Szerző: Bodnár Ádám

2011. július 13. 08:16

Bemutatta új "baby" mainframe-jét az IBM

Épp egy évvel legújabb generációs mainframe-jének bemutatkozása utánra időzítette a kisebb és olcsóbb, "business class" változat bejelentését az IBM. A zEnterprise 114-at mérete és ára már olyan kategóriába helyezik, hogy hazai szervezeteknek is érdemes figyelnie rá.

14 processzor

Az IBM megmutatta legújabb mainframe-jét, a tavaly júliusban rajtolt zEnterprise 196 kistestvérét, amely zEnterprise 114 néven kerül forgalomba. Az IBM marketinggépezetének most nem sikerült összezavarnia a piacot, a 196 legfeljebb 96 aktív processzort tartalmazhat, a 114 pedig 14-et. Ennek megfelelően a gép kapacitása jóval kisebb a nagyobb modellnél, nem csak mert kevesebb processzort tartalmaz, hanem mert azok lassabbak is a z196-ban találhatóaknál. A "nagy testvérbe" 5,2 GHz-es z11 chipeket szerel az IBM, a z114-ben 3,8 GHz-es lapkák teljesítenek szolgálatot.

Képességek terén nem korlátozza a zEnterprise 114-et az IBM, ugyanazon alkalmazások futnak rajta mint a "nagy testvéren", illetve a processzorait is lehet DB/2, illetve Java/XML feladatok futtatására  konfigurálni úgynevezett zAAP (application assist processor) vagy zIIP (integrated information processor) specializált motorként, mondta el a HWSW-nek Horváth Gábor termékmenedzser. A zEnterprise 114 processzorai közül legfeljebb 10 lehet zAAP vagy zIIP motor, illetve Integrated Facility for Linux (ILF), amely - nem túl meglepő módon - Linux alkalmazások futtatására használható.

Linux és Windows a házban

Ahogy a HWSW már korábban megírta, az IBM mainframe-jei alkalmasak Linuxot és Windowst futtató x86 és Power 7 blade-ek fogadására, így a felhasználók a nagy megbízhatóságot és rendelkezésre állást biztosító mainframe-et olyan szerverekkel bővíthetik, amelyek kiszolgálhatják például az alkalmazás-réteg igényeit. Ennek a megközelítésnek az előnye az IBM szerint, hogy a többrétegű architektúrában a kommunikáció logikailag és fizikailag is végig a mainframe-en belül marad, nem lép ki a kevésbé biztonságos vállalati hálózatra.

Ezzel a konstrukcióval kizárt, hogy valaki kívülről hozzáférhessen a mainframe-en belüli adatforgalomhoz és például az alkalmazáson keresztül támadja az adatbázis-szervert. Másrészt a szorosan integrált hibrid megközelítés révén a jóval olcsóbban üzemeltethető blade-ekre lehet migrálni olyan feladatok egy részét, amelyeket eddig a maximális biztonság érdekében a mainframe-en futottak. A Nagy Kék szerint ez a bővítési lehetőség ideális konszolidációs platformmá teszi a zEnterprise gépeket.

Egyelőre Linuxot futtató System x blade-ek támogatottak, amelyek változtatás nélkül képesek linuxos alkalmazásokat futtatni, de a későbbiekben az ügyfelektől származó igények miatt a windowsos blade-ek is szívesen látott vendégek lesznek a zEnterprise mainframe-ekben. A zEnterprise 114 mainframe legfeljebb egy zEnterprise BladeCenter Extension (zBX) kabinetet képes integrálni, ami összesen 112 blade szervert jelenthet 8 blade keretben, amelyek vegyesen lehetnek linuxos és windowsos, x86 és Power 7 gépek.

A zEnterprise 114-en z/OS 1.8 vagy ennél újabb verziójú operációs rendszer futhat, de ha az ügyfél a zBX bővítési lehetőséget is ki szeretné használni, legalább z/OS 1.10 vagy újabb verziót kell telepítenie.

A legolcsóbb mainframe eddig

A zEnteprise 114-et leginkább globális léptékben mérve közepes vállalatoknak szánja az IBM, illetve gyorsan fejlődő piacokra. "Évek óta azzal a tévhittel küzdünk, hogy a mainframe drága" - mondta a HWSW-nek Horváth Gábor. Az IBM-nél évek óta létezik az ún. zNALC (System z New Application License Charges) konstrukció, amely az IBM által "új alkalmazásnak" minősített (pl. adatbázis, web, nagyvállalati Java),  feladatok futtatása esetén jelentős kedvezményt ad a z/OS mainframe operációs rendszer havidíjából. "Így már teljesen versenyképesek vagyunk bármilyen UNIX-rendszerrel, ami az árat illeti" - szögezte le Horváth.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Az IBM elsősorban az előző generációs "business class" mainframe-mel, a 2008 tavaszán elrajtolt System z10 BC-vel szereti összevetni a zEnterprise 114-et. A Nagy Kék kiemeli, hogy az új "baby mainframe" 25 százalékkal nagyobb teljesítményt kínál processzorintenzív z/OS feladatok alatt 25 százalékkal alacsonyabb áron - utóbbi egyébként 75 ezer dollárt is jelenthet, ennyi a zEnterprise 114 belépő ára, ami a legolcsóbb mainframe-mé teszi az IBM történetében.

Annak érdekében, hogy a zEnterprise 114 megvásárlása minél kevesebb anyagi terhet jelentsen, az IBM vonzó akciókkal is igyekszik meggyőzni a régebbi, System z10 BC tulajdonosokat, valamint a UNIX-felhasználókat a váltásról: a korábbi System z10 BC mainframe-eket, illetve a HP és Oracle UNIX szervereket a Nagy Kék "korrekt áron" visszavásárolja és gondoskodik az elszállításukról is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.

bigscreen

10

Nagyot álmodik képernyőből a Yettel

2024. április 17. 09:58

A cég 5G-s hálózata tulajdonképpen a legjobb az országban, a piaci számokban azonban ez egyelőre kevéssé látszik.