Szerző: Koi Tamás

2011. augusztus 29. 12:27

Súlyos problémák a Huawei pécsi gyártópartnerénél

Nehéz helyzetbe került a Huawei egyik legnagyobb magyarországi gyártóbázisa, ezzel együtt kétségessé válhat, hogy a kínai vállalat záros időn belül megnyitja a régióban tervezett Európai Logisztikai Központot.

Rendkívül nehéz anyagi helyzetbe került a kínai Huawei legnagyobb magyarországi gyártópartnerének számító Elcoteq. Az MTI arról számol be, hogy a cég pécsi telephelyén szeptembertől három helyett már csak egy műszakban folyik majd a termelés, ezzel párhuzamosan további leépítések várhatóak a cégnél, valamint a finn vállalat megvon dolgozóitól bizonyos, béren kívüli juttatásokat.

A hírügynökség szerint a Huawei összeszerelő-részlegein dolgozó személyzeti létszám csökkentését a kínai gyártó sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta. A vállalat a baranyai megyeszékhely mellett egyébként még Komáromban termeltet - a Huawei emellett áprilisban döntött arról, hogy közel kétéves tesztüzemet követően Pécsről látja majd el a régió mobilszolgáltatóit különféle mobiltávközlés-technikai berendezésekkel, így bázisállomás, valamint központi hálózati komponensekkel.


Az Elcoteq pécsi gyáregysége

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A gyártócég szerint a tesztüzem csak tavaly 600 millió dolláros forgalmat bonyolított, idén ez a korábbi tervek szerint megduplázódott volna. Tavasszal még úgy nyilatkozott a kínai multi, hogy a beruházás várhatóan több száz új munkahelyet teremthet az országban. William Chen, az európai ellátóközpont igazgatója egy júniusi, Pécsett tartott sajtótájékoztatón elmondta, a cég a hosszútávú európai fejlesztések gyors és rugalmas kiszolgálása érdekében szintén Magyarországon kívánja létrehozni a tervek szerint 25 ezer négyzetméteres alapterületű Európai Logisztikai Központját.

A Magyarországon 1998 óta jelen lévő Elcoteq pécsi üzemében a válság előtt még több mint hétezren dolgoztak, a teljes munkaerő-állomány ma 2800-ra csökkent. A szerződéses bérgyártó június végén jelentette be, hogy nem tudja határidőre visszafizetni hiteleit, és kérte a hitelező bankokat a kintlevőség átütemezésére. Az Elcoteq az MTI információi szerint ezzel egyidőben a Private Equity magánbefektető céggel is tárgyalásokat folytatott a részvénycsomag felvásárlásáról és az adósságkezelésről, végül azonban erről nem született megállapodás.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról