Szerző: Gálffy Csaba

2011. július 14. 10:44

Az AMD a noteszgépes grafika királya

Az alsó kategória után lassan a középkategóriás játék-notebookokban is integrált grafika uralkodik, a leggyorsabb mobilos GPU-k azonban továbbra is diszkrétek maradnak. Az AMD ennek megfelelően piacra dobta legújabb grafikus feldolgozó egységét, amely a gyártó állítása szerint jelenleg a leggyorsabb is.

Bemutatta legfrissebb mobil GPU-ját az AMD, amely a világ leggyorsabb, hordozható gépekbe szánt grafikus chipje - a gyártó szerint. Ugyan független tesztek még nem állnak rendelkezésre, valószínűsíthető, hogy az új lapka legalább olyan gyors lesz, mint az NVIDIA GeForce GTX 580M jelű csúcs-GPU-ja, miközben annál jelentősen olcsóbb. Az Alienware kínálatában megjelent első ilyen gép alkalmas is az árak összehasonlítására, az M18x Crossfire-módban üzemelő 6990M-mel felszerelve mintegy 700 dollárral olcsóbb, mint SLI-ben dolgozó 580M-mel - ez még ebben a kategóriában is jelentős árkülönbség.

A HD Radeon 6990M közeli rokona a korábbi AMD-s csúcsmodellnek, a 6970M-nek, azonban annál több stream processzort (960 helyett 1120) és textúrázó egységet, valamint több memóriát (2 GB) vonultat fel. A grafikus mag magasabb frekvencián is jár (680 MHz helyett 715 MHz), a memória azonban maradt 900 MHz-es (3,6 GHz effektív), 256 bites buszszélességgel. A chip hőtermelése ennek megfelelően valamivel magasabb mint a kisebb testvéré, így a gyártók valószínűleg kénytelenek lesznek újratervezni hűtőmegoldásaikat.

Az AMD tesztjei szerint ők nyernek - a független értékelésre még várni kell.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A Radeon HD 6990M nevében ugyan hasonlít az asztali Radeon HD 6990-re, a két megoldás azonban nem is lehetne különbözőbb. Míg az asztali változat kétchipes, és a legújabb, Cayman Islands lapkákat használja, a mobil változat egychipes és az 5000-es sorozat finomításából származó Barts magra épül. A különbségre valószínűleg a fogyasztás ad magyarázatot: a Barts lapkák kisebbek és fogyasztási adataik is messze jobbak mint a modernebb társaiké, így alkalmasabbak noteszgépes felhasználásra. A generációs különbség elsősorban a teljesítményt érinti, a Barts funkcionalitása ugyanis gyakorlatilag megegyezik a Cayman Islandsszel.

Az AMD szerint azonban a 6990M elvben támogatja majd a kapcsolható grafikát, ami mára a noteszgépes GPU-k divatos felhasználási módja lett: amikor nincs szükség az erős grafikus gyorsításra, a processzorra integrált egység veszi át a megjelenítés szerepét, a diszkrét GPU pedig teljesen lekapcsol. Az AMD nyilatkozata szerint azonban az implementáció a gyártó partnereken múlik, ők pedig inkább az alacsonyabb árfekvésű modellekben alkalmazzák a technológiát, a testes, játékra optimalizált csúcsnoteszekben azonban nem.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról