Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Felhőből visszaköltözéstől egészen egy banki malware evolúciójáig. Üzemeltetői és IT-biztonsági meetupokkal érkezünk!

Virtuális szolgáltatóknak is kedvez az NMHH

Koi Tamás, 2011. szeptember 01. 11:57
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság ma ismertette a vezetékes és a mobilhang-piac szabályozására született új elnöki rendeletek tartalmát. A szervezet szerint az új rendeletek átláthatóbb piacot és alacsonyabb percdíjakat eredményeznek majd.

hirdetés

Augusztus utolsó hetében megszülettek a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) vezetékes- és mobil hangpiacokat szabályozó új határozatai. A hatóság elnöke lényegi változtatás nélkül jóváhagyta a tavaszi határozattervezetben szereplő hívásvégződtetési díjakat, melyek két lépcsőben csökkennek 2013-ig. A hatóság az elnöki rendeletet ismertető mai sajtótájékoztatón egyértelművé tette, hogy az NMHH a kiskereskedelmi árak csökkentését várja a mobil összekapcsolási díjak mintegy 40 százalékos csökkentésétől.

Kihat a kiskereskedelmi piacra

"Az NMHH a nagykereskedelmi piacot tudja szabályozni, tehát a szolgáltatók közti piacot, ezek a szabályozások azonban valójában a kiskereskedelmi piacon is lecsapódnak" - mondta el Kiricsi Karola, az NHHM szóvivője a hatóság mai sajtótájékoztatóján. Az úgynevezett mobil hívásvégződtetési díjakat a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), illetve jogelődje évek óta szabályozza, összhangban az Európai Unió törekvéseivel. Ez az a maximális díj, amit a hívó fél szolgáltatójának kell fizetnie a hívott fél szolgáltatójának (ha a kettő nem egyezik) egy percnyi telefonbeszélgetés esetén. A hatósági árak mérséklése - legalábbis elvben - közvetlen hatással lehet a hálózaton kívülre irányuló hívások percdíjaira mind a mobilszolgáltatóknál, mind a vezetékes szolgáltatóknál.

A mobilos hívásvégződtetési díjaknak az új rendelet értelmében első lépésben 2012. január 1-jén kell csökkenniük a jelenlegi 11,86 forint/percről 9,46 forint/percre. A hatóság 2013. január 1-től egy újabb árcsökkentési lépcsőt ír elő, ekkor 7,06 forintra kell csökkennie a percenkénti díjnak, vagyis az árcsökkentés mértéke összességében eléri a 41 százalékot. Kérdéses ugyanakkor, hogy a kiskereskedelmi percdíjak mértékében mennyire érvényesül majd a hatósági árcsökkentés, különösen azt látva, hogy a különadóval terhelt távközlési piacon a mobilszolgáltatók idén hosszú évek óta először megemelték percdíjaikat. Az áremelés mértéke egyes szolgáltatóknál elérte a 7-10 százalékot, tarifától és konstrukciótól függően.

Dr. Illyés Márton, az NMHH Módszertani és Piacelemzési Főosztályának vezetője a mai sajtótájékoztatón elmondta, a hatóság a mobil hívásvégződtetési árak szabályozását illetően a negyedik körön van túl, a hatóság díjmodellje 2009- óta szimmetriát biztosít a szolgáltatók közt, vagyis a hívásvégződtetési díjak mindhárom szolgáltatónál egyező összegben lettek megállapítva.

Akár a nulla forintot is elérheti

Illyés előrevetítette, 2014. január 1-től a hatósági a végződtetési díjaknak még tovább, várhatóan 4,64 forint/percig kell majd csökkennie, a díjak az Unió törekvése szerint azonban ennél is tovább mérséklődhetnek, így akár idővel elérhetik a nulla forintot is. A szakember hozzátette, a hívásvégződtetési díjakat megállapító modell jelentősen csökkenti a szolgáltatók adminisztrációs terheit, emellett az új szabályozás új piaci szereplőket is segíthet a piacra - ezek akár virtuális mobilszolgáltatók (MVNO) is lehetnek.

A hatóság illetékesei újságírói kérdésre elmondták, az NMHH felügyeli a rendeletek érvényesülését, ugyanakkor a szabályozott áraknak köszönhetően a verseny is élénkülhet. Lapunk az új elnöki rendelet kapcsán megkereste a három hazai mobilszolgáltatót is - szerettük volna megtudni, hogy a hatósági árcsökkentés milyen hatást gyakorol majd az operátor gazdálkodására, valamint a kiskereskedelmi percdíjak hosszú távú alakulásárára, megkeresésünkre azonban a megjelölt időpontig egyik cégtől sem érkezett érdemi válasz.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
4-4 klassz téma a HWSW júniusi üzemeltetői és IT-biztonsági meetupjain. Nézz meg a programot!