Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Ingyenes internet az InterCityk egy részén

Koi Tamás, 2011. szeptember 02. 16:19
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Mától a MÁV egyes vonatain is ingyenesen internetezhetnek az InterCity pótjeggyel rendelkező utasok, miután a vasúttársaság a legújabb személyszállító vagonokat a Magyar Telekom közreműködésével vezeték nélküli internetkapcsolattal szerelte fel.

A MÁV Zrt. péntek délután bejelentette, hogy egyes járatain utazók mostantól ingyenes internetszolgáltatást vehetnek igénybe a Magyar Telekom közreműködésével. A vasúttársaság szűk szavú közleményében nem árult el részleteket a szolgáltatási háttérről, de feltételezhető, hogy a vezeték nélküli internetszolgáltatást mobilinternet segítségével, a kapcsolat továbbosztásával, Wi-Fi-n keresztül biztosítják a személykocsikon.

A társaság egyelőre tíz, úgynevezett 3. generációs InterCity személyszállító vagont látott el vezeték nélküli internettel, ezek a MÁV északkeleti országrészben közlekedő vonatain közlekednek. A vasúttársaság hangsúlyozza, hogy az utasoktól - az InterCity pótjegy megvásárlásán túl - nem kér plusz költséget az internetért. A MÁV személykocsijain biztosított vezeték nélküli internetszolgáltatás megvalósításáról már tavasszal, az Utazás kiállításon is beszélt a társaság, az éles üzem azonban végül csak hónapokkal később indulhatott be. A megvalósítás részleteiről, és a további tervekről szeptember 13-án tájékoztatja a nagyközönséget a MÁV és a Magyar Telekom.

A két cég által létrehozott szolgáltatás alighanem hasonló elven működik ahhoz az ingyenes internetszolgáltatáshoz, amit a Telenor a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút Zrt. (GYSEV) egyes járatain biztosít. A két cég közt januárban létrejött megállapodás értelmében a GYSEV egyes szerelvényein az utasok ingyen használhatják a vezeték nélküli internetet, melyhez a teljes alapinfrastruktúrát a mobilszolgáltató nyújtja, a rendszer természetesen a Telenor mobilinternet-szolgáltatására épül majd.

A Telenor a megállapodás szerint kezdetben 17 vasúti kocsiban helyezett el a szolgáltatás nyújtásához szükséges speciális eszközöket (router, antennák, stb.) - az internetkapcsolattal ellátott szerelvények elsősorban a GYSEV Sopron és Győr, valamint Győr és Budapest vonalain közlekednek majd, emellett a Sopron és Szombathely, valamint Szombathely és Szentgotthárd közti vonal egyes járatait is érinti a fejlesztés.

Mobilinternet-alapú elérést a buszos tömegközlekedésben egyébként csaknem egy éve lehet használni Magyarországon, a Volánbusz egyes járatain, valamint a reptéri minibuszokon a Vodafone Magyarország üzemelteti a speciális routereket.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.