Szerző: Gálffy Csaba

2011. augusztus 19. 11:45

Hónapokat késik az új Intel Atom

A grafikus meghajtó fejlesztésének és a Windows 7-es tanúsítvány megszerzésének elhúzódása miatt csak novemberben jelenik meg az Atom 32 nanométeres csíkszélességgel készülő verziója.

A Digitimes értesülései szerint novemberre tolódik a 32 nanométeres csíkszélességű gyártástechnológiával készülő Cedar Creek Atomok bemutatkozása. Az ipari lap szerint az Intel nagyon lassan haladt a megfelelő videomeghajtók elkészítésével, így elhúzódott a Windows 7-es tanúsítvány megszerzése.

A Cedar Trail az Atomok következő generációs változata, amely már egyetlen lapkára integrálja a CPU-t és a GPU-t. Ugyan a processzormag pontosan ugyanaz, mint a korábbi generációs Atomokban, a GPU bizonyos fejlődésen ment át, az Intel adatai szerint pedig már támogatja a DirectX 10.1-et, és számos videoformátum dekódolásában be tud segíteni a processzornak. A 32 nanométerre költözés legnagyobb előnye a csökkenő fogyasztás lesz, az alkalmazások alatt nyújtott teljesítmény nem fog változni.

Érdekesség, hogy a legújabb microsoftos grafikus szabványt, a DirectX 11-et az Intel egyetlen megoldása sem támogatja egyelőre, noha az AMD esetében ez mind a Brazos, mind a Llano család esetében megoldott. A támogatás ugyanakkor természetesen elsősorban retorikai, egyik grafikus megoldás sem elég erős a DirectX 11-es játékok számára elegendő sebességet nyújtani.

A Cedar Trail hordozható számítógépekbe szánt processzorcsalád induláskor két taggal fog rendelkezni, az N2800 1,86 GHz-es, az N2600 1,6 GHz-es órajelet kap majd. A páros a most piacon található N475-N455 párost cseréli majd. Az asztali gépekbe (nettopokba) is két processzor, a D2700 és a D2500 érkezik majd, a csúszás miatt ezek is csak novemberben jelennek majd meg. A processzorok mellett továbbra is az NM10-es chip látja el majd a déli híd szerepét.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A valódi következő generációs Atomra 2012-ig kell várni, ezekről a lapkákról egyelőre kevés információt lehet tudni. Annyi azonban már most biztosnak látszik, hogy az AMD Brazos családja és az egyre gyorsuló ARM-alapú lapkák, valamint az Intel saját Ultrabook platformja mellett az Atomok egyre kisebb figyelemre számíthatnak a személyi számítógépes piacon. A tabletek piaca talán még rosszabb helyzetet mutat, egyelőre úgy tűnik, hogy nagyobb volumenű rendelés csak az Apple-től várható a közeljövőben.

Az Intel ennek ellenére nagyon hisz a kis fogyasztású platformok jövőjében, az elkövetkezendő időben jelentősen felgyorsítják az Atom fejlesztését is. A pici lapkák 2013-ra utolérik csíkszélességben az Intel többi termékét, a gyártó pedig teljesítményirányú fejlesztéseket is eszközölni fog majd.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról