:

Szerző: Koi Tamás

2011. augusztus 29. 11:39

A szolgáltatóknak köszönheti szárnyalását az Opera

Jó stratégiának bizonyult a norvég Opera Software részéről, hogy operátorok és készülékforgalmazók, gyártók részére licenceli saját mobilos webböngésző technológiáit.

Míg a PC-s platformhoz fejlesztett böngészők mezőnyében az Opera részesedése nem változott számottevően az elmúlt időszak újabb és újabb böngészőverzióinak megjelenésével, addig a mobilos platformokon szárnyal a cég. A norvég fejlesztők böngészőmegoldásait elsősorban az alsókategóriás, alsó-középkategóriás mobiltelefonok tulajdonosai használják előszeretettel, ennek megfelelően a cég elsődleges piacának a mobiltávközlési szektort tekintve fejlődő országok számítanak.

Az Opera Software második negyedéves árbevétele a fejlődő piacokon működő operátorokra támaszkodó stratégiának köszönhetően éves szinten 29 százalékkal, 40 millió dollárra nőtt, miközben a nyereség ennél is nagyobb mértékben, 47 százalékkal 5,3 millió dollárra emelkedett. A bevételi és nyereségességi mutatók abszolút rekordnak számítanak a cég számára: az Opera eddig fennállása óta soha nem volt ilyen nyereséges, és nem termelt ennyi profitot.

A norvég vállalat stratégiájának sikerességét jól jelzi operátorokkal kötött megállapodásokból származó árbevétel éves szinten 41 százalékkal nőtt, elérve a 14 millió dollárt. A cég bevételei ezen túl keresőcégekkel kötött megállapodásokból származnak, emellett a vállalat böngészői, vagy böngészőtechnológiái szórakoztatóelektronikai berendezéseken, így tévéken, valamint videojáték-konzolokon is megtalálhatók.

A növekedésnek ezzel ráadásul aligha szakad vége, az Opera nemrég jelentette ugyanis be, hogy megállapodást kötött India második számú mobilszolgáltatójával, a Vodafone Csoport tulajdonában álló, több mint 140 millió előfizetővel rendelkező Vodafone Essarral. A vállalat előtte egy kínai telefondisztribútorral kötött exkluzív megállapodást - a két szerződés értelmében a jövőben telefonok tízmillióira kerülhet Opera Mini technológiát használó webböngésző.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A helyi mobilhálózatok sajátosságai révén az Opera számára ideális terjeszkedési terep lehet India és Kína, hiszen a két országban a 3G-s lefedettség a lakosságra levetítve közel sem olyan teljes, mint Európában. Az ilyen területeken élők számára az Opera által használt, tömörített adatforgalommal működő proxyalapú megoldások jelenthetik az egyetlen lehetőséget a mobiltelefonos böngészésre. Ráadásul ezekben az országokban az okostelefon-penetráció is messze elmarad a nyugati szinttől, ám az Opera java-alapú megoldása szinte minden telefonra telepíthető.

Az Opera egyébként hazánkban is rendelkezik sikeres szolgáltatói kapcsolatokkal, így a Telenor Magyarország az áprilisban elindított Klikk mobilnet-opció használatához a norvég cég böngészőjét javasolja. A Klikk révén a Telenor jelentősen növelni tudta piaci részesedését a mobilinternet-szolgáltatások szegmensében, visszaelőzve ezzel első számú riválisát, a Vodafone Magyarországot.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 22:20

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.