Szerző: Koi Tamás

2011. augusztus 1. 14:24

A frekvenciaaukciók nyarát éli Európa

Több európai országban sorsdöntőnek számít az idei nyár a mobilszolgáltatók számára - most derül ki, hogy a frekvenciaaukciók révén melyik operátor hogyan bővítheti tovább portfólióját. Hazánkban is indulhat az árverés pár héten belül.

Több európai országban is most zajlik, vagy éppen a napokban zárult le az a frekvenciaaukció, mely eldönti többek közt, hogy a távközlési cégek a jövőben milyen új frekvenciákat használhatnak fel a mobilhang- és a mobiladat-szolgáltatásukhoz. Az árverések egyben lehetőséget biztosítanak arra is, hogy a piacon új szereplők jelenjenek meg, amennyiben kellő tőkével rendelkeznek ahhoz, hogy sikerrel licitáljanak. A frekvencia megszerzése ugyanakkor csak a kezdet, a hálózatépítés költségei jóval magasabbak lehetnek.

Csak három maradhat

Spanyolországban a múlt héten értek véget azok az aukciók, melyeket kifejezetten új generációs mobiladat-szolgáltatásokra rendszeresíthető frekvenciák használati jogára írt ki a helyi kormányzat, illetve a szakhatóság. Összesen 11 cég licitált, végül a helyi triumvirátus, a Telefonica, az Orange és a Vodafone mellett semelyik pályázó nem jutott hozzá frekvenciához. Mindez azt jelenti, hogy a helyi piac továbbra is háromszereplős marad. A három nagy szolgáltató összesen 1,65 milliárd eurót fizetett a 800 MHz-es és 2,6 GHz-es frekvenciasávok különböző méretű blokkjaira, ami 350 millió euróval elmarad a kormányzat elvárásaitól.

A helyi Vodafone-leányvállalat mindkét sávban LTE szolgáltatást indítana, a cég a 800 MHz-es sávban 2x10 MHz, a 2,6 GHz-es sávban pedig 2x20 MHz-nyi frekvenciát szerzett. Az Orange és a Telefonica által megszerzett blokkokról egyelőre nem állnak rendelkezésre részletes információk. A spanyol aukció érdekessége, hogy a 800 MHz-es frekvenciasávban jelenleg tévészolgáltatásra használják a most aukcióra bocsátott frekvenciákat így a szolgáltatók csak 2014-ben, a helyi digitális átállás lezárásával juthatnak hozzá az elnyert blokkokhoz. A 800 MHz-es sáv hullámterjedési mutatói alapján elsősorban a vidéki területek szolgáltatáslefedettségének növelésére alkalmas, míg a 2,6 GHz-es sáv éppen ellenkezőleg, a sűrűn lakott, városi környezetek lefedésére használható.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A spanyolországi aukció lezárását követően egy másik mediterrán országban, Olaszországban is hamarosan kezdődhet a frekvenciaaukció. Itt a 800 MHz-es és az 1,8, 2, valamint 2,6 GHz-es sávok blokkjaira ír ki aukciót a helyi kormányzat, mely a szeptember 30-án záródó árverésből összesen 2,4 milliárd eurónyi bevételt remél.

Itthon csak módjával

Hazánkban a kormányzat szándékai szerint vélhetően szintén a harmadik negyedévben írják majd ki azt a frekvenciaaukciót, melyen a 900 MHz-es sáv egy szűk, mindössze 10,8 MHz-nyi szabad frekvenciablokkját (a jelenleg kihasználatlan, úgynevezett E-GSM sávot) használati jogát értékesítenék. A frekvenciasávok nemzeti felosztásának megállapításáról szóló kormányrendelet módosítása lehetővé teszi, hogy a szabad frekvenciablokkokból 5 MHz-re olyan szolgáltató licitálhasson, amely eddig nem volt jelen a hazai mobilpiacon.

Itthon a 800 MHz-es frekvenciasávot - akárcsak Spanyolországban, illetve a legtöbb európai országban - egyelőre zömében analóg földfelszíni sugárzású tévéadás továbbítására használják, az újabb frekvenciákat csak az analóg lekapcsolás jövő év végére tervezett teljes végrehajtása után lehet majd adatszolgáltatásra használni. A Magyar Kormány egyelőre nem adta jelét annak, hogy a 800 MHz-es blokkokat idén nyáron árverésre kívánja bocsátani.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról