Szerző: Koi Tamás

2011. szeptember 02. 16:19:00

Ingyenes internet az InterCityk egy részén

Mától a MÁV egyes vonatain is ingyenesen internetezhetnek az InterCity pótjeggyel rendelkező utasok, miután a vasúttársaság a legújabb személyszállító vagonokat a Magyar Telekom közreműködésével vezeték nélküli internetkapcsolattal szerelte fel.

A MÁV Zrt. péntek délután bejelentette, hogy egyes járatain utazók mostantól ingyenes internetszolgáltatást vehetnek igénybe a Magyar Telekom közreműködésével. A vasúttársaság szűk szavú közleményében nem árult el részleteket a szolgáltatási háttérről, de feltételezhető, hogy a vezeték nélküli internetszolgáltatást mobilinternet segítségével, a kapcsolat továbbosztásával, Wi-Fi-n keresztül biztosítják a személykocsikon.

A társaság egyelőre tíz, úgynevezett 3. generációs InterCity személyszállító vagont látott el vezeték nélküli internettel, ezek a MÁV északkeleti országrészben közlekedő vonatain közlekednek. A vasúttársaság hangsúlyozza, hogy az utasoktól - az InterCity pótjegy megvásárlásán túl - nem kér plusz költséget az internetért. A MÁV személykocsijain biztosított vezeték nélküli internetszolgáltatás megvalósításáról már tavasszal, az Utazás kiállításon is beszélt a társaság, az éles üzem azonban végül csak hónapokkal később indulhatott be. A megvalósítás részleteiről, és a további tervekről szeptember 13-án tájékoztatja a nagyközönséget a MÁV és a Magyar Telekom.

A két cég által létrehozott szolgáltatás alighanem hasonló elven működik ahhoz az ingyenes internetszolgáltatáshoz, amit a Telenor a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút Zrt. (GYSEV) egyes járatain biztosít. A két cég közt januárban létrejött megállapodás értelmében a GYSEV egyes szerelvényein az utasok ingyen használhatják a vezeték nélküli internetet, melyhez a teljes alapinfrastruktúrát a mobilszolgáltató nyújtja, a rendszer természetesen a Telenor mobilinternet-szolgáltatására épül majd.

Mi történik egy mobilappal a születése után? Legtöbbször sajnos semmi. Ezen próbálunk változtatni egy ingyenes appmenedzsment meetuppal és egy 30 órás képzéssel.

A Telenor a megállapodás szerint kezdetben 17 vasúti kocsiban helyezett el a szolgáltatás nyújtásához szükséges speciális eszközöket (router, antennák, stb.) - az internetkapcsolattal ellátott szerelvények elsősorban a GYSEV Sopron és Győr, valamint Győr és Budapest vonalain közlekednek majd, emellett a Sopron és Szombathely, valamint Szombathely és Szentgotthárd közti vonal egyes járatait is érinti a fejlesztés.

Mobilinternet-alapú elérést a buszos tömegközlekedésben egyébként csaknem egy éve lehet használni Magyarországon, a Volánbusz egyes járatain, valamint a reptéri minibuszokon a Vodafone Magyarország üzemelteti a speciális routereket.

a címlapról

Hirdetés

Mi történik egy mobilappal a születése után?

2020. február 26. 13:52

Legtöbbször sajnos semmi. Ezen próbálunk változtatni egy ingyenes appmenedzsment meetuppal és egy 30 órás képzéssel. A store-ban való megjelenés az igazi munka kezdete: mérés, mérés, mérés, adat, felhasználói visszajelzések kezelése, ASO, monetizálás, marketing... és így tovább.