Szerző: Bodnár Ádám

2011. július 27. 09:34

Megjelent a Visual Studio LightSwitch

Elkészült és az MSDN-előfizetők számára mától elérhetők a Visual Studio LightSwitch, amellyel egyszerűen, programozási ismeretek nélkül lehet asztali, webes vagy az Azure cloudon futó üzleti alkalmazásokat készíteni.

A Microsoft azért hozta létre a LightSwitchet, hogy az üzleti felhasználók programozási ismeretek nélkül tudjanak egyszerű alkalmazásokat készíteni - a felhasználó mindenki számára érhető menükből válogathatja össze a komponenseket, hozhat létre adattáblákat, a felületet pedig egy vizuális szerkesztővel állíthatja össze, egyetlen programsor beírása nélkül. Az elkészült alkalmazás lehet Windows desktop szoftver, webalkalmazás, de akár az Azure cloudra is telepíthető.

A LightSwitch természetesen nem váltja ki a vállalati alkalmazásfejlesztést, inkább csak egy segédeszköz a programozáshoz nem értő felhasználók számára, hogy adatokat megjelenítő és azok manipulálását lehetővé tevő egyszerű szoftvereket hozzanak létre. A LightSwitchben elkészített programok egyébként Visual Basic vagy C# nyelven módosíthatók, továbbfejleszthetők, testre szabhatók, amennyiben arra igény van, ez pedig már a profi kóderek feladata lesz a vállalatoknál.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A szoftver lelke a Visual Studio, amelyet számos sablon egészít ki, valamint előre megírt üzleti funkciók, úgynevezett experience-ek. A korábban KittyHawk kódnéven fejlesztett Visual Studio LightSwitch-ben készített alkalmazások adatforrásként nem csak SQL Server (SQL Azure) vagy Access adatbázist használhatnak hanem akár egy SharePoint repository-t vagy szimplán Excel- vagy Word-dokumentumokat is. A Microsoft együttműködik más szoftvergyártókkal, amelyek további sablonokat készíthetnek a LightSwitch-hez, ezeket a szoftverben található Extension Managerből lehet kezelni.

A Visual Studio LightSwitch MSDN-előfizetők számára már elérhető, mindenki más letöltheti a program 90 napig működő próbaverzióját a Microsoft oldaláról. A végleges termék holnaptól lesz megvásárolható. A szoftverről tovább információkat a Visual Studio LightSwitch Team blogban lehet olvasni.

a címlapról

VISION

0

Olcsóbb Vision Pro-ra fekszik rá az Apple

2024. június 19. 13:00

A második generációs eszköz fejlesztése helyett egy alacsonyabb árkategóriára lövő hardverre összpontosít az almás cég, ami 2025-ben jelenhet meg.