Szerző: Koi Tamás

2011. augusztus 29. 11:39

A szolgáltatóknak köszönheti szárnyalását az Opera

Jó stratégiának bizonyult a norvég Opera Software részéről, hogy operátorok és készülékforgalmazók, gyártók részére licenceli saját mobilos webböngésző technológiáit.

HIRDETÉS

Míg a PC-s platformhoz fejlesztett böngészők mezőnyében az Opera részesedése nem változott számottevően az elmúlt időszak újabb és újabb böngészőverzióinak megjelenésével, addig a mobilos platformokon szárnyal a cég. A norvég fejlesztők böngészőmegoldásait elsősorban az alsókategóriás, alsó-középkategóriás mobiltelefonok tulajdonosai használják előszeretettel, ennek megfelelően a cég elsődleges piacának a mobiltávközlési szektort tekintve fejlődő országok számítanak.

Az Opera Software második negyedéves árbevétele a fejlődő piacokon működő operátorokra támaszkodó stratégiának köszönhetően éves szinten 29 százalékkal, 40 millió dollárra nőtt, miközben a nyereség ennél is nagyobb mértékben, 47 százalékkal 5,3 millió dollárra emelkedett. A bevételi és nyereségességi mutatók abszolút rekordnak számítanak a cég számára: az Opera eddig fennállása óta soha nem volt ilyen nyereséges, és nem termelt ennyi profitot.

A norvég vállalat stratégiájának sikerességét jól jelzi operátorokkal kötött megállapodásokból származó árbevétel éves szinten 41 százalékkal nőtt, elérve a 14 millió dollárt. A cég bevételei ezen túl keresőcégekkel kötött megállapodásokból származnak, emellett a vállalat böngészői, vagy böngészőtechnológiái szórakoztatóelektronikai berendezéseken, így tévéken, valamint videojáték-konzolokon is megtalálhatók.

A növekedésnek ezzel ráadásul aligha szakad vége, az Opera nemrég jelentette ugyanis be, hogy megállapodást kötött India második számú mobilszolgáltatójával, a Vodafone Csoport tulajdonában álló, több mint 140 millió előfizetővel rendelkező Vodafone Essarral. A vállalat előtte egy kínai telefondisztribútorral kötött exkluzív megállapodást - a két szerződés értelmében a jövőben telefonok tízmillióira kerülhet Opera Mini technológiát használó webböngésző.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

A helyi mobilhálózatok sajátosságai révén az Opera számára ideális terjeszkedési terep lehet India és Kína, hiszen a két országban a 3G-s lefedettség a lakosságra levetítve közel sem olyan teljes, mint Európában. Az ilyen területeken élők számára az Opera által használt, tömörített adatforgalommal működő proxyalapú megoldások jelenthetik az egyetlen lehetőséget a mobiltelefonos böngészésre. Ráadásul ezekben az országokban az okostelefon-penetráció is messze elmarad a nyugati szinttől, ám az Opera java-alapú megoldása szinte minden telefonra telepíthető.

Az Opera egyébként hazánkban is rendelkezik sikeres szolgáltatói kapcsolatokkal, így a Telenor Magyarország az áprilisban elindított Klikk mobilnet-opció használatához a norvég cég böngészőjét javasolja. A Klikk révén a Telenor jelentősen növelni tudta piaci részesedését a mobilinternet-szolgáltatások szegmensében, visszaelőzve ezzel első számú riválisát, a Vodafone Magyarországot.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 2. 06:57

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.