:

Szerző: Dojcsák Dániel

2011. augusztus 17. 16:04

A kormány is Amazon cloudot használ az USA-ban

Az Amazon tegnap bejelentette, hogy elindítja legújabb cloud-megoldását, a GovCloud-ot és a hozzákapcsolódó szolgáltatásokat, amik kifejezetten az Amerikai Egyesült Államok kormányhivatalainak kiszolgálására lettek tervezve.

Az amerikai kormány és az azt körülvevő hivatalok és intézmények, illetve a szerződéses partnerek komoly adatmennyiséget kezelnek és használnak, de ezek még a vállalati adatoknál is kényesebb adatbázisok. A használt információkra komoly szabályozások és törvények vonatkoznak, amik hosszú ideig megnehezítették a folyamatok hatékonyabbá, gyorsabbá tételét, a bürokrácia csökkentését. Az USA kormánya azonban az elmúlt években egyre nagyobb bizalmat szavazott a cloud-szolgáltatásoknak, az Amazon lépésével pedig egy újabb mérföldkőhöz érkezett az amerikai elektronikus kormányzás.

Még kényesebb adatoknak még nagyobb biztonság

Az Amazon által kínált megoldás a normál vállalati cloudszolgáltatásnál is biztonságosabb, illetve a kormányzati előírásoknak is megfelelő rendszer, amire az Amazon úgy tekint, mint egy befektetésre, aminek a megtérülése az amerikai kormány a clouddal szemben egyre befogadóbb politikája által biztosított.

A kooperációnak ez már nem az első állomása, már jelenleg is több mint 100 szövetségi, állami és helyi kormányzati ügynökség használ különböző Amazon webes szolgáltatásokat. Jeff Barr, az Amazon Web Services evangelistája szerint épp ez a növekvő igény súgta meg a szolgáltatónak, hogy érdemes beruháznia az állami szervezetek igényeit kiszolgáló megoldásokra. Ha az Egyesült Államok Kincstára és a NASA sugárhajtóműveket tervező laborja is az ügyfelek között van, akkor egy megfelelő ajánlattal szinte bármelyik szervezetet ki lehet szolgálni.

Az AWS GovCloud megszerezte az International Traffic in Arms Regulations (ITAR) minősítést, ami azt szabályozza, hogy a szervezetek hogyan kezelhetik és tárolhatják a nemzetvédelemmel kapcsolatos adatokat. A szabályzatban például egyértelmű rendelkezés van arra vonatkozóan, hogy ilyen adatokhoz kizárólag az Egyesült Államok polgárai és állandó lakosai férhetnek hozzá, a hozzáférés korlátozása pedig vonatkozik a logikai és fizikai lehetőségre is.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A kormányzati szervezetek a GovCloud indulása után bármikor szabadon csatlakozhatnak a szolgáltatáshoz, mindössze egy megállapodást kell kötni a szerv és az Amazon között. Az állami szervezeteken kívül a kormányzati alvállalkozók, a szoftverintegrátorok és az érintett szolgáltatók is igénybe vehetik a GovCloudot, amennyiben annak szükségességét bizonyítani tudják saját munkájuk során, illetve ők is rendelkeznek a megfelelő ITAR követelményekkel.

Szuperhatalom

A bejelentés leginkább érdekes része mégsem ez, hanem az Amazon műszaki vezetőjének nyilatkozata: Werner Vogels blogjában azt írja, hogy a cégen belül úgy látják, hogy idővel a GovCloud nem csak az Egyesült Államok kormánya és annak szerződéses partnerei érhetik el a szuperbiztonságos szolgáltatást. Az Amazon komolyan érdekelt abban, hogy megértse más régiók specializált igényeit és jogszabályi körülményeit. Így elképzelhető, hogy az Amazon több különböző ország kormányzati adatait is kezeli majd egy időben, ami technológiailag nem jelent akadályt, de politikailag nehezen lenne elfogadható.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 03:02

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.