program, külföldbiztos kódolás, átlátható drótváz (x) A MediHelp költséghatékonyan, egyszerűen nyújt nemzetközi egészségbiztosítást.

A legutóbbi bemutató szerint a PlayStation Vita kezelőfelületét jelentősen átalakították a PSP-hez és a PS3-hoz képest, az új rendszer az okostelefonokéra emlékeztet. Több különböző, testreszabható nyitóképernyőt kapunk, ezeken sorakoznak fel a különböző alkalmazások ikonjai, ahol a szokásos zenelejátszótól és képnézegetőtől kezdve a közösségi oldalakig mindent megtalálunk: a Vita saját felületet biztosít a Facebook-, a Twitter-, a Skype- és a Foursquare-felhasználók számára is. A Sony a konzol eddig ismert specifikációit is frissítette: megjelölése szerint az akkumulátor egyetlen, 2 óra 40 percig tartó töltéssel 3-5 óra játékra, 5 óra videózásra és 9 óra zenehallgatásra használható majd.

Nekünk megint várnunk kell

A nyugati premier kapcsán még hallgat a Sony, annyi bizonyos egyelőre, hogy valamikor a jövő év elején érkezhet Európába a konzol 250, illetve 300 eurós áron. Legalábbis a tervek szerint, de nem valószínű, hogy a gyártó megkockáztatná még egyszer, hogy a PlayStation 3-hoz hasonlóan több hónapos csúsztatással dobja piacra a konzolt a kulcsfontosságú régiókban. A japán premierre itthon is érdemes odafigyelni, valószínűleg a nyugati szaklapok nem fognak várni az első tesztekkel a jövő évi megjelenésig.

Sokan szembesülnek a cloudos számlájuk elhízásával. Mint ahogyan a test számára is lehetséges egy jó étrend kialakítása a súlyfelesleg elkerülése érdekében, úgy egy kis tervezéssel a felhő költségei optimalizálhatók. Többek között ilyen témákkal foglalkozik a december 9-i HWSW meetup.

a címlapról

Hirdetés

FinOps: a fájdalommentes diéta titka a felhőben

2021. december 7. 13:51

Sokan szembesülnek a cloudos számlájuk elhízásával. Mint ahogyan a test számára is lehetséges egy jó étrend kialakítása a súlyfelesleg elkerülése érdekében, úgy egy kis tervezéssel a felhő költségei optimalizálhatók. Többek között ilyen témákkal foglalkozik a december 9-i HWSW meetup.