Szerző: Dojcsák Dániel

2011. augusztus 2. 13:44

HTML5-re nyergel át az Adobe

Az Adobe számára teljesen mindegy, hogy mi éppen az uralkodó technológia, azt fogja kiszolgálni és nem ragaszkodik minden áron a Flash-hez, mint a webes multimédia de facto szabványához. Tegnap meg is jelent az első a HTML5-ös grafikus szerkesztő, az Edge próbaverziója.

Az Adobe sokakat bizonyára meglepett azzal, hogy bemutatott egy kizárólag a HTML5 és CSS3 szabványokat kihasználó szerkesztőt, amivel a korábbi termékeikben megszokott módon és kezelőfelületen keresztül lehet animációkat, mozgásokat és interakciós felületeket létrehozni, anélkül, hogy a Flash akár szóba kerülne. Az Edge jelenleg még “preview” címkét visel, de ettől függetlenül a funkcionalitása már most is vállalható, munkára is használható a program.

HTML5, CSS3 és JavaScript

A webes "építőipar" meghatározó fejlesztője is komoly lehetőségeket lát a HTML5-ben és nem is tétovázott, kiadta az első termékét, amivel segíti a fejlesztőket abban, hogy sikeres és hatékony munkát végezhessenek HTML5/CSS3 szabványokat követve. A HTML5 mára már az Adobe szerint is komoly kihívója a Flash platformnak, de ennek ellenére a cég nem fog keresztbe tenni az újoncnak, sőt, erőteljes támogatást biztosít. Ez logikus lépés, hiszen az Adobe számára nem az a fontos, hogy a weboldalak milyen platformokat használnak, hanem az, hogy a fejlesztők a cég termékeit használják és vásárolják a jövőben is, ha weboldalakat akarnak építeni.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Az új eszköz, az Edge lehetőséget biztosít a fejlesztőknek arra, hogy könnyen szerkeszthessenek animációkat és interaktív weboldal-elemeket HTML5, CSS3 és a JavaScript segítségével. A készítők figyeltek arra is, hogy a szoftver kizárólag szigorúan csak a HTML szabványoknak megfelelő elemeket használjon, így a kész kódot nem terheli, nem rontja semmi. Az Adobe arra törekedett a tervezésnél, hogy az Edge felülete könnyű, érthető legyen, így a profi webfejlesztőkön túl a közepes szinten lévő kreatívok is képesek lesznek HTML5 alapokon reklámokat, bannereket vagy egyéb elemeket létrehozni.

14:38
 

Adobe Edge tutorial - Quick Overview

Még több videó

Még marad a Flash is

Az Edge (egyelőre) nem vonultat fel olyan robusztus animációs képességeket mint a Flash és nem is bír olyan magas szintű szerkesztőeszközökkel, mint az Adobe korábbi szoftverei. Feltehetően az idő múlásával ez a helyzet változik és az Edge marad a belépő szinten, amit majd követhetnek a komolyabb, komplexebb szoftverek is. Az Edge egyelőre nem helyettesítő terméke az Adobe dizájneszközeinek, hanem egy kiegészítőként szolgál ezekhez, amihez szükség esetén tud nyúlni a fejlesztő anélkül, hogy az Adobe világát el kellene hagynia.

A kezdeti fázisban az Edge ráadásul ingyenesen elérhető, cserébe az Adobe azt kéri a fejlesztőktől, hogy a termékkel kapcsolatos minden észrevételüket jelezzék. Az ígéretek szerint ezek a visszajelzések nagyon gyorsan be is épülnek a majd a jövőbeni frissítésekbe és látszólag az Adobe is ritmust vált és a HTML5 világának tempóját felvéve az eddigi programjai ciklusainál egy jóval pörgősebbre áll be.

Az Adobe Edge Preview letölthető az Adobe Labs weboldaláról, ahol további információk, hírek és leírások is vannak a termékkel kapcsolatosan.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról