:

Szerző: Bodnár Ádám

2011. augusztus 9. 12:48

Memóriamodulokat is kínál az AMD

Belép a memóriamodulok piacára az AMD, a vállalat weboldalán feltűntek az első termékek is. A Radeon márkájú modulok csak átlagosak.

Saját márkás memóriamodulokat dobott piacra az AMD, a vállalat rögtön három termékvonalat is bemutatott, az Entertainment feltehetően az otthoni PC-felhasználókat, az UltraPro Gaming a játékosokat, az Enterprise pedig a vállalati felhasználókat célozza.

A kínálatban egyelőre 2 gigabájtos DDR3 modulok szerepelnek, az Entertainment sorozatú modell 1333 MHz-es, az UltraPro Gaming nevet viselő pedig 1600 MHz-es. Az Enterprise kivitel specifikációi egyelőre nem nyilvánosak. Az AMD oldalán elérhető adatok szerint teljesen szabványos DDR3 memóriamodulokról van szó, amelyek egyetlen paraméterükkel sem emelkednek ki a tömeggyártók által kínált termékekből. Ez kiváltképp az UltraPro Gaming modellnél feltűnő, amelynek 1600 MHz-es órajele és 11-11-11 órajelciklusos késleltetése kimondottan gyengének számít a nagy memóriagyártók (pl. Corsair) prémium termékivel összehasonlítva.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A lépés meglehetősen furcsa: az AMD soha nem rendelkezett saját DRAM-gyártással,hogy ezekhez a modulokhoz honnan vásásrolja a chipeket a cég, nem tudni. A most bemutatott termékek ráadásul egyáltalán nem tűnnek ki a tömegből - a cég talán arra számít, hogy a Radeon márkanév segítségével el tudja adni a memóriamodulokat saját processzoraival szerelt gépekbe. A memóriamodulok piaca - hasonlóan a DRAM-chipekéhez - nagyon volatilis, nyereséges és veszteséges ciklusok váltják egymást, ahogy a gyártók a kapacitásaikat a kereslet változásához igazítják. Jelenleg a DRAM-ipar éppen egy hullámvölgyben van, mivel a PC-eladások nem várt lassulása miatt a kereslet nem pörgött fel úgy a válság után, ahogy arra a gyártók számítottak.

A DRAMeXchange memóriatőzsde adatai szerint a 256Mx8 szervezésű 2 gigabites DDR3 chipek ára az azonnali piacon 1,1 dollár körül van, amely az önköltségi árat közelíti. Az árak év eleje óta csökkennek és egyelőre nem is látszik megfordulni a trend. Az AMD Radeon memóriamodulok már kaphatók Japánban, a 2 gigabájtos Entertainment változat bolti ára kevesebb mint 4 ezer forintnak megfelelő 1570 jen.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 05:03

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.