Szerző: Folyó Gergely

2011. július 29. 11:55

A gyerekekre sincsenek rákkeltő hatással a mobilok

Régóta zajló vita érkezett mérföldkőhöz, egy svájci egészségügyi kutatóközpont tanulmánya szerint nagy valószínűséggel sem a gyerekekre, sem pedig a tinédzserekre nincsenek rákkeltő hatással a mobiltelefonok, mint azt korábban feltételezték.

Az elmúlt két évtizedben egyre több kiskorú kezdett el mobiltelefont használni, egy felmérés szerint a legtöbbjük 9-10 évesen kapja meg az első készülékét. Bár a lehetőségét gyakorlati bizonyíték híján többször is kizárták, még a felnőttek esetében is örök vitatémát képez a mobilok rákkeltő hatása. A gyerekek fejlődő idegrendszere miatt azonban a kutatók fokozott figyelemmel követik az ifjúság telefonos szokásait - korábbi eredmények szerint 5-8 éves korban az emberi agy külső szövetei kétszer annyi sugárzást tudnak elnyelni mint felnőttként, ezért az agydaganat kialakulásának esélye is nagyobb.

A bázeli Swiss Tropical and Public Health Institute legfrissebb tanulmányát a Journal of the National Cancer Institute szaklapban publikálták. A kutatás szerint a gyerekek és a tinédzserek esetében sincs közvetlen kapcsolat a mobiltelefonok használata és az agyrák esetleges kialakulása között. A felmérést közel 1000 európai fiatal bevonásával készítették el, ez alapján ez a lehetőség kizárható, mondta Dr. Martin Roosli, a kutatási projekt vezetője. A nyilvános egészségügyi adatok szerint az elmúlt években egyébként nem nőtt az agydaganatos gyerekek száma Európában és az Egyesült Államokban sem.

Inkább valószínűleg, mint biztosan

Májusban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adott ki egy tanulmányt, amiben bejelentette, hogy a mobiltelefonok rákkeltő hatással lehetnek az emberekre. A WHO magyarázata szerint ha nem is közvetlen, de egyfajta élettani hatás megfigyelhető , így a rák kialakulásának esélye nem zárható ki teljes biztonsággal.

Arra Dr. Roosli is figyelmeztet, hogy nem árt résen lenni, már azért is, mert a mostani tanulmány sem száz százalékos, továbbá a telefonhasználat intenzitása is valószínűlegnőni fog a jövőben. A felmérés során 352, 7-19 éves fiatalt kerestek meg, akiket agydaganattal diagnosztizáltak 2004 és 2008 között, illetve 646 egészséges alannyal dolgoztak, akiket ugyan véletlenül választottak ki, de korban, nemben és geográfiailag az előző csoport tagjaihoz igazították őket. A kutatás nagyban alapozott az alanyok által elmondott információkra, ráadásul a résztvevők átlagosan csak négy évig használták a telefonjukat, ami nem elég hosszú idő ahhoz, hogy kizárják a rák kockázatát. Mindemellett a fiatalok inkább SMS-eznek, tehát viszonylag keveset emelték a fejükhöz a mobiljukat, pedig ebben a tekintetben ez jelentheti a fő veszélyforrást.

A résztvevőket aszerint csoportosították, hogy mennyit telefonálnak, illetve a kutatók a szolgáltatóktól is kértek erre vonatkozóan információkat, ha volt rá lehetőségük. Az eredmények szerint az átlagos mobilhasználók körében nem nőtt az agydaganat kialakulásának esélye a telefont nem használókhoz képest, Kurt Straif, a WHO rákszakértője azonban továbbra sincs meggyőzve: bár fontosnak értékelte a kutatást, mert az először foglalkozott a mobiltelefonok gyerekekre való hatásával, szerinte az eredmény megkérdőjelezhető, mert a tudósok nem fértek hozzá a számlázási adatokhoz, így azt sem tudták pontosan ellenőrizni, hogy az alanyok mennyit használták a telefonjukat.

Magyarország egykor pezsgő startup-szcénáját is meglehetősen zilálttá tették az elmúlt évek eseményei, a friss HWSW weekly adásban arra teszünk kísérletet, hogy vendégeink segítségével megértsük a mögöttes folyamatokat.

a címlapról