Szerző: Koi Tamás

2011. augusztus 29. 11:39

A szolgáltatóknak köszönheti szárnyalását az Opera

Jó stratégiának bizonyult a norvég Opera Software részéről, hogy operátorok és készülékforgalmazók, gyártók részére licenceli saját mobilos webböngésző technológiáit.

Míg a PC-s platformhoz fejlesztett böngészők mezőnyében az Opera részesedése nem változott számottevően az elmúlt időszak újabb és újabb böngészőverzióinak megjelenésével, addig a mobilos platformokon szárnyal a cég. A norvég fejlesztők böngészőmegoldásait elsősorban az alsókategóriás, alsó-középkategóriás mobiltelefonok tulajdonosai használják előszeretettel, ennek megfelelően a cég elsődleges piacának a mobiltávközlési szektort tekintve fejlődő országok számítanak.

Az Opera Software második negyedéves árbevétele a fejlődő piacokon működő operátorokra támaszkodó stratégiának köszönhetően éves szinten 29 százalékkal, 40 millió dollárra nőtt, miközben a nyereség ennél is nagyobb mértékben, 47 százalékkal 5,3 millió dollárra emelkedett. A bevételi és nyereségességi mutatók abszolút rekordnak számítanak a cég számára: az Opera eddig fennállása óta soha nem volt ilyen nyereséges, és nem termelt ennyi profitot.

A norvég vállalat stratégiájának sikerességét jól jelzi operátorokkal kötött megállapodásokból származó árbevétel éves szinten 41 százalékkal nőtt, elérve a 14 millió dollárt. A cég bevételei ezen túl keresőcégekkel kötött megállapodásokból származnak, emellett a vállalat böngészői, vagy böngészőtechnológiái szórakoztatóelektronikai berendezéseken, így tévéken, valamint videojáték-konzolokon is megtalálhatók.

A növekedésnek ezzel ráadásul aligha szakad vége, az Opera nemrég jelentette ugyanis be, hogy megállapodást kötött India második számú mobilszolgáltatójával, a Vodafone Csoport tulajdonában álló, több mint 140 millió előfizetővel rendelkező Vodafone Essarral. A vállalat előtte egy kínai telefondisztribútorral kötött exkluzív megállapodást - a két szerződés értelmében a jövőben telefonok tízmillióira kerülhet Opera Mini technológiát használó webböngésző.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam?

Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam? Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

A helyi mobilhálózatok sajátosságai révén az Opera számára ideális terjeszkedési terep lehet India és Kína, hiszen a két országban a 3G-s lefedettség a lakosságra levetítve közel sem olyan teljes, mint Európában. Az ilyen területeken élők számára az Opera által használt, tömörített adatforgalommal működő proxyalapú megoldások jelenthetik az egyetlen lehetőséget a mobiltelefonos böngészésre. Ráadásul ezekben az országokban az okostelefon-penetráció is messze elmarad a nyugati szinttől, ám az Opera java-alapú megoldása szinte minden telefonra telepíthető.

Az Opera egyébként hazánkban is rendelkezik sikeres szolgáltatói kapcsolatokkal, így a Telenor Magyarország az áprilisban elindított Klikk mobilnet-opció használatához a norvég cég böngészőjét javasolja. A Klikk révén a Telenor jelentősen növelni tudta piaci részesedését a mobilinternet-szolgáltatások szegmensében, visszaelőzve ezzel első számú riválisát, a Vodafone Magyarországot.

a címlapról