Szerző: Bodnár Ádám

2011. augusztus 24. 10:37

Ismét ereje teljében a szerverpiac

Látványosan nőtt a szerverpiac a második negyedévben, az értékesítési adatok már a válság előtti szintet idézik. Az eladott Linux-szerverek értéke megközelítette a UNIX-gépekét, a harmadik negyedévben a szabad operációs rendszer lehet a második legnagyobb szerverplatform a Windows mögött.

Nyilvánosságra hozta második negyedéves szerverpiaci jelentését az IDC. A piackutató számításai szerint a gyártók által leszállított gépek száma 8,5 százalékkal 2,1 millió darabra nőtt, összértékük pedig 13,2 milliárd dollárt tett ki. Korábban csak 2008-ban, közvetlenül a válság kitörése előtt fordult elő, hogy a második naptári negyedévben ennél nagyobb legyen a szerverpiac értéke, akkor 13,8 milliárdosra becsülte az IDC.

Túlzott optimizmusra azonban nincs ok, az IDC szerint a makrogazdasági környezet változása miatt az év második felében sokkal óvatosabban költenek majd a szervezetek."2011 második negyedéve kivételesen erős volt, de a figyelem máris a második féléves piaci kilátásokra összpontosul. Az IDC szerint a gazdasági körülmények világszerte érezhető romlása mérsékelni fogja az új szerverek iránti keresletet."

Erős a kereslet a drágább gépek iránt

A szerverpiac minden szegmensében nőttek az eladások az IDC szerint és az erősödés földrajzilag is egységes képet mutatott. A volumenszerverek szegmensében 16,6 százalékos bővülést mért az IDC, a középkategóriában 16,7 százalékost, a csúcskategóriában pedig 22,8 százalékost, utóbbi főként a mainframe-eladások több mint 60 százalékos erősödésének tudható be - az egy éve rajtolt IBM zEnterprise 196 végre utat tört magának a vevőkhöz, a Nagy Kék pedig idén nyáron bemutatta az olcsóbb verziót, a zEnterprise 114-et.

A legtöbb szervert még mindig Windowszal értékesítik, a Microsoft operációs rendszerét futtató gépek forgalma 12,4 százalékkal 5,9 milliárd dollárra emelkedett, a windowsos gépek adták a teljes piac 71 százalékát az eladott darabszámot tekintve. A legnagyobbat a linuxos kiszolgálók nőtték, forgalmuk 47,5 százalékkal 2,7 milliárd dollárra nőtt, a leszállított gépeknek ötödét adták a linuxos kiszolgálók. A Linux láthatóan nem a Windows, hanem elsősorban a UNIX kárára nyer teret a szerverpiacon, mivel az elérhető megtakarítás itt a legnagyobb és az üzemeltetési szemlélet is hasonló -  a UNIX-os gépek mindössze 1,5 százalékos bővülést tudtak kipréselni magukból a második negyedévben, az összesített forgalmuk így 2,9 milliárd dollár lett. Amennyiben a tendenciák így folytatódnak, a harmadik negyedévre már a Linux lehet a második legnagyobb bevételt generáló operációs rendszer a szerverpiacon.

A vezető gyártók tavaly egyaránt frissítették UNIX-os szervereiket, az IBM piacra dobta a Power7-alapú rendszereit, a HP pedig megújította az Integrity generációt, de számottevő növekedést egyedül az IBM tudott elérni az eladások terén, a HP erőfeszítéseit megtorpedózta az Oracle tavaszi bejelentése, amely szerint többé nem támogatja az Itanium platformot.Ezt tetézi, hogy az új Integrityket alacsonyra kell áraznia a HP-nek, mivel azok teljesítményben nem versenyképesek a Power7-alapú gépekkel - áttörést ezen a téren a jövőre érkező nyolcmagos Itanium, a Poulson megjelenése hozhat. A UNIX-piac harmadik nagyágyúja, az Oracle hardvereladásai sem voltak túl fényesek a legutóbbi negyedéves beszámoló szerint, a vállalat az IDC számai alapján mindössze 4,2 százalékkal növelte szerverértékesítésből származó bevételét, amivel a legkisebb bővülést produkálta.

Élen az IBM

A UNIX- és főleg a mainframe-szegmensben mutatott erős teljesítményének köszönhetően az IBM visszavette a piacvezető pozíciót a HP-tól, szervereladásból származó bevételei közel negyedével 4 milliárd dollár fölé nőttek, ezzel 30,5 százalékos részesedést szerzett - a vállalatot láthatóan nem zavarja, hogy az x86 szegmensben egyre inkább leszakad a piacvezető HP és a Dell mögött. Ezeken a jobbára sztenderdizált gépeken lehet a legkisebb nyereséget elérni, így az IBM erőfeszítései sem ide koncentrálódnak.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A bevételét éves szinten csak 9,3 százalékot növelő HP-nak meg kellett elégednie 29,8 százalékos piaci részesedéssel és a gyxártói rangsor második helyével. A cég kitartóan őrzi elsőségét az x86-os szegmensben, ahol részesedése már a 40 százalékot nyaldossa, a blade-ek terén pedig 50 százalék felett van, ugyanakkor az Itanium-alapú Integrityk forgalma az Oracle által keltett bizonytalanság közepette erősen visszaesett, derült ki a múlt héten közzétett negyedéves jelentésből. A harmadik helyet szokás szerint a Dell szerezte meg, amely csak x86 szervereket forgalmaz és így nem tudott profitálni az x86-on kívüli világ 23,3 százalékos bővüléséből. A Dell szerverárbevétele így mindössze 5,1 százalékot növekedett, a cég részesedése így 15,5 százalékról 13,8 százalékra esett vissza.

A negyedik helyen az Oracle állt, amely csupán 4,2 százalékkal növelte szervereladásait tavalyhoz képest - azonban tudjuk, Larry Ellison stratégiája nem a piaci részesedés, hanem a profit növelése, ennek érdekében pedig a saját alkalmazásai alá szeretne szervereket eladni. A legnagyobb növekedést a Fujitsu érte el, a vállalat több mint kétszeresére tudta emelni szerverértékesítési árbevételét, amelyet az IDC a világ legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépének, a K Computernek a leszállításával magyaráz.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról