Szerző: Bodnár Ádám

2011. május 18. 15:19

Jövőre jön az első Intel-alapú okostelefon

"Csalódást kell okozzak néhányuknak. Nem lesz idén nagy bejelentésünk okostelefonokkal vagy okostelefon-gyártókkal kapcsolatban" - mondta kedden, a részvényesek éves közgyűlésén Paul Otellini, az Intel elnök-vezérigazgatója. Jövőre viszont lesz.

Jövőre jön az első Intel-alapú okostelefon

A világ legnagyobb chipgyártója eddig minden igyekezete ellenére sem tudta megvetni a lábát az elképesztő sebességgel növekedő okostelefon-piacon, ahol jelenleg az ARM utasításkészlet-architektúrára épülő processzorok (pl. Qualcomm Snapdragon, TI OMAP, Apple A4 és A5, Samsung Exynos, NVIDIA Tegra) tekinthetők egyeduralkodónak. Az Intel is rendelkezik ARM-licenccel és korábban gyártott is ARM-alapú beágyazott chipeket, de az XScale processzorokkal foglalkozó üzletágat 2006-ban a Marvell Technologynak értékesítette.

Az Intel nagy reménye a Nokia volt, amellyel évek óta szorosan együtt dolgozott, hogy piacra kerülhessen az első x86 processzoros, Linux-alapú MeeGo operációs rendszert futtató készülék, de a Nokia idén februárban közölte, a Windows Phone 7-re alapozza okostelefonos stratégiáját és a MeeGót egyelőre afféle kísérletként kezeli. "Utólag visszagondolva nem a Nokia volt a legjobb partner számunkra" - mondta az intel vezetője.

"Biztos tudják, mekkorát csalódtunk a Nokiában februárban, amikor bejelentették, más utat választanak" - mondta Otellini. "De nem ültünk búslakodva ezt követően. Visszavettük a terméket, amin a Nokával évek óta szorosan együtt dolgoztunk, olyan szorosan, ahogy más cégekkel nem is szoktunk.  Felszabadítottuk az erőforrásokat és ezt a készüléket egy referencia designná alakítottuk és most ezzel házalunk több gyártónál is, és mondhatom nagy sikerrel jártunk. Jövő év első felében megjelennek a piacon az első Intel-alapú okostelefonok."

Hogyan akadályoz meg egy fejlesztő 14 karakterrel egy hackertámadást (x)

Sokszor gondoljuk, hatalmas erőfeszítés ellehetetleníteni egy támadást, pedig nem feltétlenül.

Hogyan akadályoz meg egy fejlesztő 14 karakterrel egy hackertámadást (x) Sokszor gondoljuk, hatalmas erőfeszítés ellehetetleníteni egy támadást, pedig nem feltétlenül.

A mintapéldányt tegnap be is mutatta a közönségnek David "Dadi" Perlmutter, az Intel Architecture Group vezetője egy 10 hüvelykes tablettel együtt - mindkét készülék a 32 nanométeres, Medfield kódnevű Atom chipre épült és az Android 2.3 verziót futtatta - az Android 3.0, a Honeycomb portolása jelenleg is zajlik. Perlmutter szerint a Medfield energiafelvétel terén versenyképes a jelenleg elterjedt, 40 nanométeres osztályú ARM chipekkel és egy maggal is nagyobb teljesítményre képes mint a kétmagos konkurensek, például a Tegra 2.

Három év, három Atom

A vállalat vezetője kizárta annak a lehetőségét, hogy az Intel újra ARM chipek gyártásába fogjon. "Még mindig van ARM-licencünk, ARM-architektúralicencünk, egészen pontosan" - mondta Paul Otellini. "Számunka a legfontosabb kérdés, hogyan fizetnek minket. Úgy véljük, akkor kereshetjük a legtöbbet, ha a legjobb chipeket tudjuk kínálni. És ez ma már nem a mag architektúráján múlik, hanem a körítésen, például az energiamenedzsmenten és egyebeken." Az Intel a jövőben is kitart az x86 mellett az ultramobil szegmensben, már csak azért is, hogy ne kelljen  az ARM számára minden eladott chip után jogdíjat fizetnie, magyarázta Otellini. "Nem szándékozunk a licencet használni és újra ARM-ot gyártani."

Az ARM-világgal szemben az Intel ugyanazokat a fegyvereket veti be, amelyekkel a szerverpiacon néhány év alatt legyőzte a különféle RISC-architektúrákat: a gyártástechnológiáját. Három év alatt a chipgyártó három teljesen új generációs Atomot dob piacra 32 nanométeres, 22 nanométeres és 14 nanométeres csíkszélességgel gyártva - kódnevük rendre Saltwell, Silvermont és Airmont. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy három év múlva az Atom chipek ugyanazzal az eljárással készülnek mint az aktuális asztali és mobil chipek, megszűnik az az egy-másfél éves gyártástechnológiai lemaradás, ami jelenleg az Atomokra jellemző.

Az Atomok jövőbeli fejlődésében nagyobb szerepe lesz a modularitásnak: ahogy egyre több komponens költözik rá a szilíciumra, a készülékgyártóknak annál inkább szűkül a mozgástere azt illetően, milyen alkatrészeket használjanak a termékükben. Ennek érdekében az Intel teljesen modularizálja az Atomon és különféle verziókat készít különféle felhasználási területekre, amelyek eltérhetnek egymástól például az órajelben, a magok számában, vagy a kiegészítő áramkörök funkcionalitásában. Az kínálat hasonló lesz ahhoz, ahogy az asztali, mobil és szerverchipek családja felépül: mind azonos magra épülnek de más területekre más funkcionalitást kínálnak, fogyasztásuk és hőtermelésük és eltérő lehet.

4 alkalmas, 12 órás biztonságos szoftverfejlesztés alapjai és Scrum otthonról képzésekkel köszönünk el 2020-tól.

a címlapról