Szerző: Bodnár Ádám

2011. augusztus 24. 14:17

Skálázhatóság és automatizáció az Oracle VM 3 ígérete

Egy ügyfélrendezvényen tegnap elrajtolt az Oracle VM 3, amivel a szoftver és szervergyártó meg kívánja vetni a lábát a virtualizációs megoldások piacán is, ellenfelet állítva a piacvezető VMware-nek.

Az Oracle VM illeszkedik a vállalat azon stratégiájába, hogy saját adatbázisa és alkalmazásai alá tudjon előre tesztelt, kulcsrakész infrastruktúrát kínálni. A VM Server az egyetlen x86 virtualizációs megoldás, amely teljes Oracle tanúsítvánnyal rendelkezik Oracle adatbázis, Oracle Fusion Middleware és Oracle alkalmazások alá - persze nem csak Oracle alkalmazások futhatnak rajta. A vállalat bevallott célja az volt a VM 3 fejlesztésekor, hogy segítségével az ügyfelek a legnagyobb teljesítményt és memóriakapacitást igénylő feladataikat is virtualizálhassák.

Fő fejlesztések

Az Oracle VM 3 két részből áll, a hypervisorból (Oracle VM Server) és a felügyeleti megoldásból (Oracle VM Manager). A vállalat szerint jelenleg a Xen 4.0-alapú Oracle VM Server a legjobban skálázható x86 virtualizációs köztesréteg, a hypervisor akár 160 fizikai processzorig és 2 terabájt memóriáig is skálázódhat, egy virtuális gépnek pedig 128 vCPU és 1 terabájt memória osztható ki legfeljebb (a VMware vSphere 5 esetében 32 CPU és 1 terabájt memória a felső határ, a Windows Server 8 demóján pedig 16-nál több vCPU támogatásáról beszélt a Microsoft). Egy Oracle VM Serveren legfeljebb 128 virtuális szerver futhat egyszerre.

Az Oracle VM 3 igazi újdonságát azonban a VM Manager 3 jelenti, amely a virtuális gépek létrehozására és kezelésére szolgáló eszköz. Az új verzióban már csak  VM Managerrel lehet a virtuális gépeket kezelni, megszűnt a VM Serverek parancssori konfigurációja. A VM Manager 3 legfontosabb fejlesztése, hogy képes a virtuális gépek szabályalapú kezelésére és a terhelés függvényében automatikusan tudja őket mozgatni a szerverek között (Distributed Resource Scheduling), amennyiben ez szükséges. A szabályokban CPU- és hálózati terheléshez egyaránt lehet kötni a mozgatást, amennyiben a terhelés eléri a beállított értéket, a VM Manager a virtuális gépet automatikusan egy kevésbé terhelt szerverre viszi át.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Distributed Resource Scheduling mellett megjelent a Distributed Power Management, amelyel minimalizálható a szerverek fogyasztása - ha csökken a gépek kihasználtsága, a VM-ek koncentrálásával további erőforrásokat szabadít fel a VM Manager, hogy minél több szervert le lehessen kapcsolni. A virtuális gépek hálózati beállításait is a VM managerből lehet már elvégezni, például NIC-portok összekapcsolását vagy VLAN-ok létrehozását. A felügyeleti eszköz emellett a tárolással kapcsolatos konfigurációt is elvégzi, fel tudja ismerni a hálózaton rendelkezésre álló tárolókat és be tudja azokat vonni a felügyeleti körbe. A Hitachi, Fujitsu és NetApp tárolókhoz már elérhető az Oracle VM Storage Connect plugin, amelyet később más tárolókhoz is elérhetővé tesz a cég.

Jóval olcsóbb mint a VMware

A VM Manager 3 emellett a korábbinál jobban kezelhető, átláthatóbb felületet is kapott. A fejlesztések a vállalat szerint összességében a virtualizált környezet hatékonyabb felügyeletét eredményezik, ráadásul az ügyfél jelentős költséget is megtakaríthat a VMware vSphere-hez képest. A VM Server árazása egyszerű, magáért a szoftverért nem kell fizetni csak a támogatásért, az egy éves support egy kétfoglalatos gépre 599 dollár, ennél nagyobb rendszerre 1199 dollár, a 3 éves támogatás pedig 1797, illetve 3597 dollárba kerül, de amennyiben élő támogatási szerződéssel rendelkező Oracle hardveren fut, a VM támogatásáért külön díjat nem számít fel az Oracle. Amint az ismert, a vSphere 5 árazása kicsapta a cég ügyfeleinél a biztosítékot, ami után a VMware visszavonulót is fújt és módosította azt.

A VM Server futtatásához 64 bites Intel vagy AMD processzor szükséges, de a virtuális gépek akár 32 bitesek is lehetnek, vendég operációs rendszerként Oracle és Red Hat Linux, Solaris és Windows támogatott. A VM Manager 3 egy Fusion Middleware-re épülő alkalmazás, amely WebLogic alkalmazásszerveren és Oracle adatbázison alapul, futtatásához Oracle Linux 5.5 vagy ennél újabb verzió szükséges. Az újdonságokról bővebben az Oracle virtualizációs blogján és a cég weboldalán lehet olvasni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról